Het kriebelt bij SuperInsect

3 min.

SuperMAG
Verhalen

Met het project SuperInsect neemt het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie (RADIUS) van Thomas More de mogelijkheid tot circulaire voedselafvalverwerking onder de loep. In een eerder artikel introduceerden we Siebe Berrens, onderzoeker, en de ins en outs van het kweken van insecten op het afval van buurtsupers. Inmiddels staan we een aantal maanden verder en laten we Siebe opnieuw aan het woord, samen met Kris Borloo, zaakvoerder van de Spar in Denderwindeke, waar de meest recente staalname plaatsvond.

Voor SuperInsect werden er drie buurtsupers geselecteerd waar een week lang bioboxen zouden komen te staan. Daarin mocht het winkelpersoneel twee aparte voedselstromen inzamelen: een droge stroom – denk maar aan brood en koeken zonder rozijnen, vulling of glazuur – en een natte stroom – voornamelijk groente en fruit en eventueel vloeibare producten zoals yoghurt zonder verpakking.

Onlangs was er een succesvolle staalname bij Spar Denderwindeke.  “Daardoor konden we op 10 juli stalen nemen uit hun bioboxen en deze verwerken”, legt Siebe Berrens uit. “Na een vermalingsproces hebben we de stalen ingevroren en konden we analyseren hoe de samenstelling was en of insecten op deze overschotten kunnen gedijen.”

Warme (maal)tijd

Siebe en zijn collega’s deden al een aantal interessante constateringen. “Ten eerste was er op de droge stroom bijna geen schimmel of rotting te bemerken”, aldus Siebe. “Bij de natte stroom was dat wel zo, daar was zelfs al het gistingsproces begonnen. De warmere zomertemperaturen bleken voor het natte afval ongunstig, maar de goede staat van het droge afval en de bestendigheid tegen die temperaturen is goed nieuws.”

Temperaturen boven de 25 graden leiden helaas tot de aantrekking van andere insecten. “Daarom bekijken we nu met Renewi of een verwerkingsstap of een gekoelde opslag bij de buurtsuper mogelijk is.” 

Plastic vergaat niet

Er kwam ook een lastige kwestie naar voren: de stickertjes op sommige fruitproducten. Die vergaan namelijk niet. “Het is niet de bedoeling dat winkelpersoneel elk individueel stickertje moet verwijderen voordat het fruit in de bak mag”, zegt Siebe.

“Dat kost heel veel tijd. In principe is het gebruik van zulke stickers al een tijdje verboden voor fruitleveranciers. Het feit dat bananen en appels toch nog beplakt worden, gaan we terugkoppelen naar het OVAM. Als er per se stickers nodig zijn volgens de producent,  dan zullen ze van een ander, volledig biodegradeerbaar materiaal gemaakt moeten worden.”

Draai je tien miljoen euro per jaar, dan belandt 200.000 euro toch nog in de vuilbak. SuperInsect is een toffe kans om nog iets nuttigs met al dat voedsel te doen.

Kris Borloo, Spar Denderwindeke

Verspilling tegengaan

Kris Borloo herkent dat. “Om de afvalinzameling  eenvoudiger te maken, moet er zo weinig mogelijk verpakking zijn.” Elke gangbare supermarkt probeert onder de 2% afval te blijven, en Kris dus ook. Voedsel weggooien is zonde én het kost geld.

“Draai je tien miljoen euro per jaar, dan belandt 200.000 euro toch nog in de vuilbak. Hoewel we korting geven op beperkt houdbare producten, zitten ook wij nog steeds op 1,7% afval. In die zin is een project zoals SuperInsect een toffe kans om toch nog iets nuttigs met al dat voedsel te doen.”

Wordt vervolgd

Kris heeft deze try-out als heel positief ervaren. “Het verschilt niet veel van onze normale manier van werken. Je moet enkel opletten dat je de juiste producten in de juiste bak doet. We doen graag verder mee met het project.”

Siebe gaat ondertussen verder met de voederwaarde van de huidige stalen en met de komende try-outs. “We willen winkeliers én eindklanten informeren over de mogelijkheden van gerichte afvalinzameling voor insectenkweek. Zo creëren we nog meer draagvlak.”  

De cirkel is rond

SuperInsect streeft naar een circulaire verwerking van afval. Voedsel dat niet meer houdbaar is, belandt in de bioboxen en wordt opgehaald door Renewi. Daarna zou het ingezet kunnen worden om meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven te voeden. Die beestjes worden vervolgens verwerkt tot een product en weer in de schappen van de buurtsuper gezet.

“Zo is de cirkel rond”, zegt Siebe. “De ideale manier om afval toch nog een goed einde te geven. In de producten die in de winkel komen te liggen, herken je de insecten trouwens niet. We zorgen ervoor dat ze zo verwerkt zijn – bijvoorbeeld in vetbollen voor buitenvogels of in kippenvoeder – dat het de consument niet afschrikt.”

SuperInsect is een initiatief van Buurtsuper.be, RADIUS Thomas More Research, Renewi, NuSect en Black Soldier Fly. Dit project is mogelijk gemaakt met financiering door Vlaanderen Circulair .

Gerelateerde artikels

"Wij bieden cash aan daar waar het nog gebruikt wordt"
Surf mee op de grote Superbuurt-mediacampagne
Stap voor stap naar verpakkingsvrij

Actueel

"Wij bieden cash aan daar waar het nog gebruikt wordt"
Belgen zamelen meer dan 3.900 ton lege batterijen in
Surf mee op de grote Superbuurt-mediacampagne
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy