Lik-op-stukbeleid moet winkeldiefstal daadwerkelijk bestraffen

2 min.

Belangenbehartiging

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) was dinsdag in Hasselt om zijn lik-op-stukbeleid – dat nu een jaar loopt – voor te stellen. Buurtsuper.be was er bij en stuurde dit persbericht uit. 

9 op 10 supermarkten wordt wekelijks bestolen en dat kost hun een derde van de winst. Diefstal is hierdoor - na personeel, huur en energie - de vierde grootste kost geworden voor supermarkten. De meeste winkeldieven gaan nog altijd vrijuit. Het lik-op-stukbeleid dat vorig jaar door Minister Van Quickenborne werd aangekondigd, moet nog groeien. Maar als de winkeliers een aangifte doen én de politie het lik-op-stukbeleid effectief toepast, dan kan volgens Buurtsuper.be op termijn een halte worden toegeroepen aan de straffeloosheid.   

88% of bijna 9 op 10 van de zelfstandige supermarktuitbaters of speciaalzaken hebben afgelopen jaar te maken gehad met winkeldiefstal. Dat wijst een recent onderzoek van Marketing Development in opdracht van Buurtsuper.be uit. Het gaat om gemiddeld 54 incidenten per jaar of één per week (Let op: het gaat hier enkel om vastgestelde incidenten of betrappingen op heterdaad).

Stedelijke gebieden en grotere winkels zijn gevoeliger voor winkeldiefstal. Het verlies dat men door winkeldiefstal lijdt, bedraagt gemiddeld 0,72% van de omzet. Dat percentage is de laatste jaren gestegen want het was in 2020 nog 0,68%. Rekening houdend met het feit dat de netto winstmarge van een buurtsuper gemiddeld 2% bedraagt, betekent dit dat meer dan één derde van de winst verloren gaat aan diefstal.

Voor het eerst wordt winkeldiefstal zowel economisch als maatschappelijk ernstig genomen.

Luc Ardies

Sinds vorig jaar is er door de Minister van Justitie een lik-op-stukbeleid aangekondigd, waardoor daders bij betrapping onmiddellijk € 350 aan de politie moeten betalen en eventuele schade aan het slachtoffer vergoeden. Marketing Development vroeg ook aan de buurtsupers of ze ervaring hebben met deze nieuwe maatregel, of er m.a.w. betrappingen zijn geweest in de winkel waarbij de dader die boete onmiddellijk moest betalen? 89% van de respondenten antwoordt hier negatief op. 

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Winkeldiefstal is na personeel, huur en energie de vierde grootste kost geworden en doet de winst met één derde dalen! Als de politie de daders onmiddellijk kan bestraffen, zonder dat het parket noodzakelijk tussenbeide moet komen, dan kan een halte worden toegeroepen aan de straffeloosheid en zal ook de aangiftebereidheid bij de winkeliers verhogen. Evident dat recidive nog altijd strafrechtelijk moet vervolgd worden. Voor het eerst wordt winkeldiefstal zowel economisch als maatschappelijk ernstig genomen. We vinden heb belangrijk dat met dit lik-op-stukbeleid eindelijk een stap in de goede richting werd genomen.”

Geef winkeldiefstal aan!

Buurtsuper.be roept haar leden op om bij betrapping, de winkeldiefstal niet alleen aan te geven, maar ook bij de politie erop aan te dringen het lik-op-stukbeleid toe effectief toe te passen. 

Gerelateerde artikels

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid

Actueel

Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy