Herlees hier de tips van het Grote Gelddebat

4 min.

Rentabiliteit
Belangenbehartiging

Hoe kunnen we nog besparen in de supermarkt? Betalen we ons deze winter weer blauw aan energie? En komt er een tweede staatsbon? Een antwoord op al deze vragen kregen de VTM-kijkers in het Grote Gelddebat. We herhalen hier de tips én discussiepunten die relevant zijn voor onze sector.

Wanneer sla je best een voorraad in?

"Supermarkten denken zo: als klanten minder geneigd zijn om dingen te kopen, laten we de prijs zakken. De maand september is zo'n goed voorbeeld. Want dan hebben heel wat gezinnen grote kosten. Deze maand kan je dus nog goede deals scoren", aldus onze geldexpert Paul D'Hoore.

Welke supermarkt is echt de goedkoopste?

"Als je A-merken zoals Nutella wil kopen, vind je in de Colruyt in jouw regio de laagste prijzen. Als je choco niet van Nutella moet zijn, kan je best terecht in de Aldi of Lidl. Koop je graag grote hoeveelheden? Dan moet je zeker de promotieacties bij Albert Heijn en Jumbo in het oog houden", aldus Paul D'Hoore.

Ga op dinsdag en donderdag winkelen.

Retailexpert Pierre-Alexandre Billiet

Hoeveel kan je besparen in supermarkt?

“Het is altijd goed om een lijstje mee te nemen”, zegt retailexpert Pierre-Alexandre Billiet aan Birgit. “Dan kan je je daar aan houden, en kom je niet in de verleiding om duurdere producten te kopen. Durf daarnaast ook flexibel te zijn. Als je kip wil bereiden, en de kippenbouten staan in promotie. Ga daar dan ook voor.”

“Daarnaast is het ook geen slecht idee om op dinsdag of donderdag naar de supermarkt te gaan. Dan kan je meestal onverkochte producten kopen tegen 30 procent. Kijk tot slot ook altijd naar de kiloprijs, en niet naar de individuele prijs. Voor producten zoals ajuinen, kan dat echt een verschil maken.”

De perceptie is anders dan realiteit.

Luc Ardies

"De inflatie is echt gigantisch gestegen. We betalen vandaag 14,7 procent meer in de supermarkt dan een jaar geleden", zegt Laura Clays van Testaankoop. 

Luc Ardies verdedigt zich: "Bij de start van de Oekraïnecrisis zijn de prijzen in ons land amper gestegen. Dit was in onze buurlanden wel. Het is logisch dat die stijging er ook bij ons komt. Ook is het zo dat je tegenwoordig in iedere winkel goedkopere producten kan kopen. Je moet daarvoor niet meer per se naar de Aldi of Lidl gaan."

Volgens Luc Ardies, CEO Buurtsuper.be, zijn de prijzen in de Belgische supermarkt niet meer gestegen dan in onze buurlanden. "Je moet bovendien weten dat de netto-winst van een winkel maar een schamele 1,29% bedraagt. Dat is een heel verschil met de banken, die 10% netto-winst maken."

Stelling: Supermarkten houden de prijzen kunstmatig hoog. Klopt dit? Meer dan 9 op de 10 kijkers denkt van wel. Dat is de overgrote meerderheid van de 2.500 stemmers.

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
Spar Ruddervoorde

Winkelopening

Spar Ruddervoorde

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy