“Kruidenier annex administratief centrum moet privé-initiatief blijven”

3 min.

Belangenbehartiging

In de Commissie Economie van het Vlaams parlement is, in het kader van een resolutie rond kernversterkend beleid, een voorstel ingediend om naar Duits model zogenaamde ‘DORV-concepten’ te introduceren. Buurtsuper.be waarschuwde vandaag dat het niet de bedoeling kan zijn dat zo’n concepten door semi-overheidsinstellingen worden ontwikkeld en uitgebaat. 

In de DORV-concepten in Duitsland worden sociale, maatschappelijke en commerciële functies onder één dak gecombineerd. Deze initiatieven verschijnen vooral in plattelandskernen waar winkels en sociale voorzieningen volledig dreigen weg te vallen. 

In Vlaanderen is er in veel dorpen geen winkel of bankautomaat meer te bespeuren. Commissievoorzitter Bothuyne (CD&V) ziet die DORV-concepten dan ook als een soort kruidenierszaak annex administratief centrum-koffiebar-postkantoor. Eerder al deed bpost gelijkaardige voorstellen om op die manier de postkantoren een nieuwe invulling te geven. 

Het is voor de overheid veel voordeliger om het privé-initiatief een kans te geven en te ondersteunen.

Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten en speciaalzaken, deelt de probleemanalyse. In kleinere gemeenten is het immers niet evident om een buurtsuper op een rendabele manier te exploiteren. De jaarlijkse balansanalyse die de organisatie bij 600 zelfstandige supermarkten uitvoert, maakt duidelijk dat 1 op 3 kleinere superettes verlieslatend is.

Buurtsuper.be waarschuwde vanmorgen in de pers meteen dat het niet de bedoeling kan zijn dat zo’n concepten door semi-overheidsinstellingen worden ontwikkeld en uitgebaat.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Zo’n concepten moeten door zelfstandige ondernemers worden uitgebaat. Ook voor de overheid zou het veel voordeliger zijn om het privé-initiatief een kans te geven en te ondersteunen, dan wel zelf dergelijke zaken op de rails te zetten.”

Gerelateerde artikels

De hype van 'goedkoop' doorprikt

Prijsstijgingen basisvoeding leiden niet tot minder verkoop

De hype van 'goedkoop' doorprikt

3 min.
Muntstukken 5 en 10 eurocent te kort?
Buurtsuper.be wil Oekraïense vluchtelingen snel aan job helpen in detailhandel

Actueel

Digitalisering & impact op de winkelmedewerker (5)
Ontslagbrief moet dag eerder op de post
Kempense nuchterheid en en Nederlandse precisie
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy