Opinie: “Zelfstandigen zijn geen slavendrijvers”

3 min.

Delhaize

Vlaams parlementslid Vera Jans (cd&v), wiens echtgenoot zelfstandig uitbater is van enkele Carrefour-filialen, schreef een opiniestuk over de commotie rond Delhaize: “Het is niet omdat de Delhaize-medewerkers zich onheus behandeld voelen, dat de zelfstandige winkeluitbaters kop van jut moeten zijn”, schrijft ze. 

“Het nieuws dat Delhaize 128 winkels in eigen beheer wil laten overnemen door zelfstandige eigenaars, ontketende een reeks emotionele reacties bij de werknemers en hun vakbonden. De vakbondsafgevaardigden schuwden de grote woorden niet. De zelfstandige uitbaters werden weggezet als 'slavendrijvers' en hun medewerkers zijn 'mensen met een hondenjob'. Bij veel ondernemers komt dat hard binnen", aldus Vera Jans.

“Het is niet omdat het Delhaize-personeel zich vandaag door het hoofdbedrijf onheus behandeld voelt, dat de zelfstandige winkeleigenaars kop van jut moeten zijn in het debat”, vindt ze. “De winkels in uitbating van het moederbedrijf zijn blijkbaar verlieslatend. De winkels van de zelfstandige uitbaters zijn dat blijkbaar niet. Het is het moederbedrijf dat deze beslissing neemt, los van de zelfstandige winkeluitbaters die het hoofd boven water trachten te houden voor zichzelf én hun medewerkers, en dit in een Vlaanderen waarin er een grandioos overaanbod is aan supermarkten. Maar ook dat besef zal pas langzaam binnensijpelen.”

Het parlementslid spreekt uit ervaring: “Zelfstandige winkeleigenaars en -uitbaters nemen bijzonder grote risico’s, niet in het minst financieel. Ze werken zich doorgaans uit de naad en creëren ook nog eens jobs die voor het inkomen van heel wat andere mensen zorgen. De zogenaamde slavendrijvers zijn mensen die met eigen én geleend kapitaal het beste maken van hun winkel en die zorgen voor hun meest kostbare kapitaal: hun personeel. Het is het team van medewerkers dat een winkel maakt, nog meer dan het assortiment, aanbod, ligging of wat dan ook. Eigenaars kennen hun medewerkers met naam en voornaam, en in goede en slechte tijden.”

Niemand die meer begaan is met zijn of haar winkel en het winkelpersoneel dan de zelfstandige uitbater. Ze staan mee op de werkvloer en schrijven samen met hun team één verhaal.

Vlaams parlementslid Vera Jans

En dus is haar conclusie duidelijk: “Niemand die meer begaan is met zijn of haar winkel en het winkelpersoneel dan de zelfstandige uitbater. Deze mensen staan mee op de werkvloer en schrijven samen met hun team één verhaal. Deze mensen in dit verhaal wegzetten als 'slavendrijvers' is dan ook van de pot gerukt."

"Werknemers die bij een zelfstandige uitbater aan de slag gaan, behouden hun rechten. Maar niet alles is in uren en geld uit te drukken. Het zijn de duizenden en duizenden mensen die vandaag werken voor een zelfstandige eigenaar die zich gewaardeerd en gekend voelen. Misschien is dat ook iets dat de mensen die vandaag vrezen voor hun toekomst binnen Delhaize kunnen meenemen. Chapeau voor al deze medewerkers en voor hun zelfstandige uitbaters die dag in dag uit met hun zaak inzitten en de beste zorg dragen voor hun personeel.”

Vera Jans besluit: “Stop dus met de zelfstandige winkeluitbaters te zien als de baarlijke duivel, maar geef hen en hun team het respect dat élke ondernemer en werknemer verdient.

Bron: www.made-in.be/limburg

Gerelateerde artikels

“Zonder overnames waren veel mensen hun job kwijt geweest”
Zelfstandige Delhaizes draaien 10% meer omzet na overname
Delhaize-franchisenemers: enthousiasme en bezorgdheid

Actueel

Netwerkavond speciaalzaken bij Alfa Fish
Verkoop Parkwind duwt jaarwinst Colruyt boven miljard euro
Nieuwe Alvo ‘Waasmarkt’ zet in op lokaal en vers
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy