Mogen buurtsupermarkten opnieuw geldautomaten plaatsen?

2 min.

Belangenbehartiging

Op de agenda van de commissie Binnenlandse Zaken van nu woensdag 18 januari 2023 staat het wetsvoorstel dat de mogelijkheid creëert voor ondernemers om geldautomaten te installeren in hun handelszaak. 

Het gaat meer bepaald over het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Private Veiligheid. Dit wetsvoorstel van Yngvild Ingels en Sander Loones (NVA) wil het terug mogelijk maken om op een veilige manier geldautomaten te kunnen plaatsen in buurtsupermarkten.

Verschillende leden van Buurtsuper.be plaatsten tot voor een paar jaar een geldautomaat in hun zaak waar klanten gemakkelijk en veilig geld konden afhalen. Het voordeel voor de supermarkt is dat er minder cash geld aanwezig is in de winkel.

Dit idee kwam ‘overgewaaid’ van Nederland en het Verenigd Koninkrijk waar dit al veel langer een dagelijkse praktijk was. In 2017 werd helaas beslist dat deze geldautomaten in Belgische buurtsupermarkten buiten werking gesteld moesten worden. Het aanvullen van geldautomaten werd voortaan bestempeld als 'bewakingsactiviteiten' die volgens de vernieuwde Wet Private Veiligheid enkel kunnen worden uitgevoerd door een erkende bewakingsonderneming of interne bewakingsdienst.

Kortom, om een geldautomaat bij te vullen heb je dus een gecertificeerd beveiligingsbedrijf nodig. Buurtsuper.be was nooit gelukkig met deze beslissing en ondernam verschillende stappen om deze verbodsbepaling onder de politieke aandacht te brengen én te laten aanpassen.

Woensdag wordt er dus opnieuw gestemd over dit wetsvoorstel dat toelaat aan supermarkten om opnieuw zo’n geldautomaat te plaatsen. 

Waarom geen extra geldautomaten in buurtsupermarkten?

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
‘Zelfstandige werkgevers minderwaardige werkgevers? 1,16 miljoen Belgen kunnen niet verkeerd zitten'
Buurtsuper.be waarschuwt zelfstandigen die extra verkeersboete kregen van 509 euro

Actueel

Paaseieren bestellen

Online te bestellen

Paaseieren bestellen

1 min.
Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
Crashed Glass

Jupiler

Crashed Glass

2 min.
cover-supermag-feb-2023-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy