Het complete Delhaize overzicht

5 min.

  • Delhaize maakte gisteren bekend dat de eerste 15 van de 128 winkels zijn verkocht. 5 hiervan werden overgenomen door zelfstandige ondernemers die reeds zijn aangesloten bij Delhaize.
  • Buurtsuper.be wijst erop dat Delhaize nog heel wat tegemoetkomingen zal moeten doen om de overige 113 winkels aan zelfstandige ondernemers te kunnen overlaten. Het gaat tenslotte om verlieslatende winkels waarbij alle bestaande arbeids- en loonvoorwaarden, die Delhaize in ‘goede tijden’ heeft toegezegd aan de vakbonden, moeten worden overgenomen. Het wordt dus een hele klus om die winkels rendabel te maken. Tot slot wordt de commerciële vrijheid, of het zogenaamde ‘entrepreneurship’ van de zelfstandige aangeslotenen, aan de hand van nieuwe model contracten door Delhaize fors beknot. Iets wat bij de meerderheid van de Delhaize aangeslotenen, ook al hebben ze geen interesse in een overname, voor veel ongerustheid zorgt.
  • Delhaize is scherp voor de reactie van Unizo en Buurtsuper.be, die de keten stemmingmakerij verwijt.  ‘In amper vijf maanden tijd hebben we overnemers gevonden voor 15 winkels. Dat is een positief signaal’, zegt Dekelver. ‘Ondanks de commotie en de foute informatie over zogenaamde wurgcontracten geloven mensen in ons project.’
  • ACV Puls zal nu met de overnemers individueel gaan onderhandelen over de voorwaarden bij de overname
  • Stijn Van der Weeën, zaakvoerder van Proxy Denderleeuw en overnemer van de ‘grote’ Delhaize in Denderleeuw, bevestigt dat hij de personeelsleden tegen dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden zal overnemen en gelooft in het project. “Of de nieuwe voorwaarden dan niet strenger zijn dan de huidige in mijn Proxy Delhaize? Daarvoor zou ik de twee contracten naast elkaar moeten leggen. Wat we nu tekenen, is naar mijn aanvoelen een correct contract.”

Lees hier alle artikels:

Delhaize heeft overnemer gevonden voor vijftien winkels

Er lijkt nu toch wat vaart te zitten in de verkoop van de 128 supermarkten door Delhaize. Maandag kondigde de directie de eerste vijftien winkels aan die naar een zelfstandige uitbater overgaan.

In oktober en november draagt Delhaize de eerste vijftien winkels van 128 supermarkten over aan zelfstandige ondernemers. Dat kondigde de directie maandag na een ondernemingsraad aan. 'We kozen de uitbaters na een grondige selectie en met het oog op een duurzame toekomst voor elke supermarkt', zegt het bedrijf in een persmededeling. Vijf van de overnemers baten al andere Delhaize-supermarkten uit en vijf overnemers zijn medewerkers van Delhaize. De overige vijf hadden nog geen link met de winkelketen.

De supermarkten waarvoor de overname volledig rond is, zijn Ieper, Izegem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Deurne, Wilrijk, Hankar, Mutsaard, Boondael, Flagey, Nijvel, Bouffioulx en Recogne. De overnemers moeten de winkels op zijn minst vijf jaar openhouden.

Delhaize had in maart aangekondigd dat het niet langer zelf zijn winkels wil uitbaten en ze wil overdragen aan zelfstandige ondernemers. Die zouden beter in staat zijn om de vestigingen weer rendabel te maken. Maar dat plan botste meteen op fel verzet van de vakbonden. Zij vrezen voor minder goede arbeidsvoorwaarden bij de Delhaize-werknemers in zelfstandige vestigingen. Door lange stakingsacties bleven sommige winkels dicht, en na de aankondiging maandag braken opnieuw stakingen uit in Brussel en Nijvel, waardoor weer twee winkels de deuren moesten sluiten.

Ook de ondernemingsraad maandagochtend is bijzonder tumultueus verlopen. Iemand liet moedwillig het brandalarm afgaan, waardoor het gebouw moest worden ontruimd, en woedende vakbondsmilitanten trapten een deur van het hoofdkantoor in.

Transitiepremie

Nochtans zullen de ruwweg 900 medewerkers van de vijftien betrokken winkels hun huidige voorwaarden kunnen behouden, volgens cao 32 bis, zegt de directie. Bovendien zal het personeel dat naar zelfstandige winkels moet overstappen ook kunnen rekenen op een 'transitiepremie' van 1.500 euro bruto, verhoogd met 100 euro per jaar anciënniteit. Overuren worden meegenomen naar de nieuwe filiaalhouder of kunnen in een keer uitbetaald worden.

Maar toch blijven er veel vragen open, zegt Johan Van Loon, vakbondsafgevaardigde van het ACV, omdat niet alle winkels onder hetzelfde paritaire comité vallen. De bonden hadden gehoopt op een totaalakkoord, waarbij er gezamenlijke afspraken worden gemaakt voor de 128 winkels die worden overgedragen. 'Nu zullen de zelfstandige uitbaters meteen moeten onderhandelen over voorwaarden', klinkt het. Daarnaast hekelen de bonden ook dat er geen uitstapregeling is voor personeel dat de overstap niet ziet zitten en het bedrijf wil verlaten. Van Loon sluit verdere acties niet uit, maar wil eerst de achterban raadplegen. 'Voor een deel van hen is de overstap nu heel concreet geworden, waardoor ze met nieuwe vragen zitten.'

Nog 113 te gaan

Voor 113 winkels is er nog geen nieuwe uitbater. Delhaize zegt weldra met een nieuwe lijst van winkels te komen. Volgens de directie is er voor alle winkels minstens één kandidaat-overnemer, en voor negen op de tien winkels zouden er twee kandidaten zijn. Maar Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige supermarkten, denkt dat Delhaize nog 'verregaande toegevingen zal moeten doen' om de resterende winkels te verkopen. 'Het zal een hele klus zijn voor zelfstandige ondernemers om de verlieslatende winkels opnieuw rendabel te krijgen', klinkt het. Volgens Buurtsuper.be laat Delhaize ook te weinig commerciële vrijheid aan de overnemers.

Bron: De Standaard

Delhaize strikt eerste zelfstandigen, maar nog lange weg te gaan

Na maanden onrust kan Delhaize uitpakken met de overdracht van 15 supermarkten aan zelf­standige ondernemers. Raakt het plan van de directie eindelijk van de grond? ‘Dit is blufpoker. Kandidaat-overnemers haken af’, zegt de zelfstandigenorganisatie Unizo.

De supermarktketen Del­haize draagt in oktober en november 15 van zijn 128 eigen supermarkten over aan zelfstandigen. Het gaat om acht Vlaamse winkels: die in Ieper, Izegem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Deurne en Wilrijk. De andere winkels liggen in Brussel (4) en Wallonië (3). De opluchting sprak uit het persbericht. ‘Dit is een belangrijke stap voor onze medewerkers, onze nieuwe zelfstandige ondernemers, onze klanten en onze leveranciers. Samen bouwen we verder aan een duurzame toekomst voor het Del­haize-merk.’

De aankondiging komt er na maanden van protest. Dat kwam er nadat de keten in maart had aangekondigd te willen stoppen met de uitbating van winkels en ze te willen overhevelen naar zelfstandigen. De eigen winkels presteren volgens Del­haize slecht. Het gelooft dat zelfstandige ondernemers ze succesvol kunnen maken.

De aankondiging van maandag roept weerstand op, onder meer bij Unizo. De zelfstandigenorganisatie heeft het over blufpoker. ‘Het grootste deel van de zelfstandige uitbaters die een winkel wilden overnemen, is de voorbije weken afgehaakt. Delhaize zal nog heel wat water bij de wijn moeten doen om al zijn winkels te kunnen verzelfstandigen’, zegt algemeen directeur Luc Ardies.

De reactie is te verklaren door het contract dat Delhaize de uitbaters van de 128 winkels wil laten tekenen. De regels zijn anders dan in de contracten van de 636 zelfstandige Delhaizes die er nu al zijn. Als Delhaize een product in zijn assortiment heeft, mag de zelfstandige het niet extern inkopen. Zo kunnen zelfstandigen niet langer een eigen groenteleverancier voor het hele rayon in de arm nemen, want groenten biedt Delhaize zelf aan. ‘Een beperking van de vrijheid van ondernemen’, klinkt de kritiek. Maar Delhaize beschouwt het als een verduidelijking van regels die vroeger vaag waren.

Bij de 15 ondernemers die Delhaizes overnemen, is te horen dat ze een goede overeenkomst met de keten uit de brand hebben kunnen slepen. Hoe die eruitziet, blijft vaag. Maar eerder werd duidelijk dat Delhaize toegevingen wil doen om de overname van slechtdraaiende winkels aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld door een tijd gratis huur te garanderen. ‘De kosten van de winkel zijn hoog, maar ik heb niet de volle pot moeten betalen’, zegt een overnemer die niet met zijn naam in de krant wil. ‘De parameters kloppen om van de winkel een succes te maken.’

Meer op korte termijn

Is dit de eerste aankondiging van vele? En zal Delhaize er snel in slagen al zijn winkels over te dragen? ‘Op korte termijn willen we nieuwe verzelfstandigingen aankondigen. We mikken op meerdere golven’, zegt woordvoerder Roel Dekelver. De vraag wanneer de laatste winkel zelfstandig moet zijn, wil hij niet beantwoorden.

Delhaize is scherp voor de reactie van Unizo, die de keten stemmingmakerij verwijt.  ‘In amper vijf maanden tijd hebben we overnemers gevonden voor 15 winkels. Dat is een positief signaal’, zegt Dekelver. ‘Ondanks de commotie en de foute informatie over zogenaamde wurgcontracten geloven mensen in ons project.’

Naast de vraag of Delhaize genoeg zelfstandigen vindt, rijst de vraag hoe het personeel en de vakbonden op het nieuws reageren. De stakingsgolf die de keten grotendeels platlegde in het voorjaar is bijna helemaal verdwenen. In de voorbije weken werden wel winkels af en toe geblokkeerd.

Toen Delhaize het nieuws maandag in zijn hoofdkantoor aan de bonden bekendmaakte, ontstond tumult. Volgens de directie liet iemand moedwillig het brandalarm afgaan, waarna het gebouw werd ontruimd, schrijft het persbureau Belga. De bonden zouden ook verwensingen hebben geuit aan de directie en een deur hebben beschadigd. In Brussel en Nijvel sloten twee winkels uit protest de deuren.

Nieuwe acties

‘De bereidheid om actie te voeren is groot’, zegt Katrien Degryse van de vakbond BBTK. Dat er de voorbije weken minder protest was, verklaart ze door de vakantie en het feit dat rechters de stakingsmogelijkheid in verschillende regio’s aan banden hebben gelegd. Dat Delhaize deurwaarders en agenten naar stakende winkels stuurt, speelt volgens Degryse ook een rol. ‘De kwaadheid is groot. Nu daadwerkelijk winkels worden overgedragen, verwacht ik nieuwe acties.’

De vakbonden eisen dat Delhaize over de brug komt met een vertrekregeling. Personeelsleden die het bedrijf willen verlaten, zouden dat met een vertrekpremie moeten kunnen doen. Het is een maatregel die de keten veel geld kan kosten.


3 vragen aan Stijn Van der Weeën,  overnemer van een Delhaize in Denderleeuw

1. Waarom neemt u een Delhaize over?

‘Mijn familie baat al veertig jaar een Delhaize uit. Mijn grootouders begonnen 57 jaar geleden met een supermarkt en ik nam acht jaar geleden de Proxy Delhaize van mijn ouders in Denderleeuw over. De nieuwe uitbatingscontracten zijn anders dan vroeger, maar ik vind ze aanvaardbaar. Er is genoeg vrijheid om te ondernemen. Ik begrijp waarom Delhaize andere contracten maakte: het wil de winkels herkenbaar houden voor de klant.’

2. Hoe gaat u van de winkel een succes maken?

‘Met Delhaize zijn afspraken gemaakt over ondersteuning. Op de lange termijn zal het een zelfdraaiende, winstgevende winkel zijn. Ik benadruk dat ik huur betaal en het personeel overneem. Het is mijn intentie de personeelsleden tegen dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden over te nemen. Binnenkort ontmoet ik hen. We zullen samen bekijken hoe we de neuzen in dezelfde richting krijgen. Of er aanpassingen komen en of er bijvoorbeeld zondagswerk komt? Daar wil ik niet op vooruitlopen.’

3. Maakt de verziekte sfeer in sommige winkels u niet bang?

‘Ik heb begrip voor de emotie van het personeel, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we samen een succesvolle toekomst hebben. Het personeel heeft een hart voor Delhaize. Dat hebben wij ook al meer dan veertig jaar.’

Bron: De Tijd

In de Delhaize van Deurne, een van de filialen die zelfstandig worden: ‘Hebben jullie wel toestemming gevraagd?’

In de Delhaize van Deurne, een van de vijftien filialen waarvan bekend raakte dat ze worden overgenomen door zelfstandige ondernemers, staan de zenuwen strak gespannen. 'U kunt wel bij ons komen winkelen, maar u mag onze medewerkers geen vragen stellen.' 'Heeft u wel de toestemming om hier foto's te maken?" We krijgen niet meteen een warm onthaal in de Delhaize aan de Herentalsebaan in Deurne, een van de vijftien supermarkten die vanaf oktober en november in zelfstandig beheer komen. "We hebben duidelijke instructies gekregen dat we niks mogen zeggen tegen journalisten", klinkt het bij een winkelbediende, die ons al snel de rug toekeert. Bij een tweede werknemer hebben we iets meer succes. Vertwijfeld wil ze wel wat aan ons vertellen over de onzekere situatie waarin het personeel nu zit. Maar amper dertig seconden later stapt de store manager op ons af: "Hebben jullie hier wel toestemming voor gevraagd?" Logisch, niemand van het personeel was op voorhand ingelicht over wat er gisterochtend werd aangekondigd, zelfs de store manager niet. De eerste 15 van de 128 supermarkten die Delhaize in eigen beheer heeft, worden vanaf oktober en november overgenomen door zelfstandige ondernemers. Het gaat om de vestigingen van Ieper, Izegem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Deurne, Wilrijk, Hankar, Mutsaard, Boondael, Flagey, Nijvel, Bouffioulx en Recogne. Alle medewerkers van de filialen in kwestie zullen hun tewerkstelling en huidige loon- en arbeidsvoorwaarden behouden. Elk van hen zal hier een schriftelijke bevestiging van krijgen, klinkt het bij Delhaize. "Langdurig zieke medewerkers gaan vanzelfsprekend mee over", aldus de winkelketen. Daarnaast zal er een transitiepremie toegekend worden van 1.500 euro die verhoogd wordt met 100 euro per jaar anciënniteit. Ook zullen winkelmedewerkers in tijdskrediet hun huidige premies behouden. "Delhaize zal in de toekomst het verschil bijpassen, zowel voor de sectorpremie als de bedrijfspremie."

Nog 113 winkels te gaan

Vakbondsafgevaardigde Chantal Delie van het BBTK reageert met veel argwaan. "In het begin zal dat allemaal wel zo zijn. Maar in de cao staat duidelijk dat hiervan kan afgeweken worden omwille van 'economische en organisatorische redenen'. Stel nu dat de nieuwe eigenaar merkt dat het heel moeilijk haalbaar is om met evenveel personeel te blijven werken. Dan zal hij in deze cao een grond vinden om personeel op straat te zetten."

De nieuwe eigenaar in Deurne, Wim Vercammen, heeft nog drie andere Delhaizes waar hij franchisenemer is, met name in Grobbendonk, Berchem en Borgerhout. Vier andere overnemers baten op dit moment ook al andere Delhaize-supermarkten uit. "Vijf ondernemers treden voor het eerst toe tot de Delhaize-familie en vijf overnemers zijn medewerkers van Delhaize", klinkt het in een persbericht.

Waarom er precies nu voor deze vijftien supermarkten gekozen is, werd niet bekendgemaakt. "Ik had deze aankondiging al veel vroeger verwacht", zegt Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van speciaalzaken en zelfstandige supermarkten. "Het betekent dat de overnames voor de andere 113 winkels nog niet rond zijn. Er zijn er dus nog heel veel te gaan. Wij hebben gemerkt dat er in de loop van de procedure meer dan de helft van de kandidaten afgevallen is. Het is ook niet evident om met de voorwaarden die Delhaize oplegt winstgevend te zijn. De beperkte flexibiliteit is echt wel uitzonderlijk voor deze sector. Ze willen wel zelfstandige ondernemers, maar ze willen niet dat die hun lokale sterktes uitspelen. De uitbaters krijgen zo wel alle lasten, maar niet de lusten."

De afgelopen dagen doken er in de media al verschillenden getuigenissen op van kandidaat-overnemers die klaagden over de strenge voorwaarden waaraan ze onderworpen zouden worden. Zo zouden er bijna geen lokale producten gebruikt kunnen worden en zouden de nationale promoties helemaal gekopieerd moeten worden.

Volgens Erik Dirkx, secretaris van het BBTK Antwerpen, is er dan ook een verborgen agenda. "Ze willen vooral de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers uithollen via een achterpoortje. Volgens mij moeten ze al een plan B in het achterhoofd hebben als ze geen echte zelfstandigen vinden. Dan zullen ze van de huidige managers wel zelfstandige directeurs maken."

In de winkel in Deurne werd het personeel gisteren in de loop van de dag ingelicht over de vernieuwingen die eraan zitten te komen. "Ik heb het eerst ook gewoon in de media moeten vernemen", zegt Ludo, die al zestien jaar werkt voor Delhaize en volgend jaar met pensioen gaat. "Ik heb er een dubbel gevoel bij. We zullen wel zien wat er komt, we kunnen er toch niks aan veranderen. Het zal me vooral benieuwen in hoeverre ze de bestaande loon- en arbeidsvoorwaarden zullen overnemen." Meer kan Ludo ons niet vertellen, opnieuw tikt de store manager ons op de schouder. Deze keer heeft hij nationaal woordvoerder Roel Dekelver aan de lijn. "Wij vragen dat u onze zaak verlaat", maakt Dekelver duidelijk. "U bent hier op privéterrein en wij willen dat u onze medewerkers rustig laat doorwerken. Wij willen hen vandaag tegen zichzelf beschermen en wij willen niet dat ze u te woord staan. Vandaag is een emotionele dag en dus kunnen ze die emoties beter eerst een plaats geven. U kunt wel bij ons komen winkelen, maar u mag onze medewerkers geen vragen stellen."

Bij de vakbonden werd gisterenavond overlegd of er de volgende dagen acties zullen volgen in Deurne. In de winkels van Brussel en Nijvel waren gisteren al stakingen uitgebroken.

Bron: De Morgen

Overnemer Stijn (37) heeft geen probleem met strenge voorwaarden van winkelketen - Een Delhaize moet een Delhaize blijven. Logisch, toch?

Ik ben fier dat ik deze Delhaize kan uitbaten. Stijn Van Der Weeën neemt samen met z'n vrouw één van de 128 vestigingen over die de supermarktketen wil verzelfstandigen. Dat de werkdruk te hoog is onder de zelfstandige uitbaters? Wie zegt dat? Ondanks alle commotie die al vijf maanden lang rond het overnameplan van Delhaize hangt, hebben Stijn Van Der Weeën (37) en z'n vrouw Laure Misseeuw (37) vertrouwen in de toekomst. Vanaf oktober of november — tegen dan wordt hun overname gefinaliseerd — zijn ze officieel uitbater van de 'grote Delhaize' van het Oost-Vlaamse Denderleeuw. Vandaag baten de twee al de 'kleine' Proxy Delhaize in datzelfde Denderleeuw uit, in vogelvlucht amper een goeie kilometer verderop. Mijn familie maakt al 40 jaar deel uit van de Delhaize-familie, vertelt Van Der Weeën, telg van een winkeliersfamilie. Mijn grootouders hebben in de jaren 50 de voorloper van de huidige winkel opgestart. In de jaren 80 is die winkel door mijn ouders overgenomen en hebben ze er een Delhaize van gemaakt. Sinds 2015 sta ik samen met mijn vrouw aan het roer en maakten we er een Proxy Delhaize van.

Fier en dankbaar

Binnenkort komt daar dus de AD Delhaize in Denderleeuw bij. We zijn superfier en dankbaar dat we deze kans krijgen, stelt Van Der Weeën. Wij hebben ons kandidaat gesteld, het proces doorlopen, de contracten nagekeken en een bod gedaan, schetst hij de onderhandelingen. Hoeveel het overnamebod precies bedraagt of wanneer het contract exact ondertekend werd, wil hij niet kwijt.De AD in Denderleeuw is één van de 15 vestigingen waarvoor Delhaize al een overnemer heeft gevonden (zie kaart). Nog 113 te gaan. Vijf van de overnemers baten — net als Van Der Weeën en z'n vrouw — nu al één van de 636 Delhaize-supermarkten in franchisemodel uit. Vijf anderen zijn medewerkers van Delhaize die de stap naar het ondernemerschap zetten. Nog vijf overnemers hadden tot nu toe geen band met de winkelketen.

70 medewerkers extra

Over enkele maanden krijgt Van Der Weeën er ruim 2.000 vierkante meter winkeloppervlakte en een 70-tal personeelsleden bij. Een hele stap tegenover de huidige 650 vierkante meter en circa 13 vaste werknemers. Maar we hebben er vertrouwen in, klinkt het. Beide supermarkten zijn complementair. Voor ons is het een voortzetting van wat we vandaag doen.

Toch is net dat wat vakbonden vrezen. Zij hekelen al maandenlang het plan van Delhaize, onder meer omdat volgens hen de werkdruk hoger en de arbeidsvoorwaarden slechter zouden zijn bij zelfstandige uitbaters. Wie zegt dat? De vakbonden? Ik kan alleen maar zeggen dat we hier een positief verhaal van willen maken, samen met het personeel. Of ik acties vrees van onze werknemers? Ik heb er alle vertrouwen in dat zij een hart voor Delhaize hebben, zich professioneel zullen gedragen en er samen een succesverhaal van willen maken. Zij zijn het kloppend hart van de zaak. Al heb ik uiteraard alle begrip voor de emoties.

Een kandidaat-overnemer die eerder anoniem in 'Het Laatste Nieuws' getuigde, sprak over de hoge personeelskosten in de vestigingen die Delhaize in eigen beheer heeft. Toch zullen die — ook onder de nieuwe eigenaar — allemaal in dienst blijven onder dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden, garandeert de supermarktketen. Of daar op termijn verandering in kan komen? Ik kan alleen spreken voor de winkel die wij overnemen: het is niet de bedoeling dat er naakte ontslagen volgen. Wij nemen iedereen aan de bestaande afspraken over.

Rendabel maken

Toch is de vraag hoe Van Der Weeën de Delhaize-vestiging weer winstgevend wil maken. Vergeet niet waarom Delhaize in de eerste plaats op zoek is naar overnemers voor haar winkels: omdat het verlieslatende winkels zijn die ze zelf niet rendabel krijgen, benadrukte Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie die de belangen van zelfstandige supermarkten verdedigt, eerder. We geloven erin, anders zouden we er niet aan beginnen, stelt de ondernemer echter. Concrete maatregelen heb ik nog niet in gedachten. We gaan eerst samenzitten met het personeel, elkaar beter leren kennen en dan — in samenspraak — bekijken wat verbeterd kan worden. Ik wil trouwens benadrukken dat die winkel vandaag helemaal niet zo slecht draait. We kunnen hem rendabel maken en op langere termijn meerwaarde creëren. Dat is onze insteek.

Of Delhaize het ondernemerschap van de nieuwe uitbaters inperkt door veel strengere regels op te leggen? Er staan duidelijke, correcte voorwaarden in ons contract. Ik begrijp dat het bedrijf wil dat een Delhaize een Delhaize blijft, met een herkenbaar assortiment voor de klanten. Het lijkt me dus logisch dat ze voorwaarden opleggen. Het is niet de bedoeling om personeel of klanten te bruuskeren. Daarnaast is er wel degelijk ruimte om te ondernemen, lokale accenten te leggen en streekproducten aan te bieden. Of de nieuwe voorwaarden dan niet strenger zijn dan de huidige in mijn Proxy Delhaize? Daarvoor zou ik de twee contracten naast elkaar moeten leggen. Wat we nu tekenen, is naar mijn aanvoelen een correct contract.

Bron: Het Laatste Nieuws

“Loonkosten zijn niet te betalen” Voor winkels in Deurne en Wilrijk zijn zelfstandige overnemers gevonden, maar personeel vreest ontslagen

Supermarktketen Delhaize heeft overnemers gevonden voor vijftien van de 128 winkels die ze wil overdragen aan zelfstandige ondernemers. Daar zijn onder meer de winkels in Wilrijk en Deurne bij. Maar meerdere experts wijzen erop dat de loonkosten in die winkels veel te hoog zijn. “Daardoor zullen veel mensen worden ontslagen”, zegt Chantal Delie, vakbondsafgevaardigde van de Delhaize-winkel in Deurne. Delhaize kondigde op 7 maart van dit jaar aan dat het de 128 winkels die het zelf uitbaat, wil overdragen aan zelfstandige ondernemers. Precies vijf maanden later zijn de eerste vijftien overnemers gevonden. De overdrachten vinden in oktober of november plaats. De winkel in Wilrijk wordt overgenomen door Guillaume Demeure. Dat is iemand die vandaag op de loonlijst van Delhaize staat. De winkel in Deurne wordt overgenomen door het echtpaar Wim Vercammen en Kelly Vangeninden. Zij baten nu al Delhaize-winkels in Borgerhout en Berchem uit. De overnemers willen nu nog geen commentaar geven in de pers, omdat ze eerst met het personeel willen spreken. Vijftien overnames op 128: dat betekent dat er voor 88% van de winkels nog geen uitbater is. “Maar het is te vroeg om nu al te zeggen dat het overnameproces traag gaat, omdat de huidige contractuele arbeidsovereenkomsten pas midden augustus aflopen. Het is dus niet abnormaal dat Delhaize nu pas de eerste overnemers aankondigt”, zegt Stefan Van Rompaey, hoofdredacteur van het vakblad RetailDetail .

Sociaal bloedbad

Het is dus te vroeg om te zeggen dat het overnameproces traag verloopt. Maar de grote vraag is nu of die overnames zullen kunnen plaatsvinden zonder een sociaal bloedbad te veroorzaken. Veel personeelsleden denken alvast van niet, en hebben de voorbije maanden dan ook herhaaldelijk gestaakt tegen de plannen van Delhaize. En ook nu er voor de winkels van Deurne en Wilrijk een overnemer is gevonden, blijft de onrust er erg groot. “Ik ben er zeker van dat er in onze winkel in Deurne veel mensen zullen worden ontslagen”, zegt Chantal Delie, afgevaardigde van de socialistische vakbond BBTK. “Bij ons werken er 43 mensen in vaste loondienst. In soortgelijke winkels die door zelfstandigen worden uitgebaat, werken ongeveer twintig mensen. Dan weet je wel wat er gaat gebeuren. Het koppel dat onze winkel overneemt, stelt in de twee andere winkels die het uitbaat verschillende studenten en mensen met een flexi-job tewerk (mensen die in een andere sector werken en bij Delhaize iets bijverdienen op een fiscaalvriendelijke manier, red.) . Dat zal bij ons in Deurne ook wel gebeuren. Het kan niet anders.” “Bovendien lijkt het me onmogelijk dat de mensen die wel kunnen blijven, hun loon kunnen behouden”, zegt Chantal Delie. “Delhaize zegt wel dat de overnemers ons hetzelfde loon moeten betalen, omdat dit in de zogenaamde CAO 32bis staat. Maar daarin staat ook dat een ondernemer mensen om economische redenen kan ontslaan. Eén van de supermarkten van het koppel dat onze winkel overneemt, ligt trouwens op minder dan twee kilometer van die van ons. Hoe kunnen ze het volhouden dat een werknemer in de ene vestiging veel minder verdient dan in de andere, terwijl we hetzelfde werk doen?”

“Situatie is niet houdbaar”

Veel experts stellen zich dezelfde vraag. “In de Delhaize-winkels die worden overgedragen aan zelfstandige ondernemers, maken de loonkosten 16% van de totale kosten uit. In de andere winkels, die dus concurreren met die Delhaizes, bedragen de loonkosten maar 8 à 9% van de totale kosten”, zegt Stefan Van Rompaey. “Het is logisch dat deze situatie niet houdbaar is, tenzij Delhaize een deel van de loonkosten na de overname blijft betalen.”

Maar Delhaize zegt dat het dat niet gaat doen. “De loonkosten zullen na de overname uiteraard volledig door de overnemer moeten worden betaald”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. Alleen voor de werknemers die nu met tijdskrediet zijn, zal Delhaize na de overname een premie uit eigen zak blijven betalen.

Ook Buurtsuper.be, de organisatie die de zelfstandige supermarktuitbaters vertegenwoordigt, zegt dat de hoge loonkosten onhoudbaar zijn. “De hogere lonen van de Delhaize-medewerkers in die winkels zijn onderhandeld in een tijd waarin er nog niet zoveel concurrentie was van andere ketens, en e-commerce nog niet zo wijd was verspreid”, zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. “Vandaag zijn die lonen niet meer te betalen.”

Winstmarges

Maar Delhaize zegt dat er overdreven aandacht aan de loonkosten wordt besteed. “Ja, ze liggen hoger dan de loonkosten in andere winkels, maar dat is maar één aspect van het hele verhaal”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “De winkels die wij overdragen, liggen op zeer goede locaties. Bovendien hebben overnemers nu de kans om de openingsuren aan te passen of eventueel de winkels ook op zondag te openen, of om thuisleveringen op te starten voor oudere mensen, zodat ze de winkels weer winstgevend kunnen maken.”

Maar volgens Luc Ardies is het onmogelijk om de winkels weer winstgevend te krijgen, onder de voorwaarden die Delhaize oplegt. “Naast de hoge loonkosten zijn er nog veel andere problemen”, zegt Ardies. “Delhaize legt nu bijvoorbeeld de aankoop- en verkoopprijzen van zijn producten op voorhand vast. De winstmarge van een overnemer is daardoor 18%. Dat is veel te weinig. Om alle kosten te kunnen betalen en gezond te zijn, moet die boven de 20% uitkomen. Bovendien krijgen de overnemers te weinig vrijheid. Ze moeten alle promoties van Delhaize slaafs volgen, en ze moeten maar liefst 95% van alle producten uit het Delhaize-gamma aanbieden in hun winkel. Als Delhaize die voorwaarden handhaaft, zal het nooit voor elke winkel een overnemer kunnen vinden.”

Delhaize blijft optimistisch

Roel Dekelver betwist dat. “Het klopt dat een overnemer 95% van de producten uit ons gamma moet aanbieden, omdat het assortiment in de winkels op die manier herkenbaar blijft”, zegt hij. “Maar daarnaast kan een overnemer ook tientallen andere producten aanbieden. Een overnemer krijgt dus genoeg vrijheid. En dat is ook logisch. Wij willen er alles aan doen opdat de winkels die we overdragen opnieuw winstgevend worden. Het is dus in ons eigen belang dat we haalbare voorwaarden opleggen aan de overnemers. Wij zijn er sowieso van overtuigd dat we voor alle 128 winkels een overnemer zullen vinden. En we garanderen ook dat alle winkels minstens tot eind 2028 zullen openblijven.”

Bron: Gazet van Antwerpen

“Ik ga niet snoeien in het personeel. Ik zal iedereen nodig hebben”

De kogel is door de kerk: de eerste vijftien Delhaizes gaan dit jaar over naar een zelfstandige uitbater. En terwijl er op het hoofd­kantoor een deur ingestampt werd door de vakbond, willen de nieuwe uitbaters vooral met het personeel aan tafel gaan. Wat al langer door Delhaize wordt aangekondigd, werd maandagochtend weer een stap concreter. In oktober en november zullen de eerste vijftien ­Delhaizes overgaan naar een zelfstandige ondernemer. In Vlaanderen gaat het om de ­geïntegreerde Delhaizes in ­Ieper, Izegem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Deurne en Wilrijk. Ook in Brussel en Wallonië zijn zes Delhaizes overgedragen. Samen met de winkels werden ook de nieuwe eigenaars bekendgemaakt. Vijf van hen bezitten al één of meer Delhaizes, vijf van hen zijn momenteel medewerker bij Delhaize en nog eens vijf zijn nieuwe gezichten maar hadden in het verleden wel een band met Delhaize.

Stijn Van Der Weeën (37) en zijn echtgenote Laure Misseeuw (37) bezitten momenteel de Proxy Delhaize van Denderleeuw en zullen binnenkort ook eigenaar zijn van de grote Delhaize daar. “Ik ben bijna in de Delhaize geboren”, zegt de ondernemer. “Mijn grootouders zijn hier in de jaren 50 een buurtwinkel gestart. Mijn ouders hebben dat in de jaren tachtig omgevormd tot een AD Delhaize en in 2015 heb ik er een Proxy van gemaakt. Ik zal niet zeggen dat ik Delhaize adem, maar het scheelt toch niet veel.” De huidige winkel telt een verkoopoppervlakte van zo'n 650 vierkante meter. De nieuwe winkel zo'n 2.000. Maar Van Der Weeën heeft zin in die uitdaging. “De vestiging is onlangs verbouwd, het is een mooie en moderne winkel met een professioneel team van personeel.”

Echte leeuw

De ondernemer is zich bewust van de onrust bij het personeel. “We moeten elkaar nog leren kennen, dat klopt. Met de personeelsleden samenzitten is dan ook mijn prioriteit. Ik ben er echt van overtuigd dat we er een mooi verhaal van kunnen maken. En dat zal ik overbrengen naar hen. Ik ben ook niet van plan om te snoeien in de personeelsbezetting. Ik zal iedereen die kennis van zaken heeft nodig hebben, tenslotte weten zij beter dan ik wat er wel en niet goed draait in de winkel.” Over de samenwerking met Delhaize en over de nieuwe ­contracten voor franchise­houders is Van Der Weeën formeel. “Het is een goed en fair contract, anders hadden we de sprong niet gewaagd.” De Denderleeuwenaar is overigens geen uitzondering. Ook Kris Bonne (42) in Knokke neemt als 'echte leeuw' een Delhaize over. “Ik ben gestart als jobstudent in AD Delhaize in Assebroek, en groeide uiteindelijk door. Ik heb ook altijd de ambitie gehad een eigen vestiging te hebben. Dus toen Delhaize het nieuws in maart aankondigde, heb ik mijn interesse getoond in winkels in en rond Brugge.” ­Bonne runt momenteel twee vestigingen met een jeugdvriend. De winkel in Knokke wordt zijn eerste eigen winkel. “De overeenkomst die ik heb getekend, is naar mijn gevoel een correct en helder contract. Er werden duidelijke afspraken gemaakt over bepaalde zaken, met voldoende flexibiliteit om te ­ondernemen. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het topteam in Knokke.”

Vakbondswoede

De vakbonden reageerden maandagochtend woest op het nieuws dat er al vijftien winkels verkocht waren. Het ging er grimmig aan toe aan het hoofdkantoor in Zellik, waar een vakbondsmilitant een deur instampte. (zie boven) Maar het plan van Delhaize gaat ongewijzigd door. “Deze aankondiging kan je ­bezwaarlijk een verrassing ­noemen. Dit is wat Delhaize al maanden aankondigt”, zegt retailspecialist Stefan Van Rompaey van RetailDetail. “Als je naar die ondernemers kijkt, boezemt het wel vertrouwen in. Het zijn in de meeste gevallen ervaren ondernemers van wie de ­eigen winkels goed draaien. Ze hebben een commerciële ingesteldheid die nu misschien wat ontbrak in de Delhaizes. Op de lijst staan ook interne medewerkers van Delhaize zoals een ­directeur uit de Proxy-afdeling. Mensen die het bedrijf dus door en door kennen en geloven dat ze er een rendabele zaak van kunnen maken. Maar ze zullen wel het personeel moeten overtuigen.”

In Brussel en Wallonië werd her en der het werk neergelegd, maar in Vlaanderen bleef de impact beperkt en was het business as usual . “De meeste mensen zijn blij dat er wat duidelijkheid komt”, zegt ook woordvoerder van Delhaize Roel Dekelver. “Je zal altijd overal tegenstanders vinden, maar het merendeel is echt wel mee in dit verhaal. We hebben maandenlang gewerkt om iedereen te overtuigen. De vakbonden zeggen dat dit geen gedragen plan is, maar dat is het wel. We zijn ook tevreden dat we die volgende stap kunnen zetten. We rekenen erop dat de klanten daar in het begin weinig of niets van zullen merken. Maar op termijn natuurlijk wel, want we gaan er nog steeds van uit dat de zelfstandige ondernemers een nieuwe wind laten waaien door de vestigingen. En dat zal een klant wel merken.”

Bron: Het Nieuwsblad

Vakbonden furieus na overname 15 Delhaizes

De eerste 15 van de 128 supermarkten die Delhaize in eigen beheer heeft, worden overgenomen door zelfstandige ondernemers. Dat heeft de supermarktketen gisteren aangekondigd. Het nieuws zorgde voor zwaar protest: aan het hoofdkantoor van Delhaize in Zellik trapten vakbondsmilitanten de deur in.

De aankondiging van de overnames komt er exact vijf maanden nadat de directie het plan bekendmaakte om z'n 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen. Van de 15 winkels waarvoor een nieuwe uitbater is gevonden, liggen er acht in Vlaanderen, drie in Wallonië en vier in Brussel. In Vlaanderen gaat het om de supermarkten in Ieper, Izegem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Deurne en Wilrijk. De heropening van de winkels is voorzien in de loop van oktober en november.

De vergadering waarbij de directie de overdracht van de 15 winkels aangekondigde, verliep bijzonder tumultueus. Zo werden enkele vrachtwagens een tijdlang geblokkeerd en brachten de vakbondsmilitanten overal stickers aan.

Brandalarm

Toen een rookbom het brandalarm liet afgaan, moesten de directieleden ook het gebouw verlaten, al vluchtten ze vrijwel meteen terug naar binnen toen ze belaagd werden door enkele actievoerders. Als klap op de vuurpijl werd de deur van het hoofdkantoor ingebeukt. Of de directie een klacht zal indienen, is nog niet duidelijk.

De vakbonden zijn kwaad omdat er geen overleg meer is geweest over de 15 winkels, en dus ook niet over de contracten. Delhaize belooft dat alle winkels sowieso tot 2028 zullen openblijven en dat de werknemers zullen kunnen overstappen aan dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden, maar de vakbonden geloven dat niet. Bovendien wordt werkzekerheid niet gegarandeerd. Of er nieuwe stakingen zullen volgen, is nog niet duidelijk.

Bron: Het Laatste Nieuws

‘Zelfstandige Delhaizes: een wrange cocktail van de Albert Heijn-aanpak en toegevingen aan vakbonden’

Delhaize stelt de eerste lichting voor van winkels die een zelfstandige eigenaar krijgen. Het Delhaize-bestuur danst op een slappe koord met enerzijds een Albert Heijn-aanpak en anderzijds de toegevingen aan de vakbonden. Er is een akkoord gevonden over 15 winkels, nog 113 vestigingen te gaan. Delhaize maakt zich sterk dat er voor elke winkel minstens één kandidaat-overnemer is, zelfs twee of meer kandidaten bij 90 procent van de supermarkten. Met 15 overgedragen winkels, die geografisch mooi zijn verspreid, lijkt het een kwestie van tijd voor de bladzijde kan worden omgeslagen. In werkelijkheid kan de overdracht van de resterende 113 winkels nog een moeilijke opgave worden. Maandag bestormden de vakbonden het hoofdkantoor van Delhaize bij het verschijnen van het nieuws over de eerste zelfstandige overnemers. Ze trapten de deur in. Nochtans nemen de zestien overnemers (één winkel wordt door een duo uitgebaat) alle personeelsleden over. En het personeel ontvangt een premie van 1.500 euro, exclusief een bonus van 100 euro voor elk jaar anciënniteit. De goednieuwsshow van Delhaize staat dus in schril contrast met de reactie van de vakbonden.

 

Grote gevolgen

Die onrust is makkelijk te verklaren. Een kandidaat-overnemer verbrak het afgelopen weekend anoniem het non-disclosure agreement van Delhaize, om met HLN.be over de voorgestelde contracten te spreken. De man baat al een van de meer dan 630 zelfstandige Delhaize-winkels in ons land uit. De contracten die Delhaize wil afsluiten met de nieuwe overnemers, zijn een stuk strenger vergeleken met de bestaande formule voor franchises. Uitbaters mogen geen eigen leveranciers kiezen en de prijzen worden door Delhaize bepaald. Om een concreet voorbeeld van de mogelijke gevolgen te geven: als een leverancier van Delhaize geen komkommers kan leveren, zijn er ook geen te koop in de winkels van Delhaize. De huidige uitbaters van zelfstandige Delhaizes vrezen dat zij straks dezelfde voorwaarden gepresenteerd krijgen. Dat betekent minder vrijheid. Daardoor komen ook de eigen bereidingen van de beenhouwerij onder druk te staan. Uiteraard verplicht niemand de huidige uitbaters de nieuwe voorwaarden te accepteren. Maar wanneer Ahold Delhaize zelf de winkelpanden bezit, zijn de opties heel beperkt.

 

Wrange cocktail

Delhaize-supermarkten krijgen dus als het ware een Albert Heijn-aanpak opgedrongen. Voor die strategie valt ook iets te zeggen. Als Delhaize aan producenten kan garanderen dat hun producten in alle franchises worden gekocht, staat de supermarktketen sterker in de prijsonderhandelingen. Alleen vormt die aanpak voor de uitbaters natuurlijk een wereld van verschil. Het verhaal ligt nog eens extra moeilijk voor de 128 winkels die straks een zelfstandige eigenaar moeten krijgen. Niet alleen heeft de nieuwe winkelmanager minder te zeggen dan hij misschien zou willen, hij moet ook nog eens de hele personeelslast overnemen. Toch is dat bij sommige winkels uitgerekend waar het schoentje knelt: te hoge kosten. Die voorwaarde is het gevolg van een toegeving van Delhaize aan de vakbonden, maar het levert samen met de ‘Albert Heijn-aanpak’ een cocktail met een wrange smaak op. Hecht nog daarom niet te veel waarde aan de eerste vijftien winkels die een zelfstandige eigenaar krijgen, want de volgende 113 kunnen een stuk moeilijker lopen. Delhaize deelt ook maar mondjesmaat details over de supermarkten met kandidaat-overnemers. Het is dus maar de vraag hoever de concrete interesse van de “400 kandidaat-overnemers” reikt. In de komende weken en maanden moet blijken of die eerste vijftien overnemers meer waren dan een mooie pr-mededeling.

Bron: Trends

Delhaize concrétise son plan malgré la résistance

Delhaize a annoncé la signature   de 15 contrats de mises en franchise. Les syndicats promettent une réplique. 

La direction de Delhaize a dévoilé lundi la liste des 15 premiers supermarchés en gestion propre qui seront repris par des entrepreneurs indépendants. Leur transformation se déroulera dans les prochaines semaines et leur réouverture en tant que supermarchés Delhaize indépendants est prévue dans le courant des mois d’octobre et de novembre. A propos des salariés, la direction du distributeur répète qu’ils n’auront aucun souci à se faire : « Ils conserveront leur emploi, ainsi que leurs conditions de travail et de salaire actuelles, conformément à la CCT 32 bis », la convention collective de travail régissant le transfert d’activité d’une entreprise à une autre. Dans les rangs syndicaux, c’est ce point qui constitue la première source d’indignation. « La garantie d’emploi tient au chiffre d’affaires réalisé par les franchisés, nous a-t-on expliqué en conseil d’entreprise. Ce discours est extrêmement culpabilisant pour les travailleurs et confirme ce que nous disons depuis des mois : cette mise en franchise est un plan social déguisé, échappant à la loi Renault », dénonce ainsi Myriam Delmée, présidente du Secta en charge du commerce.

La grogne est plus que jamais de mise au sein du front commun syndical. « Les travailleurs sont en colère et mobilisés contre la direction qui les méprise avec un licenciement collectif déguisé », déclare Myriam Djegham, secrétaire nationale commerce à la CNE. En conséquence, « la lutte continue ».

 

Delhaize - La saison des franchisations est officiellement ouverte

C’est en plein été que le Lion annonce une première vague de 15 supermarchés intégrés confiés à des indépendants affiliés, avec concrétisation en octobre-novembre. Peu surpris mais plus que jamais en colère, les syndicats promettent une réplique. 

Les rumeurs de fin de semaine dernière étaient donc fondées : ce lundi matin en conseil d’entreprise ordinaire (donc programmé de longue date), la direction de Delhaize a annoncé la signature de 15 contrats de mise en franchise de magasins, cinq mois jour pour jour après avoir dévoilé son intention de confier ses 128 supermarchés intégrés employant en tout 9.200 personnes à des affiliés indépendants. Par communiqué, le Lion a détaillé les implantations concernées. Il y en a quatre à Bruxelles, à savoir Flagey (Ixelles), Boondael (Ixelles), Hankar (Auderghem) et Mutsaard (Laeken). Trois sont situés en Wallonie : Bouffioulx, Recogne et Nivelles. Les huit autres se trouvent en Flandre : Ypres, Izeghem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Deurne et Wilrijk.

Les repreneurs (réunis pour certains d’entre eux en duo) sont connus également. La liste transmise aux syndicats et à la presse les cite nommément. Cinq d’entre eux sont des entrepreneurs déjà affiliés chez Delhaize, cinq sont salariés comme gérants de magasin ou actifs au siège central et cinq sont extérieurs à l’entreprise. « Mais quatre d’entre eux ont déjà collaboré avec nous par le passé », précise Roel Dekelver, directeur de la communication du Lion pour qui « cette annonce corrige le sentiment selon lequel des candidats se désisteraient. C’est la confirmation qu’il y a de l’intérêt pour nos magasins. » De leur côté, les syndicats interprètent le nombre et la nature des premiers repreneurs comme une faiblesse.

« Discours culpabilisant »

Quoi qu’il en soit, ces reprises ne seront pas effectives avant octobre, novembre, précise le porte-parole de l’enseigne, « le temps d’adapter notamment le système informatique, la logistique, le marketing ou encore le contrat des collaborateurs ». A propos des salariés, la direction du distributeur répète noir sur blanc qu’ils n’auront aucun souci à se faire : « Ils conserveront leur emploi, ainsi que leurs conditions de travail et de salaire actuelles, conformément à la CCT 32 bis », la convention collective de travail régissant le transfert d’activité d’une entreprise à une autre. Les dirigeants du Lion confirment aussi toute une série de mesures d’accompagnement annoncées il y a déjà plusieurs semaines, dont une prime de 1.500 euros par travailleur transféré, augmentée de 100 euros par année d’ancienneté. « Delhaize oublie juste de préciser que cette prime est brute et est conditionnée à des objectifs individuels et collectifs. Les malades et les grévistes n’y auront pas droit », assure Myriam Delmée, présidente du Setca en charge du commerce.

Mais dans les rangs syndicaux, ceci est loin de constituer la première source d’indignation. « La garantie d’emploi tient au chiffre d’affaires réalisé par les franchisés, nous a-t-on expliqué en conseil d’entreprise. Ce discours est extrêmement culpabilisant pour les travailleurs et confirme ce que nous disons depuis des mois : cette mise en franchise est un plan social déguisé, échappant à la loi Renault », dénonce ainsi Myriam Delmée, ne s’estimant toutefois pas surprise par l’annonce de ce lundi, ni par son timing estival. « La convention collective actuelle, que la direction a dénoncée et qui interdit toute mise en franchise, vient à échéance d’ici une semaine. Et le conseil d’entreprise était programmé de longue date. Je ne perçois donc rien de stratégique dans la date de cette annonce. » Ce que la direction du distributeur confirme.

Il n’empêche, la grogne est plus que jamais de mise au sein du front commun syndical. « Les travailleurs sont en colère et mobilisés contre la direction qui les méprise avec un licenciement collectif déguisé », déclare ainsi Myriam Djegham, secrétaire nationale commerce à la CNE, rappelant « l’impossibilité mathématique de maintenir les conditions d’emploi et de rémunération actuelle dans le cadre de la franchise ». En conséquence, « la lutte continue ». Et elle s’étend même, à en croire la responsable syndicale : « Ce qui vient de changer, c’est l’arrivée d’un troisième groupe d’acteurs dans le conflit, à savoir les premiers repreneurs que nous assimilons à la multinationale Ahold Delhaize et qui font désormais partie de nos cibles. »

La suite sociale ? Les syndicats envisagent déjà une réplique en paralysant des magasins et des dépôts. Encore faudra-t-il l’aval de la base… A Nivelles, celle-ci n’a pas attendu pour débrayer spontanément peu après avoir appris que son magasin figure dans la liste des premiers repris. Quant au conseil d’entreprise au siège à Zellik, il s’est déroulé dans une ambiance électrique. Le bâtiment a dû être évacué suite au déclenchement de l’alarme incendie, déplore la direction dénonçant aussi le bris d’une porte. Ebullition sociale ou pas, le Lion compte ne pas s’arrêter en si bon chemin, puisqu’il prévoit de prochaines vagues d’annonces de mises en franchise « très tôt et très régulières ». Encore cette année donc. Voilà qui promet une rentrée et un automne très chauds…

réactions « On va leur pourrir le passage en franchise »

lls ont la réputation d’être des durs à cuire dans leur mouvement de résistance contre le plan de la direction. Les travailleurs du Delhaize Flagey à Ixelles n’en sont pas moins sonnés d’apprendre que leur magasin figure parmi les 15 premiers intégrés à basculer en franchise. « Je suis abasourdi », confie l’un de ces 60 salariés, la liste des 15 magasins à portée de main, tandis qu’une de ses collègues parle de « petit coup de massue ». Un troisième, lui, dit avoir « très mal pris cette annonce. Mais on s’y attendait car nous ne nous laissons pas faire et nous sommes très soudés », comme en témoigne leur réunion à une douzaine, vers midi, sur le trottoir devant l’entrée, sans toutefois bloquer l’accès au supermarché où se pressent quelques grappes de clients. « Si Flagey bascule, c’est mort pour tout Bruxelles », ajoute l’homme tout en revenant à son cas ixellois : « Je ne connais pas nos deux repreneurs. Mais je sens que ça va être la merde… Elle part en couille cette boîte. »

« Moi, je suis surtout dégoûté. Je ne pensais pas que nous serions repris si vite », témoigne un jeune employé, tandis que deux autres, plus âgés, semblent résignés : « C’est comme ça, on n’a pas le choix. On devra y passer. Delhaize n’en fait de toute façon qu’à sa tête. Certains d’entre nous n’ont plus que cinq ans à travailler avant la pension. Ça va être beau… surtout qu’un des repreneurs à Bruxelles, je le connais. C’est un vrai salaud. » Andy, lui, ne se dit pas tant surpris. « C’était attendu », rappelle ce délégué CNE pour qui le vrai coup dur remonte à l’annonce du plan le 7 mars. « Maintenant, notre reprise, on peut la prendre de deux façons. Soit négativement en se disant que ça fait chier d’être les premiers. Soit positivement car plus tôt cela intervient, plus vite on pourra se battre pour obtenir notre enveloppe légale de départ. »

« ll y a des cerveaux parmi nous »

Le représentant se dit même déterminé à « tout faire pour que la reprise du magasin se passe mal. La franchisation est inéluctable mais on peut faire en sorte que des candidats repreneurs se rétractent en voyant comment nous parvenons à rendre la mise en franchise la plus pourrie possible. » Une de ses collègues, également active au sein de la délégation syndicale du magasin et déplorant que l’annonce tombe en plein été, abonde en ce sens : « On va leur mettre la misère, c’est certain. » Quand et comment ? « C’est encore trop tôt pour le dire. » En tout cas, « nous ne nous laisserons pas faire », assure cette jeune collaboratrice agacée par « l’image de la caissière incapable de réfléchir par elle-même. Il y a des cerveaux parmi nous. Nous lisons la presse, nous avons analysé la convention collective 32 bis. »

Parmi ces travailleurs, certains estiment toutefois que les dés sont déjà jetés. « Nous allons devoir chercher du boulot ailleurs, parce que la confiance avec Delhaize est rompue. Et ma motivation aussi. Mon rythme de travail n’est plus du tout le même qu’avant. Ici, nous sommes une trentaine à une quarantaine dans le même cas », assure Andy. La solution ? Prendre la porte. « Nous voulons juste partir », explique la jeune salariée campée juste à côté du délégué. « J’ai signé un contrat d’emploi avec des conditions bien précises. Si on m’en impose d’autres, cela me poussera au départ. Le problème, c’est que nous avons déjà atteint la limite avant le déclenchement d’une procédure Renault. » La bande ne se laisse pas abattre pour autant et, comme pour conjurer la nouvelle de ce lundi matin, plaisante à tout va. Comme en accueillant l’équipe de l’après-midi aux cris de « bienvenue les franchisés ! »

Bron: Le Soir

Les anciens franchisés de Delhaize craignent une adaptation de leurs contrats

La direction veut profiter de l’arrivée de nouveaux franchisés pour revoir les contrats liant tous les franchisés à l’enseigne. Avec des conditions qui font peur aux indépendants.

C’était plus ou moins attendu, Delhaize a sauté le pas et dévoilé une première liste de quinze supermarchés intégrés qui passeront sous franchise à l’automne. Un nombre qui ne manque pas d’interpeller pour sa relative modestie, les syndicats y voyant une volonté de «diviser pour mieux régner», les indépendants y décelant des lacunes dans le paquet proposé qui produirait un effet dissuasif sur certains candidats repreneurs. «Delhaize devra faire beaucoup de concessions pour attirer d’autres entrepreneurs indépendants», souligne Luc Ardies, directeur général de Buurtsuper.be, la division distribution de l’Unizo. L’organisation patronale flamande estime que les nouveaux contrats de franchise de Delhaize ne laissent aucune liberté commerciale aux affiliés, l’enseigne risquant ainsi de «scier la branche sur laquelle elle est assise».

«Pas tenables»

Certains affiliés tentés de reprendre un des supermarchés intégrés ont du reste fait machine arrière. «Les nouvelles conditions proposées ne sont pas tenables», dit sous couvert d’anonymat un de ceux-ci, qui a retiré sa candidature. Les inquiétudes des franchisés ne concernent pas que les nouveaux contrats. Nombre d’entre eux craignent en effet que ces nouvelles conditions soient progressivement imposées à tous les indépendants.

Chez Delhaize, on confirme, en relativisant. «À terme, notre intention est bien d’adapter les contrats, d’en extraire les zones grises, sources d’interprétations abusives, et de les proposer à tous les affiliés», dit Roel Dekelver, le porte-parole. Qui assure que ceux-ci garderont la pleine autonomie dans la gestion de leur magasin. Les affiliés ciblent notamment une clause imposant de prendre au moins 95% de références dans l’offre de Delhaize. Un malentendu, assure Roel Dekelver. «Cette proportion concerne 95% de l’assortiment proposé par Delhaize, et non de son assortiment. Le franchisé reste libre d’y ajouter une offre allant au-delà des 5% restants», dit le porte-parole de l’enseigne.

La question pécuniaire reste prégnante. Si les syndicats hurlent à la restructuration cachée et réclament un plan social en bonne et due forme, les organisations d’indépendants appellent Delhaize à assumer toutes les conséquences financières de la CCT 32 bis, qui garantit les maintiens des conditions de travail, et des autres mesures connexes (primes de transition, paiement des heures supplémentaires, coûts de l’absentéisme...). 

 

Les quinze Delhaize intégrés sous franchise à l’automne

La direction de Delhaize a annoncé en conseil d’entreprise le passage sous franchise de quinze magasins intégrés en octobre et novembre. Le climat reste très tendu.

La direction de Delhaize a annoncé ce lundi la reprise de quinze premiers supermarchés en gestion propre par des entrepreneurs indépendants. Leur réouverture en tant que supermarchés indépendants est prévue dans le courant des mois d’octobre et de novembre.

Les supermarchés concernés sont majoritairement situés en Flandre (Wilrijk, Deurne, Renaix, Grimbergen, Denderleeuw, Knokke, Izegem et Ypres). Trois Delhaize wallons (Nivelles, Bouffioux et Recogne) et quatre magasins bruxellois (Hankar, Mutsaert, Boondael et Flagey) font également partie du lot. Cinq des magasins intégrés seront par ailleurs repris par un affilié existant de l’enseigne au lion. Plusieurs repreneurs extérieurs ont par ailleurs un passé managérial chez Delhaize.

Certains interlocuteurs, tant syndicaux qu’entrepreneuriaux, jugent ce nombre plutôt modeste. «C’est moins de 20% du total. Cela confirme que de nombreux candidats repreneurs hésitent à franchir le pas et font machine arrière», estime Myriam Djegham, permanente CNE. Du côté de Delhaize, on relativise. «C’est un projet de grande ampleur qui prend du temps. Nous avons veillé à respecter un équilibre entre les différents profils de repreneurs et entre les trois régions du pays. Et nous voulons que ce projet se concrétise dans les meilleurs conditions», dit Roel Dekelver, porte-parole.

Les syndicats n’ont pas été surpris par l’annonce, qu’ils pressentaient depuis la décision de la direction de résilier la convention bloquant tout passage sous franchise. Celle-ci arrivant à échéance le 15 août, le conseil d’entreprise ordinaire de ce lundi était l’occasion idéale de franchir un premier pas vers la franchise des 128 magasins. «La direction a pris soin d’informer les journalistes plus rapidement que les représentants du personnel», ironise Myriam Delmée, présidente du SETCa.

Prime de transition

Les collaborateurs des supermarchés concernés conservent leur emploi ainsi que leurs conditions de travail et salariales actuelles, conformément à la CCT 32bis, indique Delhaize dans un communiqué. Chaque collaborateur en recevra la confirmation écrite dans une lettre signée par Delhaize et par le repreneur indépendant.

Les travailleurs de ces magasins recevront en outre une prime de transition de 1.500 euros, majorée de 100 euros par année d’ancienneté, en guise de «reconnaissance» pour «leur engagement sans faille à fournir un service de qualité aux clients». À une condition: avoir été actif durant treize semaines avant le passage sous franchise. De la poudre aux yeux, lance Myriam Delmée. «La direction oublie de préciser que cette prime sera corrélée au chiffre d’affaires, à l’investissement des employés et à l’absence de certificat maladie».

Les syndicats accusent aussi la direction d’obstruction en leur refusant tout accès aux comptes. «Les entreprises sont en principe tenues de communiquer les résultats annuels dans les six mois au conseil d’entreprise. Le CE de mai a été annulé par la direction de Delhaize, qui a argué de questions complémentaires au réviseur. La réunion a été reportée à octobre, ce qui prouve qu’elle refuse de nous donner accès aux chiffres», affirme Myriam Djagham.

On le voit, le climat est toujours aussi tendu, les rencontres successives entre direction et syndicats tenant du dialogue de sourds. Sur le terrain, les actions devraient reprendre de plus belle. Ulcérés de voir leur magasin repris dans la liste des premiers franchisés, les travailleurs du Delhaize du Shopping Center de Nivelles ont d’ailleurs débrayé dès ce lundi.

De nouvelles actions en vue

«Nous sommes en colère et écœurés. Mais tout cela était prévisible puisque l’entreprise avait la possibilité de franchiser ses magasins à partir du 15 août», souligne Myriam Delmée, qui annonce d’ores et déjà de nouvelles actions dans les prochains jours. Son homologue de la CNE cible d’ores et déjà les quinze repreneurs, qui «ont décidé de servir les intérêts d’une multinationale» et qui «feront partie de nos cibles pour la suite de la mobilisation».

En attendant, Delhaize persiste et signe. L’enseigne confirme qu’un repreneur sera trouvé pour les 128 supermarchés, qui resteront en gestion propre en attendant. «Par conséquent, Delhaize s’engage à ne fermer aucun de ces 128 supermarchés dans le cadre du Plan d’avenir», précise le communiqué.

La suite des passages sous franchise sera annoncée «régulièrement» durant les prochains mois. Delhaize assure que tous les supermarchés en gestion propre «ont au moins un candidat repreneur», 90% d’entre eux comptant même «au moins deux candidats repreneurs».

 

Questions à Carlos Courtois, co-repreneur du Delhaize Flagey

1. Qu’est-ce qui vous a poussé à reprendre un Delhaize intégré?

Avec mon associé Diego Louwers, n ous avons tous deux assumé des fonctions managériales chez Delhaize, où nous avons notamment été gérants de magasins. La soif entrepreneuriale nous a ensuite poussée à nous lancer dans des projets entrepreneuriaux extérieurs. Je me suis personnellement tourné vers l’alimentaire, en cofondant Meltingpom', une petite entreprise bruxelloise de livraison de paniers de fruits dans les entreprises. En reprenant le Delhaize Flagey, que personnellement je connais en tant que client, nous continuons à assouvir notre soif d’entreprendre et entendons bien y apporter une touche personnelle avec le développement de nouveaux concepts et d’une nouvelle dynamique.

2. Quoi par exemple?

Cela reste confidentiel à ce stade.

3. Certains mettent en cause le degré d’autonomie du contrat actualisé proposé par Delhaize. C elui-ci vous satisfait-il?

Je ne dirai rien sur son contenu, mais le contrat que nous avons signé avec Delhaize nous semble équilibré.

4. Com ment voyez-vous le dialogue avec le personnel dans le climat social tendu que connaît Delhaize actuellement?

Nous devons arriver avec un message positif et veiller à bien communiquer et à être à l’écoute.

5. Comme les autres magasins intégrés, le Delhaize Flagey emploie plus de personnel qu’un franchisé. Cette situation est-elle gérable?

Oui. Le personnel aura ses assurances avec la CCT 32 bis. Et notre ambition, c’est de proposer un service plus large. Nous mettrons tout en œuvre pour accroître le chiffre d’affaires, ce qui sera bénéfique à la sauvegarde de l’emploi.

Bron: L'Echo

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy