Coöperatie Hoogstraten gaf vorige week het startschot voor een kort maar krachtig kiwibesseizoen. Vanaf begin september is het zoete, hapklare vitaminebommetje in de supermarkt te vinden.
De kiwibes is een kleine kiwivrucht met zoet vruchtvlees en een lichtbittere schil, die men in zijn geheel, dus met schil, opeet. Het kiwibesseizoen duurt evenwel niet lang, want de vrucht is enkel in september en oktober beschikbaar.
De kiwibes ziet er exotisch uit maar toch wordt hij in België en Nederland geteeld en verkocht onder het Hoogstraten-label. Door middel van de juiste teelttechniek heeft de kiwibes niet zo een warm klimaat nodig als zijn grote broer de kiwi en kan hij dus lokaal geteeld worden.
Met een vitamine C-gehalte dat tot vijftig keer hoger ligt dan dat van een appel, zijn de kiwibessen echte opkikkers voor jong en oud. Afhankelijk van het ras bevatten ze tussen 40 en 165 mg/100g vitamine C en door zijn dunne, haarloze schil is de kiwibes gemakkelijk uit het vuistje te eten.
Bron: www.made-in.be/kempen