Meer controle op verkoop met verlies

4 min.

Belangenbehartiging
Rentabiliteit

Federaal Parlementslid Leen Dierick (CD&V) heeft op onze vraag in de Commissie Economie aan Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne een vraag gesteld over de weinige controles op het verbod om met verlies te verkopen. Lees hier haar vraag en het antwoord van de minister. 

Haar vragen aan de Minister

Uit het jaarverslag van de Algemene Directie Economische Inspectie blijkt dat er in 2019 maar 16 controles hebben plaatsgevonden in verband met verkoop met verlies. Kan u meedelen hoeveel controles er in 2020 en in 2021 hebben plaatsgevonden en hoeveel van deze controles hebben geleid tot een sanctie? Wat is de reden dat er zo weinig controles worden gedaan? Is het moeilijk te controleren, zijn er onvoldoende middelen of is dit geen prioriteit?

Zal dit er niet voor zorgen dat er toch bedrijven proberen om met verlies te verkopen en hierdoor hun concurrenten weg concurreren? Wil de Minister in 2022 hierop meer de focus leggen? Welke stappen zal u nemen? Winkelketens pakken soms uit met onredelijke promoties zoals 1+1 of 1+5 gratis. Hoeveel meldingen heeft de FOD Economie de laatste vijf jaar hierover binnengekregen?

 

Het antwoord van Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne

In 2020 vonden acht inspecties plaats, waarvan er drie resulteerden in een waarschuwing. In 2021 vonden zes inspecties plaats die niet tot de vaststelling van inbreuken hebben geleid.

Verkoop met verlies is een belangrijk aandachtspunt, maar de Economische Inspectie treedt enkel op als er een duidelijke indicatie is van verkoop met verlies. De voornaamste reden waarom er niet vaak controles op verkoop met verlies gebeuren, is dat de Economische Inspectie hier weinig meldingen over ontvangt.

Bovendien is het niet eenvoudig om de huidige wetgeving, met name artikel 116 en 117 van Boek 6 van het Wetboek economisch recht, toe te passen. De vroegere regel die verkoop met beperkte winstmarge gelijkstelde met verkoop met verlies werd afgeschaft in 2014. Sindsdien wordt vereist dat er rekening wordt gehouden met definitief verworven kortingen voor de bepaling van de aankoop of herbevoorradingsprijs.

Dit maakt de onderzoeken enorm complex, onder meer omdat er rekening moet worden gehouden met allerlei door leveranciers toegekende kortingen om te bepalen of er al dan niet verkoop met verlies is.

De Economische Inspectie heeft de voorbije vijf jaar 46 meldingen ontvangen. Ongeveer 70 % van de meldingen heeft aanleiding gegeven tot een controleonderzoek.

Het is belangrijk erop te wijzen dat er geen één-op-éénrelatie bestaat tussen de meldingen en de controleonderzoeken. Een melding kan namelijk aanleiding geven tot meerdere controleonderzoeken en omgekeerd kan één controleonderzoek ook gebaseerd worden op meerdere meldingen.

Leen Dierick (CD&V)

Het is zeer slecht voor de onderlinge concurrentie. Het wordt voor de zelfstandige handelaars zeer moeilijk om te kunnen concurreren met de grote winkelketens.

Leen Dierick (CD&V)

De repliek van Leen Dierick

Dank u wel voor uw antwoord en voor de cijfers. Ik kan begrijpen dat er weinig meldingen zijn. Consumenten zullen niet snel geneigd zijn om te melden dat er een verkoop met verlies plaatsvindt. Het is immers goed voor hun portemonnee. Het is echter zeer slecht voor de onderlinge concurrentie. We merken zeer vaak dat het voor de zelfstandige handelaars zeer moeilijk wordt om te kunnen concurreren met de grote winkelketens. Dat moeten we in de gaten houden.

 

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy