Het lik-op-stukbeleid stap voor stap uitgelegd

2 min.

Belangenbehartiging

Een jaar na de invoering van onmiddellijke minnelijke schikkingen voor winkeldiefstal zijn al 312 van zulke boetes uitgeschreven. Hoe het werkt? Dat leggen we je graag stap voor stap uit. 

Buurtsuper.be en UNIZO vragen al sinds vorige eeuw om winkeldiefstal ernstig te nemen en hard aan te pakken. “Winkeldiefstal is geen kleine criminaliteit en de impact op onze leden is enorm", sprak Luc Ardies van Buurtsuper.be zich eerder al uit op tal van bijeenkomsten met politie, parket en de afgelopen bevoegde ministers.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en het College van procureurs-generaal introduceerden om die reden vorig jaar lik-op-stukboetes voor winkeldiefstallen. Hierbij kan de opgeroepen politie onmiddellijk een boete of een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) tot 350 euro opleggen aan de winkeldief.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) was deze week nog in Hasselt om zijn lik-op-stukbeleid voor te stellen. Buurtsuper.be was er bij. 

De mogelijkheid om een lik-op-stukboete op te leggen voor winkeldiefstallen, volgt uit een omzendbrief van het College van procureurs-generaal die op het hele grondgebied van toepassing is.

De winkeldief moet op heterdaad betrapt zijn, de feiten erkennen en dus akkoord gaan om de boete te betalen. Als aan deze voorwaarden voldaan is, dan kan de lik-op-stukboete voorgesteld worden door de politie aan de dader. Die kan het bedrag van de boete ter plaatse overschrijven via een betaalterminal of QR-code, of binnen de vijftien dagen via een klassiek overschrijvingsformulier.

Als de betrapte dief niet instemt met de lik-op-stukboete of die niet binnen een bepaalde periode betaalt, zal het parket de zaak voor de rechtbank brengen, waar hij of zij een veel zwaardere straf riskeert. Tijdens de inning van de OMS kan ook de eventuele schade van de winkelier onmiddellijk worden vergoed.

In Limburg werkt dit lik-op-stuk beleid goed. Buurtsuper.be roept de andere provincies dan ook op om het Limburgse voorbeeld te volgen en adviseert haar leden om bij elke betrapping van een winkeldief de politiek op te roepen en deze aan te zetten tot deze OMS of Onmiddellijke Minnelijke Schikking.

Geef winkeldiefstal aan!

Buurtsuper.be roept haar leden op om bij betrapping, de winkeldiefstal niet alleen aan te geven, maar ook bij de politie erop aan te dringen het lik-op-stukbeleid toe effectief toe te passen. 

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit

Actueel

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy