Ontwerp KB rond reclameverbod alcohol teruggetrokken

2 min.

Belangenbehartiging

Begin dit jaar heeft de federale regering een ontwerp van Koninklijk Besluit ingediend die de reclame voor alcoholhoudende dranken op verregaande wijze beknot. Buurtsuper.be had toen, samen met UNIZO en andere sectorfederaties, protest aangetekend omwille van de verregaande reikwijdte en toepassing van dit ontwerp van KB. 

Het KB zou de regering in de toekomst een spreekwoordelijke ‘blanco cheque’ geven ten aanzien van het opleggen van verplichte gezondheidswaarschuwingen aan alle mogelijke vormen van reclame voor alcoholhoudende dranken. Zo voorzag het KB een verbod om in een supermarkt proevertjes aan te bieden, zoals bijvoorbeeld aan de wijnstand.

Op 19 januari 2024 heeft België dan een verplichte TRIS-kennisgeving ingediend van het ontwerp van Koninklijk Besluit. De TRIS-procedure, voluit Technical Regulations Information System, is een procedure die lidstaten van de Europese Unie verplicht om de Europese Commissie en andere lidstaten op de hoogte te brengen van ontwerpen voor technische voorschriften voordat deze als nationale wetgeving worden aangenomen.

Er ontstaat hierdoor een stand-still periode waarbij iedereen bijdrage kan indienen en de Europese Commissie een oordeel geeft over de ingediende regelgeving. Een procedure waarvan Buursuper.be en UNIZO gebruik hebben gemaakt.

Vandaag is bekend geworden dat het ontwerp-KB zal worden teruggetrokken uit deze TRIS-procedure, waardoor de voorgestelde regelgeving niet meer wordt doorgevoerd. Buurtsuper.be en UNIZO zijn tevreden over deze terugtrekking. De ondernemersorganisaties zijn tegen elk algemeen reclameverbod voor alcohol gekant, vermits er andere beleidskeuzes en -voorstellen zijn om alcoholmisbruik te bestrijden en dewelke vooral investeren in preventie om een verantwoorde alcoholconsumptie te bevorderen.

Gerelateerde artikels

Commerciële groepen moeten ten laatste 1/4/25 contracten aanpassen
Europese regeling rond commerciële samenwerking
Bescherming tegen onevenwichtige franchisecontracten

Actueel

Mooie combinatie van digitalisering én beleving
AllesMAG, niets moet!

Vakantiepocket bij het SuperMAG

AllesMAG, niets moet!

2 min.
Commerciële groepen moeten ten laatste 1/4/25 contracten aanpassen
schermafbeelding-2024-06-18-om-07-45-36.png

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy