Na overname: 28% minder werknemers in Delhaize-winkels?

3 min.

Delhaize

In Gazet van Antwerpen beweert de socialistische vakbond BBTK dat, na overdracht van Delhaize-winkels aan zelfstandigen, er in de Antwerpse winkels nog maar 72% van de betrokken werknemers aan de slag zijn gebleven. Buurtsuper.be vraagt in een reactie aan alle sociale partners om de nodige sereniteit aan de dag te leggen.

De werkdruk zou in de betrokken winkels en volgens de vakbond zijn verdrievoudigd. Werknemers met een vast of tijdelijk contract zouden steeds meer worden vervangen door studenten of mensen die een flexi-job doen.

Voor de overname door een zelfstandige werkten in die winkels 532 werknemers. Vandaag zijn dat er nog 381. “Er zijn mensen uit vrije wil weggegaan, maar er zijn ook mensen onder druk gezet om hun arbeidscontract op te zeggen, voor een bedrag dat ver onder de wettelijke opzegvergoedingen ligt”, zegt Dirk Van den Berg, secretaris van de socialistische vakbond BBTK Antwerpen in de krant.

“Als ze daar niet op ingaan, worden ze gepest. Het is natuurlijk moeilijk om te bewijzen dat iemand onder dwang de arbeidsovereenkomst heeft stopgezet. Maar als je onverwacht in je eentje bij drie directieleden wordt geroepen, de deur op slot gaat, je je gsm moet afgeven en je niemand mag contacteren, dan is dat intimidatie én niet wettelijk.”

Volgens Dirk Van den Berg worden de vaste of tijdelijke werknemers die Delhaize hebben verlaten, vervangen door studenten en mensen met een flexi-job. “Maar die kunnen niet verhinderen dat de werkdruk serieus toeneemt. Door het personeelsgebrek is de werkdruk in sommige winkels zelfs verdrievoudigd”, beweert hij. “We stellen ook vast dat er een buitensporige groei is van camera’s om het personeel te controleren, zodat de directie die beelden live kan bekijken op de smartphone.”

Ook de christelijke vakbond ACV Puls heeft op haar beurt een enquête gedaan bij meer dan honderd werknemers die vroeger voor een Delhaize in eigen beheer werkten, en mee de overstap hebben gemaakt naar een zelfstandige uitbater. Uit dat onderzoek zou blijken dat 43 procent van de personeelsleden zich sinds de overname 'mentaal minder veilig voelt'. 63 procent van de werknemers zou er ook aan twijfelen of ze over twee jaar nog voor Delhaize werken.

Buurtsuper.be, de woordvoerder van de werkgevers die ressorteren onder het bevoegde Paritair Comité 202.01, heeft geen inzage gekregen van de vakbondsstudie en stelt sommige resultaten sterk in vraag, maar wil alle sociale partners toch vragen om de nodige sereniteit aan de dag te leggen bij het verspreiden van persberichten.

“We begrijpen dat de vakbonden hun eis tot harmonisering van de arbeids- en loonvoorwaarden in de complete sector kracht willen bijzetten door in de pers negatieve berichten uit te sturen over de verzelfstandigingsoperatie van Delhaize. Maar we vrezen dat dit niet de goede aanpak is om samen met werkgevers tot een oplossing te komen”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be.

Gerelateerde artikels

Grondwettelijk Hof geeft vakbonden gelijk in zaak rond blokkades Delhaize
Delhaize rondt verzelfstandiging van 128 supermarkten af
Persinterview CEO Delhaize na verkoop

Actueel

Ontdek het inspirerende Japan samen met Buurtsuper.be
Dak- en thuislozen van Radio (Z)onderdak stellen kunstwerken tentoon in Carrefour Market Borgerhout
Hoeveel verdient een kassier(ster)?
cover-supermag-okt-2024-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy