Historische stap voor zelfstandigenpensioen


Belangenbehartiging

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft gisteren de door kmo-minister Clarinval ingediende tekst unaniem goedgekeurd die de zogenaamde 'correctiecoëfficiënt' (0,69%) bij de berekening van het zelfstandigenpensioen afschaft. Hierdoor zullen zelfstandigen vanaf 2022 eenzelfde pensioen verwerven als werknemers met hetzelfde inkomen. Die afschaffing staat ook expliciet in het federaal regeerakkoord. 

Daarmee is een nieuwe belangrijke horde genomen, nadat de ministerraad eerder de tekst al goedkeurde en ook de Raad van State haar zegen gaf. Laatste horde is nu nog de stemming in de plenaire, wellicht binnen dit en een tweetal weken. Als ook die positief uitdraait, is de afschaffing van de correctiecoëfficiënt een feit.

UNIZO vecht al járen tegen die correctiecoëfficiënt en noemt de nakende afschaffing ervan dan ook "historisch". Tot nu toe wordt voor de berekening van het zelfstandigenpensioen het inkomen vermenigvuldigd met een zogenaamde 'correctiecoëfficiënt' (momenteel 0,69%). Dit betekent eenvoudigweg dat het proportioneel pensioen van een zelfstandige 1/3 lager uitkomt dan dat van een werknemer met eenzelfde inkomen.

Het opnemen van de afschaffing van de correctiecoëfficiënt waarvoor UNIZO zo hard heeft gelobbyd, komt nu wel heel dichtbij.

Gerelateerde artikels

Wordt maaltijdcheque afgeschaft?
Bedrijven vrijwaren winst dankzij prijsverhogingen
Buurtsuper verplicht om afval rond winkel op te ruimen?

Actueel

Groot geworden met mosselen
Aantal internetwinkels op 2 jaar met helft gestegen
Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
cover-van-supermag-april-2022-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy