Hoofdstuk ‘Bereide gerechten’ blijft in sectorgids supermarkten


Er is heel wat te doen geweest rond de hervorming van de sectorgidsen die voor de handelaars de leidraad vormen voor hun autocontrole. Een paar jaar geleden was er de vraag vanuit het FAVV om al de verschillende sectorgidsen (‘Supermarkten’, ‘Bakkers’, ‘Slagers’, ‘Traiteur & Horeca’,…) om te vormen tot één generieke gids voor alle sectoren.

Ondanks de bijzonder negatieve reacties van de sectoren, heeft destijds Minister Laruelle de knopen doorgehakt en beslist dat er effectief één gids moest komen voor de complete detailhandel. Buurtsuper.be heeft hier altijd een aparte positie ingenomen: in tegenstelling tot andere organisaties was zij voorstander van één gids, vermits haar leden dan niet voor elke afdeling een aparte gids moesten raadplegen. Dit is ook belangrijk voor de audits in functie van de validatie (cfr. Smiley en bonus op de FAVV- heffing), vermits men voor elke aparte gids een aparte audit moeten betalen.

Recent had het FAVV echter aangegeven dat supermarkten voor de ‘eigen bereidingen’ dan toch nog een aparte gids zouden moeten hanteren en dat dit hoofdstuk, dat trouwens vroeger al geïntegreerd was in de ‘Supermarktgids 007’, uit de gids zou moeten worden gehaald. Buurtsuper.be heeft zich tegenover die paradoxale beslissing hevig verweerd.

Om een antwoord te geven op de uitdrukkelijke vraag van Buurtsuper.be, heeft het FAVV, afgelopen week aangegeven dat buurtsupermarkten, die naast de pure verkoop eveneens een beperkte hoeveelheid producten bereiden voor de rechtstreekse verkoop aan de consument, verder een beroep kunnen doen op het aanvullende hoofdstuk “Bereiding van producten” (de ‘oude’ versie van 2014). Dit betekent concreet dat zij bij validatie van de ‘eigen bereidingen’ geen extra kosten moeten maken. Buurtsuper.be is zeer verheugd over deze toegeving van het FAVV. Dit zal een enorme besparing opleveren voor haar leden en buurtsupermarkten.

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy