Geen tweede lockdown!


Coronacrisis
Belangenbehartiging

"Zelfstandigen en kmo's zijn het zwaarst getroffen in deze crisis", zegt Unizo-topman Danny Van Assche. "Het is belangrijk dat ze opnieuw op volle toeren kunnen draaien. Teruggaan naar een lockdown zoals in maart of maatregelen zoals in augustus, zou niet goed zijn om het vertrouwen te herstellen. "Veel bedrijven liggen volgens Van Asche nog altijd aan het infuus van tijdelijke werkloosheid of het overbruggingsrecht. "De economie opnieuw platleggen, zou tot een recessie leiden die ons uiteindelijk zuur zal opbreken."

Van Assche pleit er niet voor om alle maatregelen tegen het coronavirus te schrappen. "Het mag geen vrijheid, blijheid zijn. Maar een aantal maatregelen zijn niet nodig. Waarom moet een nachtwinkel nog steeds om 22 uur sluiten? En waarom is er een verschil tussen publieke evenementen - met maximaal 200 of 400 deelnemers - en private evenementen met maximaal tien mensen. Dat maakt dat er bijvoorbeeld geen trouwfeesten kunnen plaatsvinden."

Van de Nationale Veiligheidsraad vraagt Unizo "een duidelijk kader met basisregels, die rigoureus worden toegepast tot er een vaccin is". Ondernemers moeten wel aan de slag kunnen blijven, luidt het. "We willen de crisis al werkend doorkomen."

Van de politiek verwacht Van Assche een relanceplan. Hij kijkt daarvoor in de eerste plaats naar de regionale regeringen. "We kijken met aandacht uit naar de Septemberverklaring." Maar er is ook een stabiele federale regering nodig die beleid kan voeren, luidt het. "Als we onze ondernemers vragen wat de regering moet doen, staat normaal altijd een lastenverlaging op nummer één. Nu vraagt 60 procent dat men hen opnieuw normaal laat ondernemen."

Onderteken de petitie ook op www.unizo.be/recht-op-ondernemen

Gerelateerde artikels

Boerenbond wil promostunts aan banden leggen
CD&V wil statiegeld invoeren
Betalend parkeren afschaffen?

Actueel

Boerenbond wil promostunts aan banden leggen
CD&V wil statiegeld invoeren
Compagnon de route van Herman Nijs
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy