Op de koffie met Bart Persoons

3 min.

PMO
SuperMAG
Verhalen

Bart Persoons is manager van ons opleidingscentrum PMO. Hij zegt zelf dat hij niets liever zou doen dan de hele dag innovatieve concepten bedenken en ontwikkelen. We waren dus heel benieuwd om op de koffie te gaan met de Steve Jobs van onze organisatie.

“Na mijn humaniora Latijn-Grieks heb ik twee jaar Scheikunde gestudeerd en dan een jaar Rechten. Dat was puur om levenservaring op te doen”, lacht Bart. Uiteindelijk volgde hij een opleiding Marketing. “In de jaren 90 was ‘marketing’ het modewoord, hè. Niemand wist wat het was, maar wij studeerden het.”

Stage in Silicon Valley

De studie brengt hem tot in Silicon Valley voor een stage. Een tweede stage doet hij dichter bij huis, bij BBM, de UNIZO-afdeling die zich bezighoudt met marktonderzoek, sociaaleconomische vergunningen voor retailers, uitbatingsvergunningen, enzovoort. Hij mag er na zijn stage meteen beginnen en blijft er vijf jaar. 

Tot Luc Ardies iemand zoekt om het dan pas opgerichte PMO onder zijn hoede te nemen. 

Op dat moment had PMO een grote voorjaars- en najaarskalender met vaste dagen waarop de typische opleidingen werden gegeven in kleine zaaltjes over heel Vlaanderen. Denk maar aan de opleidingen groenten en fruit, kaas snijden enzovoort. Via een gelukkig toeval komt Bart in contact met Els Voeten van Cash Fresh. Zij wil een opleiding klantvriendelijkheid op de werkvloer voor alle medewerkers van haar twintig winkels. Bart beseft meteen dat in-company trainingen op maat van het bedrijf dé manier van opleiden is, en bouwt PMO verder uit op dat elan. 

PMO: ‘Praktijkgericht, Maatwerk en Originaliteit’. Dat omschrijft onze aanpak goed.

Fundament

“PMO stond eerst nog voor ‘Personeels- en Managementopleidingen’. Later werd dat ‘Praktijkgericht, Maatwerk en Originaliteit’. Dat omschrijft onze aanpak goed. Ondertussen zijn er ook de sectorconsulenten bijgekomen, werken we rond duaal leren en anderstaligen op de werkvloer, en zijn er intensieve samenwerkingen met VDAB, scholen en onderzoekscentra.” 

Samen met Luc Ardies lag Bart 28 jaar geleden dus aan de basis van PMO. En vandaag vormt het duo nog steeds het kloppend hart. “Is dat goed of niet? Zolang je je jezelf maar in vraag blijft stellen en met nieuwe, verfrissende ideeën komt. Wat dat betreft, werkt de tandem met Luc heel goed. We hebben doorheen al die jaren voortdurend vernieuwd en net dat stapje extra gezet.”  

Ondertussen is het al de tweede of soms derde generatie die opleidingen bij ons boekt.

Vertrouwen

Alles draait volgens Bart rond vertrouwen. “Ondertussen is het al de tweede of soms de derde generatie die opleidingen bij ons boekt. En het valt op dat die generatie ook meer persoonlijke issues op tafel legt en zich kwetsbaarder durft opstellen. Ook met die issues gaan we dan aan de slag.” 

Hét strafste moment in zijn carrière? Dat was toen Bart naar een sterk bewaakt bankkantoor van Sint-Joost-ten-Node werd geroepen om er de allereerste eurobiljetten in ontvangst te nemen. “Ik was al maanden aan het zagen bij het kabinet van de bevoegde minister voor echte eurobiljetten. Ik wou ze gebruiken in ons Eurospel, een opleiding waarmee we winkelbedienden leerden omgaan met de euro. En dat is uiteindelijk gelukt!”

Op de boete van een miljard Belgische frank na die boven zijn hoofd hing als hij de euro’s zou uitgeven of verspreiden. “Wim Duisenberg, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, minister Didier Reynders en Bart Persoons waren de eersten in de regio die eurobiljetten hadden.” Bart kan er nu hartelijk om lachen. Maar hij haalt er uiteindelijk wel twee keer de Financial Times mee én een live-interview op BBC Radio.

Waar hij het meest trots op is? “Oh, dat is moeilijk te zeggen”,  zegt de immer bescheiden Bart. “Misschien dat ik na 30 jaar nog elke dag zin heb om nieuwe dingen te ontwikkelen en ondernemers te laten groeien. En dat ik dat mag doen met een vast team met hele fijne collega’s en trainers. Samen zijn we goed voor bijna 400 jaar ervaring.”  

Gouden tip van Bart

Barts gouden tip is meteen ook zijn levensmotto. “Alles heeft zijn moment. Ik word zelden zenuwachtig, want als er iets niet meteen van de eerste keer lukt, dan is het moment er gewoon nog niet. Ik zal ook nooit een opleiding aan iemand opdringen. Soms is de tijd er nog niet rijp voor. En als dat wel is, staat PMO klaar. Die tip wil ik graag aan ondernemers meegeven: lukt het nu niet, dan komt het later wel. Die levenshouding  helpt je om veerkrachtig in het leven te staan!”  

Gerelateerde artikels

Wat is een cafetariaplan en wat zijn de voordelen?
Team Vershuis is Groentevakman 2023
Neurodiversiteit op de werkvloer

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy