Meer duurzame energie

4 min.

Energie
SuperMAG
Verhalen

Dat energie ook in de buurtsupers en speciaalzaken een druk besproken topic is, verbaast niemand. Zéker niet met de verplichte elektrische laadmogelijkheden op  de parking in het achterhoofd. Samen met Zero Emission Solutions (ZES) en IZEN  tekenden we een voordelig project uit rond laadpalen en zonnepanelen voor alle leden. Een ondernemer die meteen op de kar sprong? Giel Piessens van Carrefour Market in Waarschoot. De reden? Die ‘extra mile’ voor de klanten die ze graag lopen. 

Dat Giel mee aan het hoofd staat van de Carrefour Market in Waarschoot is eerder een toevalligheid dan een uitgestippeld plan. “Ik ben getrouwd met de kleindochter van de eigenares van de winkel”, steekt Giel van wal. “Mijn schoonmama stuurt ook de administratie aan. Een viertal jaar geleden vroegen ze mij of ik de toekomst van de winkel mee wilde uittekenen. Na een korte carrière in de horeca als kok, ben ik gewoon gesprongen. En ik heb nog geen moment spijt gehad”, geeft hij mee.  

De toekomst die Giel mee wil uitzetten is zonder enige twijfel duurzaam. “Intern borrelde het idee van zonnepanelen al een tijdje. Een supermarkt verbruikt best wat energie. Denk maar aan koelingen en verlichting. Zonnepanelen stonden daarom dus bovenaan ons verlanglijstje. Maar door de positie van ons dak is dat geen simpele klus. En toen zag ik in het SuperMAG van Buurtsuper.be het project rond zonnepanelen én laadpalen. De laadpalen vormden voor ons – op dit moment – wél een haalbaar project. De bal ging daarna eigenlijk vrij snel aan het rollen.” 

We hebben ook een van de grootste parkings in Waarschoot. De buurt profiteert dus ook  van de nieuwe laadpalen.

We hebben ook een van de grootste parkings in Waarschoot. De buurt profiteert dus ook van de nieuwe laadpalen.

Verplichte laadpunten 2025

Na veel vlotte communicatie, plaatste IZEN in november uiteindelijk vijf laadpalen, goed voor tien oplaadpunten op de parking van de Carrefour Market. “Vanaf 2025 moet elke parking met een bepaalde grootte elektrische laadpunten voorzien. Zonder tijd te verliezen, wilden we die service in 2022 nog aan onze klanten aanbieden"

"We hebben ook een van  de grootste parkings in Waarschoot. De buurt profiteert dus ook van die service. We plaatsten de laadpalen ongeveer in het midden van de parking, niet op de topplaatsen voor de deur, maar net iets verder. Dat kwam voor de installatie en de bekabeling ook veel beter uit. En zo kan iedereen komen laden. Niet alleen klanten, maar ook omwonenden die geen eigen laadpaal hebben.” 

De begeleiding  door IZEN was méér dan correct  in alle fases.

De begeleiding door IZEN was méér dan correct in alle fases.

Groeiend succes

Of de nieuwe laadinfrastructuur een succes is? “Zeker weten”, vertelt Giel. “In de eerste week hadden we al twintig laders. Zonder daar eigenlijk veel reclame voor te maken. De palen zijn ook vrij goed zichtbaar vanaf de straatkant. De positieve reacties van de klanten vertellen ons dat het de investering waard is. Ik voel dat het gebruik van de laadpalen nog gaat groeien in de komende maanden. Ook met meer en meer elektrische bedrijfswagens op de baan, merken we dat niet iedereen een laadmogelijkheid heeft thuis. Daar willen we het verschil maken.” 

Het stopt niet bij laadpalen voor Giel van Carrefour Market Waarschoot. “Binnenkort bekijken we de mogelijkheid van zonnepanelen opnieuw. Want die willen we, absoluut. Het zou super zijn om in groene stroom te voorzien, ook voor de elektrische laders. Daarvoor zitten we zeker opnieuw samen met IZEN.  De begeleiding was méér dan correct in alle fases: van de communicatie tot de installatie en nazorg. Een betrouwbare partner voor de toekomst dus.” 

900 m2 zonnepanelen

Bij Jérémie Mouriaux van Delhaize Chez Madeleine De Haan speelt duurzaamheid altijd een rol. Zowel in de winkel als in de mentaliteit van zijn werknemers. Dit jaar plaatste hij – in samenwerking met IZEN – maar liefst 900 vierkante meter zonne-panelen op het dak van de recent vernieuwde supermarkt aan de kust. “Door een kleine rekensom te maken, weet ik dat mijn terugverdien tijd  in dit verhaal vijf jaar is. Op termijn hoop ik dat bijna 20% van onze energie in de winkel uit die zonnepanelen zal voortvloeien."

"IZEN vormde voor mij een professionele partner waarvan ik zeer tevreden ben. Mijn tip aan andere ondernemers? Speel geen paniekvoetbal op energievlak, maar onderneem vanuit vogelperspectief actie waar kan.”  

Gerelateerde artikels

30 jaar innovatie in retailpresentatie
Lactosevrij? Natuur-lijk!
Flexi-jobs: wat is er nieuw in 2024?

Actueel

Netwerkavond speciaalzaken bij Alfa Fish
Verkoop Parkwind duwt jaarwinst Colruyt boven miljard euro
Nieuwe Alvo ‘Waasmarkt’ zet in op lokaal en vers
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy