Minister Borsus: “Stop de vooroordelen tegenover vlees.”


Het spreekt voor zich dat het met reden gegeten moet worden en met respect voor het dierenwelzijn.” De Minister verwijst bovendien naar de cijfers die uitwijzen dat de vleesconsumptie op 30 jaar tijd is gehalveerd.

In zijn persbericht verwijst de minister naar de cijfers. De Hoge Gezondheidsraad beveelt de consumptie van 300g rood vlees per week aan, wat overeenkomt met de gemiddelde consumptie in België. Bovendien heeft de Belg zijn vleesconsumptie op 30 jaar tijd al gehalveerd. Ter herinnering, het valt niet te ontkennen dat vlees ook nutritionele voordelen heeft. We moeten opmerken dat het mogelijk is oog te hebben voor de ecologische voetafdruk en toch vlees te eten. Hoe? Door lokaal te consumeren! Laten we beginnen met onze belangrijkste productie: het Belgisch witblauw. In vergelijking met de andere rassen, kan het witblauw beschouwd worden als milieuvriendelijk vlees, omdat het ras de beste ratio ter wereld biedt tussen netto vleesproductie en gebruik van voeder (= beste rendement). Zonder natuurlijk onze Belgische gekende en erkende veehouderijtradities te vergeten: Limousin, charolais, Salers, Blondes d’Aquitaine, Holstein (zuivelsector),… Anderzijds vormen de weiden gebruikt voor de veeteelt in ons land koolstofputten die bijdragen aan het halen van de doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Tot slot is de vleesproductie in België zeer lokaal: weideland, teelten, veehouderijen, vetmestcentra, slachthuizen en verkooppunten bevinden zich op beperkte afstand van elkaar, waardoor de uitstoot afkomstig van het transport beperkt wordt (in tegenstelling tot de producten die worden geïmporteerd). We kunnen dus vlees eten met respect voor het leefmilieu! Laten we niet vergeten dat de landbouw goed is voor 70.000 directe jobs en de agrovoedingssector voor 70.000 directe en 125.000 indirecte jobs.

 

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy