Monsterboete voor vergeten ID

2 min.

Belangenbehartiging

We kregen meldingen van leden die een monsterboete ontvingen omdat ze vorig jaar, bij het betalen van een gewone verkeersboete, nagelaten hebben de bestuurder te identificeren. Een begrijpelijke fout, want de verplichting was allesbehalve duidelijk weergegeven.

De voorbije twee weken kregen sommige Buurtsuper.be-leden een boete van 509,06 euro omdat ze het nagelaten hebben de bestuurder van een bedrijfswagen te identificeren. Het gaat om ondernemingen waarvan een werknemer met de bedrijfswagen een overtreding heeft gemaakt.

Op het verschillende pagina’s tellende PV staat sinds vorig jaar ergens een clausule dat de werkgever de identiteit van de bestuurder moet aangeven, zodat de historiek van verkeersovertredingen door de bestuurder kan worden opgevolgd. Op zich een te rechtvaardigen aanleiding, ware het niet dat deze verplichting tot identificatie van de bestuurder allesbehalve duidelijk is weergegeven op het PV. De FOD-justitie stuurt ook geen herinnering of foutmelding wanneer de bestuurder niet ingevuld is.  

UNIZO kaartte deze onbillijke manier van werken al aan bij het kabinet van bevoegd minister Van Quickenborne, maar daar beperkt men zich tot de uitleg over het correct volgen van de wet. Ook in de commissie Justitie ontkent de minister dat er problemen zouden zijn.

UNIZO weerlegt dit en vraagt om een duidelijker en gebruiksvriendelijk systeem uit te werken vooraleer er nieuwe boetes wordt verstuurd. Een eerste herinnering vooraleer er een grote boete volgt zou de norm moeten zijn, dit is een kwestie van proportionaliteit.

De digitale procedure om de bestuurder aan te duiden of aan te passen is nog steeds niet performant. Ondernemers lopen vast in de digitale tool of verspelen tijd met het uitvoeren van online handelingen op justonweb. Voor een minister die ooit prat ging op zijn ‘Kafka-wet’ kan vereenvoudiging nochtans een mooie ambitie zijn.

Gerelateerde artikels

Koopkrachtpremie voor winstbedrijven en werkbonus
"Te weinig aandacht voor bedrijven die verlies lijden"
Omstreden boete dan toch bijgestuurd

Actueel

Liefdevolle bioteelt
Kleurden onze Rode Duivels té rood?
Lekker en gezond richting feesten
cover-van-supermag-oktober-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy