Impact Nederlandse tabaksban

3 min.

Belangenbehartiging

Buurtsuper.be legt deze weken de laatste hand aan een procedure die ze zal starten tegen het Belgische verkoopverbod op tabak dat voor voedingswinkels vanaf 400 m² in april 2025 ingaat. Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Wij vechten de Belgische maatregel aan omdat ze het gelijkheidsbeginstel schendt. Hoe kan je als regering een discriminatie tussen tabaksverkopers verklaren waarbij de ene wél en de andere niet langer tabak mag verkopen? Als de regering kan aantonen dat diegene die tabak mogen blijven verkopen, dat op een gezondere manier kunnen dan diegene die dat niet meer mogen, dan zouden we ons schikken naar zo’n overheidsmaatregel.”

Ondertussen dwingt het omzetverlies Nederlandse ondernemers in de personeelsbezetting te snijden. Servicebalies worden verkleind of voorzien van creatieve invullingen. 'Het is voor een groot deel vechten om de winkel in stand te houden', zegt directeur Patricia Hoogstraaten van het Nederlandse Vakcentrum. Het is nog te vroeg om concrete impact te becijferen, maar ondernemers spreken unaniem van uitdagende tijden. Voor een aantal franchisers is het verkoopverbod zelfs het laatste zetje om de zaak definitief te sluiten. Het verlies van de tabaksomzet betekent in sommige gevallen 20 procent minder omzet en het komt bovenop de al eerder hard gestegen kosten van onder meer energie en personeel.

Lees verder:

Als de regering kan aantonen dat diegene die tabak mogen blijven verkopen, dat op een gezondere manier kunnen dan diegene die dat niet meer mogen, dan zouden we ons schikken naar zo’n overheidsmaatregel.

Luc Ardies Gedelegeerd bestuurder Buurtsuper.be

Tabaksban kost personeel uren of zelfs baan

'Helaas, helaas, helaas is dit goed voorspeld in het SEO-rapport van twee jaar geleden', reageert Hoogstraaten namens het Vakcentrum. In het document 'Beperken tabaksverkoop tot tabaksspeciaalzaken' voorspelde het wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat mogelijk 500 supermarkten failliet gaan door het verkoopverbod. 'Er is gewoon een aanzienlijk omzetverlies. Ondernemers moeten snijden in personeelskosten want het is voor een groot deel vechten om de winkel in stand te houden. We horen die geluiden bij kleinere, maar ook steeds meer bij grotere supermarkten waar in de omgeving geen verkooppunt van tabak is.' Dennis Eikelboom, eigenaar van de Jumbo in Bathmen, baalt van de 'betuttelende' tabaksban. 'Wat is het volgende? Mogen we straks ook geen alcohol meer verkopen?' vraagt hij zich af in een interview met Distrifood. “Ik hoor dat veel mensen het in Duitsland halen waar het veel goedkoper is.

Online schijnt een behoorlijke zwarte handel te zijn, wat volgens mij niet mag. Ik heb er niet zoveel moeite mee als ze dat doen en dan wel hun boodschappen hier doen. De servicebalie hoeft niet meer altijd volledig bezet te zijn. 'Dat heeft gevolgen voor mensen die hier al twintig jaar werken. Dat is echt heel vervelend.' Eikelboom heeft uiteindelijk twee medewerkers laten gaan. 'Ik heb de opties gewoon neergelegd. Dat ze andere uren zouden moeten werken, uren moesten inleveren of kiezen voor een VSO (vaststellingsovereenkomst red.). Ik ben er open en eerlijk over geweest, omdat ik mezelf in de spiegel wil kunnen blijven aankijken. Ik vond het verschrikkelijk, maar ik wist ook: als ik het niet doe, kom ik zelf in de problemen.'

In de Spar in het Utrechtse Schalkwijk besloot ondernemer Isaac Lakerveld het contract van een van zijn medewerkers niet te verlengen. Dat scheelt wekelijks 20 personeelsuren.

Wat  met de servicebalie na de tabaksban?

De servicebalie was bij de meeste Nederlandse buurtsupers kostendekkend door de tabaksverkoop. Maar hoe gaan de ondernemers dat nu organiseren? Lakerveld hoopt dat de verkoop van verse broodjes, pizza's en tosti's de verdwenen tabaksomzet kan compenseren. De Bathmense Jumbo-ondernemer Dennis Eikelboom kiest ervoor om de omvang van de servicebalie te reduceren. Verder wil hij zijn assortiment uitbreiden met meer bloemen en cadeaupakketten. 'De batterijen houden we achter de servicebalie want die zijn diefstalgevoelig. We kijken ook naar medicijnen, maar ik wil voorkomen dat we straks weer een volledige bezetting moeten hebben bij de servicebalie.'  

In Waalwijk, waar het hoofdkwartier van Spar staat, wordt met de ondernemers meegedacht. Zo zijn er assortimenten en opties ontwikkeld die de winkeliers op de vrijgekomen plek van tabak kunnen neerzetten, zoals kleine elektrische apparaten of een beeldscherm waarop retailmedia te zien is. Spar Diepenheim vult de vrijgekomen ruimte achter de kassa nu met scheerspullen. 'We gaan ook opladers voor telefoons, powerbanks en oortjes neerzetten', zegt Schreur. 'En we gaan intern verbouwen zodat de ruimte bij de kassa kleiner wordt.' Zijn formule-collega Lakerveld uit Schalkwijk heeft de peukenpositie ook bestemd voor scheerartikelen en batterijen. Het zijn de bekende, kostbare en diefstalgevoelige producten. Daarnaast staat er sportvoeding achter de kassamedewerkers, een relatief nieuwe assortimentsgroep waar meer supermarktondernemers nu volop mee experimenteren.

Gerelateerde artikels

Winkeldiefstal en zeven jaar vervolgingsbeleid in België
Vriendelijkheid in de  strijd tegen diefstal
Vlaamse regering schrapt lastenverlaging oudere werknemers

Actueel

AH Peeters-Govers en Thomas More kickstarten gezamenlijke opleiding
Jumbo Bree gaat voor 'onweerstaanbaar werkgeverschap'
PPS gaat de strijd aan tegen winkeldiefstal
cover-supermag-okt-2024-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy