In de bak met je vuilnis

3 min.

Zwerfvuil
SuperMAG
Verhalen

Niet enkel producenten, maar ook uitbaters worden almaar vaker beoordeeld op hun inspanningen inzake duurzaamheid. Dus moet ook jij aan de bak. Te beginnen met die voor je vuilnis. Of beter: de vuilnis van je klanten.

Als verkoper van snel consumeerbare producten ben je gebonden aan de officiële voorschriften voor vuilnisbakken op je buitenterrein. Doe het niet enkel voor de wet. De ideale vuilnisbak levert je ook zakelijk en praktisch heel wat voordelen op. Waaraan die precies moet voldoen? Mooimakers sorteerde het voor je uit.

Het verschil maken voor onze planeet hoeft echt geen rocketscience te zijn. Met doordacht ontworpen en geplaatste vuilnisbakken kom je al een heel eind. Wie dat anno 2024 niet serieus neemt, krijgt het bovendien aan de stok met de Vlaamse afvalwetgeving.

VLAREMA maakt er weinig woorden aan vuil: verkopers van tabaksproducten, voedingsmiddelen of dranken die – eens buiten – onmiddellijk verbruikt kunnen worden, moeten instaan voor een correcte inzameling van het afval. 

Zichtbaarheid loont

Gelukkig keert het tij ook zonder druk van buitenaf. Stonden ze ooit troosteloos weggestopt in een verloren hoekje, dan zijn vuilnisbakken vandaag steeds vaker zichtbare en esthetisch verantwoorde bakens in de strijd voor meer openbare netheid. Simpelweg omdat een mooi en functioneel afvalverzamelpunt niet alleen een meerwaarde is voor Moeder Natuur, maar ook voor jou als uitbater.

Ook goed om te weten: aantrekkelijke en goed zichtbare vuilnisbakken worden beter gebruikt!

Voedselresten en andere afvalstoffen veroorzaken onaangename geuren en groeien uit tot broedplaatsen voor bacteriën en ongedierte. Een vlotte toegang tot propere, veilige en goed georganiseerde vuilnisbakken draagt bij tot een positieve klantenervaring. Met een beetje gevoel voor design versterken ze zelfs de globale look-and-feel van je winkelpunt.

Je hart voor het welzijn van je klanten en het milieu extra in de verf zetten? Voorzie je afvalpunt dan van een duidelijke, maar catchy boodschap. Op voorwaarde dat het je echt menens is om de ecologische voetafdruk van je winkel te verkleinen.   

Cruciale criteria

De ideale vuilnisbak? Hij bestaat! Met dank aan Mooimakers. Zij gingen samen met OVAM en FOSFOR op zoek naar dé criteria voor de perfecte vuilnisbak. Sommige spreken voor zich. Denk maar aan een makkelijke manier van leegmaken en een kleine opening om de mogelijkheid tot dumpen van huishoudelijk afval te vermijden.

Maar wist je dat er ook vuilnisbakken bestaan met pizzadoossleuven? En dat zelfs kleur een rol speelt? Uit onderzoek blijkt dat felle kleuren mensen stimuleren om de vuilnisbak beter te gebruiken. Kies gerust een frisse tint die matcht met jouw merk.

Let wel, als je meerdere vuilnisbakken plaatst, kies je het best voor de gekende sorteerkleuren: blauw voor pmd en grijs voor ander afval. Ook belangrijk: voorzie een doofplaat voor sigaretten. Zo vermijd je peuken op je parking én brand in je vuilnisbak. Met een aparte peukenasbak kan je ervoor zorgen dat rokers hun uitgedoofde peuk met plezier aanbieden op de correcte manier.

Opvallen? Graag!

Behalve uitzicht en functies is ook de locatie van je vuilnisbakken belangrijk. Selecteer logische plekken die meteen in het oog springen. Vlak bij de in- en uitgang, langs de looproutes op je parking en bij snoep- en drankautomaten. Moffel ze zeker niet weg achter een haag of muur. En bovenal: zorg voor een optimale toegankelijkheid voor élke klant. Niet het minst voor ouderen en rolstoelgebruikers. 

Toch fan van een beetje rocketscience? Pak dan uit met een vuilnisbak die spreekt, licht geeft in het donker of je een signaal stuurt wanneer hij vol zit. Opgeruimd stond al netjes, maar een onderscheidende afvalaanpak is absoluut ook een slimme zet.

Verder nog deze nuttige tips

 • Kies voor gerecycleerd en vandalismebestendig materiaal.
 • Ga voor groot en maak regelmatig leeg. Overvolle vuilnisbakken schrikken af.
 • Zorg voor een stevige verankering om misbruik (en kostelijke vervangingen) te voorkomen. Of plaats de vuilnisbak na sluitingsuur binnen.
 • Verwijder affiches, stickers en graffiti asap. Vuil trekt vuil aan.
 • Kindvriendelijke vuilnisbakken maken afval weggooien plezant. Ook voor grote mensen!

Gerelateerde artikels

Mooie combinatie van digitalisering én beleving
Een sportieve zomer met Stoffels Tomaten
Cruciale rol voor franchisers in thuislevering

Actueel

Mooie combinatie van digitalisering én beleving
AllesMAG, niets moet!

Vakantiepocket bij het SuperMAG

AllesMAG, niets moet!

2 min.
Commerciële groepen moeten ten laatste 1/4/25 contracten aanpassen
schermafbeelding-2024-06-18-om-07-45-36.png

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2024

Ledenvoordelen

 • HACCP & Voedselveiligheid
 • Voedingsspeciaalzaken
 • Personeels- en Managementopleidingen
 • Loon- en arbeidsvoorwaarden
 • Franchise
 • Info & advies
 • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy