Het nieuwe lik-op-stukbeleid

4 min.

Belangenbehartiging

Winkeldiefstallen vormen een ware plaag voor handelaars, maar blijven meestal onbestraft. Winkeliers doen zelfs vaak geen aangifte meer, omdat de politie zelden ter plaatse komt. En komt er toch een PV van, dan wordt dat meestal geseponeerd.

Die straffeloosheid frustreert de handelaars, want ze verliezen er veel geld aan. Buurtsuper.be heeft sinds lang deze wantoestanden aangeklaagd en een eerder voorstel van onze organisatie ‘Afrekenen met winkeldieven’ was goedgekeurd door de vorige regering. Maar helaas bleef de uitvoering te lang op zich wachten.

Dit was aanleiding om met Buurtsuper.be sinds begin dit jaar wekelijks een andere getuigenis van onze leden te publiceren (zie hieronder) En driewerf hoera! Justitieminister Vincent Van Quickenborne lanceerde zopas een zogenaamd ‘lik op stuk’-beleid voor winkelcriminaliteit.

Niet helemaal zoals ons voorstel ‘Afrekenen met winkeldieven’, waarbij de zaakvoerder zelf en zonder fysieke tussenkomst van politie ter plaatse een dading kan stellen, zoals in Nederland, maar toch weer een stapje in de goede richting.

In het voorstel van de Minister is het de politie die bij aankomst op de plaats van de feiten meteen zélf een ‘onmiddellijke schikking’ voorstelt aan de winkeldief. Als de dief betaalt, vervalt de strafvordering. Betaalt hij niet, dan wordt er een PV opgemaakt dat naar het parket gaat en kan de winkelier (in theorie) ook bijkomende schadevergoeding eisen.

Een stap in de goede richting? We hopen alleszins het voorstel op een aantal punten te kunnen bijstellen, rekening houdende met de praktijk in onze supermarkten. Maar in afwachting hiervan hierbij toch dat lik-op-stuk beleid in 5 stappen.

Het lik-op-stuk beleid in vijf stappen

Stap 1 Je betrapt een winkeldief op heterdaad.

Stap 2 Je belt de politie.

Stap 3 De politie stelt een onmiddellijke minnelijke schikking voor:

  • De dief stemt in en betaalt (meteen of later). De strafvordering vervalt
  • De dief protesteert. Er wordt een PV opgesteld dat naar het parket gaat

Stap 4 Als ondernemer eis je de gestolen goederen terug (indien mogelijk), plus een schadevergoeding:

  • De dief geeft de goederen in goede staat terug en betaalt de door jou voorgestelde schadevergoeding, in het bijzijn van de politie.
  • De dief geeft de goederen in goede staat terug maar wil of kan geen schadevergoeding betalen (of is niet akkoord met de door jou voorgestelde schadevergoeding).
  • De dief kan de goederen niet teruggeven en vergoedt de schade niet.
  • De dief kan de goederen niet teruggeven (deels geconsumeerd…) maar vergoedt alle schade.

Stap 5 Komt er ter plaatse geen akkoord over de schadevergoeding, of is er wél een akkoord maar betaalt de dief uiteindelijk niet, dan kan je een vordering instellen bij de burgerlijke rechtbank. 

  • De politie bezorgt u een kopie van de onmiddellijke minnelijke schikking, waarmee je voor de rechtbank kan bewijzen dat de diefstal plaatsvond.

Gerelateerde artikels

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy