Nieuwe richtlijnen

2 min.

Coronacrisis
Belangenbehartiging

Naar aanleiding van de heropening van niet-essentiële winkels heeft de regering vrijdag nieuwe, strikte richtlijnen uitgevaardigd. Het Ministerieel Besluit maakt hierbij geen onderscheid tussen de winkels die nu terug open mogen gaan en diegenen die reeds open waren, zoals supermarkten en voedingsspeciaalzaken.

Dit brengt helaas opnieuw enige verwarring bij het correct interpreteren van de regels. 

Verplichte toegangscontrole

Met betrekking tot de verplichte toegangscontrole voor winkels > 400 m² is er enige ruimte gelaten om dit ook effectief te kunnen realiseren. In het MB staat er niet expliciet dat dit via ‘surveillanten’ moet gebeuren. Dit betekent dat regelingen, zoals eerder toegepast in supermarkten (beperkt aantal winkelkarretjes, automatische passantentellers aan de poortjes, …) evengoed die toegangscontrole mogelijk maken en het maximaal aantal klanten kunnen beheren. 

Aantal toegelaten personen

Wat het maximum toegelaten personen betreft, proberen Buurtsuper.be en UNIZO de regering er nog van te overtuigen dat winkelen met twee personen moet kunnen. Nu al is er grenstoerisme naar Nederland omdat je daar wél met twee personen mag winkelen. 

Weliswaar blijft het sowieso dat je mag gaan winkelen samen met iemand die begeleiding nodig heeft. 

Verder is er het principe van één consument per 10 m² (van de voor het publiek toegankelijke vloeroppervlakte). Indien de voor het publiek toegankelijke vloeroppervlakte minder dan 20 m² bedraagt, is het toegelaten om twee consumenten per 10 m²  te ontvangen, mits een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon gegarandeerd is. 

Voor de rest blijven er nog enkele andere onduidelijkheden over de correcte interpretatie van de regels. We hopen hierover eerstdaags uitsluitsel te krijgen van de bevoegde ministers en kabinetten. 

Gerelateerde artikels

Mondmaskers in werkplaats: nog altijd verplicht?
Geen mondmaskers meer in winkels
Buurtsuper.be steunt UNIZO-oproep om mondmaskerplicht af te schaffen

Actueel

Aldi experimenteert met winkel zonder kassa
Vier Vlaamse traditionele streekproducten erkend
Mondmaskers in werkplaats: nog altijd verplicht?
SuperMAG juni 2021

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy