“Meer verkoop betekent niet meer winst”

1 min.

Coronacrisis
Rentabiliteit
Belangenbehartiging

Uit een analyse van Buurtsuper.be blijkt dat zelfstandige supermarkten ook tijdens de tweede coronagolf een belangrijke meeromzet kunnen realiseren. Hun gemiddelde weekomzet bedraagt 20 % meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Die meerverkoop is iets lager dan tijdens de eerste golf en de situatie kan sterk verschillen naargelang de situatie en locatie. Zo ondervinden bijvoorbeeld stadswinkels het nadeel van de lege winkelstraten. 

De beschikbaarheid van personeel is deze keer wel veel kleiner door een hoger aantal zieken en personeel dat in quarantaine zit. Dit maakt dat werkgevers, naast de uitbetaling van het gewaarborgd maandinkomen van de vaste (zieke) personeelsleden, tijdelijk ook extra personeel op interimbasis moeten aanwerven. 

Een balansanalyse van Buurtsuper.be, wijst uit dat hierdoor de kostenpost ‘Diensten en diverse goederen’ flink is gestegen.

De uitzonderlijke investeringen voor extra veiligheidsmaatregelen en coronarichtlijnen (plexi-wanden, reinigingsmiddelen, desinfecteersystemen, etc.) zijn hier uiteraard ook niet vreemd aan. 

Tot slot moet ook het vast personeel vaak overuren maken om bijkomende taken uit te voeren, zoals bewakingsopdrachten aan de ingang, bepaalde rayons en categorieën vaker aanvullen, rekken van niet-essentiële artikels afschermen, klanten wijzen op coronarichtlijnen, etc. 

Finaal is de nettowinst uitgedrukt in euro voor de gemiddelde buurtsuper dus gelijk gebleven aan de nettowinst in een normale supermarktweek. 

Buurtsuper.be vraagt daarom aan de regering om, net zoals bij de eerste golf, de studentenarbeid te versoepelen.

Studentenjobs

Buurtsuper.be vraagt aan de regering om de studentenarbeid te versoepelen, net zoals dat het geval was in de eerste golf. Normaal mogen studenten maximaal 475 uur per jaar werken. Buurtsuper.be vraagt nu dat alle uren gepresteerd tijdens de coronacrisis niet meegeteld moeten worden voor dat plafond.  

Gerelateerde artikels

Groepsvrijstellingsverordening en franchise
Lonen mogen max. 0,4% stijgen
Sneltests in essentiële sectoren

Actueel

Tête de Moine AOP

800 jaar oude knowhow en cultuur

Tête de Moine AOP

5 min.
Canadese Couche-Tard neemt Carrefour niet over
Groepsvrijstellingsverordening en franchise
cover-van-supermag-december2020-hr.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2020

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy