€ 500 boete op zwerfvuil

3 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging

Volgens Recycling Netwerk Benelux zou uit Nederlandse studies moeten blijken dat door statiegeld 70 à 90 procent van de blikjes en flessen niet in de natuur terechtkomen. “Vanaf 10 cent per eenheid heb je al een effect, met 20 cent komt bijna alles terug”, aldus de vereniging.

Ook vanuit de steden en gemeenten en de VVSG wordt gepleit voor de invoering van statiegeld op PET-flessen en blikjes. En ook CD&V is voorstander.

De Vlaamse regering is voorlopig nog niet van plan om statiegeld in te voeren. De industrie en Fost Plus - die met de blauwe PMD-zak werken - zijn tegen en N-VA en Open VLD lopen er niet warm voor.

Vlaams minister Demir (NVA) wil volgend jaar vervroegd evalueren of de afspraken met de sector en de huidige maatregelen verbetering brengen. In afwachting kiest Demir voor een hardere aanpak. Ze maant de gemeenten aan om strenger op te treden en wil ook de GAS-boetes verhogen van € 350 naar € 500. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet al weten daarover te willen praten. 

Het kan niet zijn dat buurtsupers moeten opdraaien voor het asociaal gedrag van enkele hardleerse vervuilers.

Luc Ardies

Zwerfvuilacties

Buurtsuper.be is tegen de invoering van statiegeld maar staat wel achter de hardere aanpak die minister Demir voorstelt. “Het kan niet zijn dat buurtsupers moeten opdraaien voor het asociaal gedrag van enkele hardleerse vervuilers”, zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be. Buurtsupers en supermarkten moeten - bij de invoering van statiegeld - immers investeren in retourmachines die zowel logistiek als financieel een zware inspanning vragen. 

Buurtsupers dragen alvast hun steentje bij in de aanpak tegen zwerfvuil en organiseren, in samenwerking met ‘Mooimakers’, regelmatig zwerfvuilacties, waarbij jeugd- en andere lokale verenigingen vanop de parking van de buurtsuper en in de omgeving zwerfvuil opruimen. De verenigingen krijgen hiervoor een waardebon van € 250 die ze in de plaatselijke supermarkt kunnen besteden voor de aankoop van voeding of andere benodigdheden. Met deze acties willen we ook andere buurtsupers te inspireren om actie te nemen tegen zwerfvuil. Dit najaar zullen er opnieuw over heel Vlaanderen dergelijke zwerfvuilacties plaatsvinden.  

Organiseer een zwerfvuilactie!

Organiseer een zwerfvuilactie!

Wil jij met je buurtsuper ook een steentje bijdragen? Organiseer dan een zwerfvuilactie samen met een lokale vereniging in je buurt! 

Aanmelden en materiaal opvragen kan via Yannick.Muls@buurtsuper.be

Mail Yannick Muls
Zwerfvuilacties in beeld

Gerelateerde artikels

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Compromis over loonakkoord
Geen nieuwe telewerkaangifte nodig!

Actueel

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Bezoek Wereld Expo Dubai & Dubai en Abu Dhabi
Compromis over loonakkoord
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy