Alle kazen van Flandrien Kaas zijn van nature lactosevrij. De kaasmakers van de familie Desmet laten de natuur namelijk graag haar werk doen.
Een niet te verwaarlozen groep mensen, zowat 15% van de bevolking, kampt met een lactose- intolerantie waardoor het eten van bepaalde kazen voor lichamelijke klachten zorgt. De aanwezigheid van lactose in melk betekent echter niet dat kaasliefhebbers nooit kunnen genieten, want bij het bereiden van kaas zorgt het toevoegen van zuursel aan de melk dat de lactose in de kaas na verloop van tijd afgebroken wordt.
Gelukkig is Flandrien Kaas dankzij zijn langdurige en unieke rijpingsproces volledig lactosevrij. “De tijd staat altijd aan onze kant. Want tijd zorgt niet alleen voor intensere smaken, maar zorgt er ook voor dat de lactose vanzelf verdwijnt uit onze kazen. Net daarom laten we bijvoorbeeld de Flandrien Jong minstens zes weken rijpen. Zo zijn onze kazen van nature lactosevrij én smaakvol”, zo schetst Jan Desmet van Flandrien Kaas.
Jan Desmet, Flandrien KaasEr wordt al eens beweerd dat lactosevrije kazen minder smaak zouden bevatten, wat een groot misverstand is. De langere rijpingstijd zorgt net voor rijkere smaken.
Lokale melk, vakmanschap en tijd
Dat Flandrien Kaas geen kunstmatige ingrepen doet tijdens het kaasmaken, past volledig binnen de bredere filosofie om op een authentieke ambachtelijke manier te werk te gaan. “Kaas maken is een van de oudste ambachten ter wereld. Het waren nomaden die er goed 6.000 jaar geleden mee begonnen. Met Flandrien Kaas willen we zo dicht mogelijk bij die traditionele manier van werken blijven. Kaas maken wij met lokale melk, vakmanschap en tijd.”
Flandrien Kaas communiceert al geruime tijd over het feit dat zijn kazen lactosevrij zijn, maar ook over het feit dat dit niet leidt tot smaakverlies. “We vinden het belangrijk om de onwetendheid die er rond lactosevrije kazen bestaat te helpen doorbreken. Zo wordt er al eens beweerd dat lactosevrije kazen minder smaak zouden bevatten, wat een groot misverstand is. De langere rijpingstijd zorgt net voor rijkere smaken.”