“Elektronisch betalen nog altijd duur”

3 min.

Belangenbehartiging

In Trends verscheen een interview met Lieven Cloots, adviseur van de Unizo-Studiedienst: “In vergelijking met bijvoorbeeld de Scandinavische landen en Nederland betalen onze handelaren dubbel zoveel voor een elektronische betaling door hun klanten”, aldus Lieven Cloots. 

“Door Payconiq verder in te burgeren en de applicatie efficiënter te maken, kunnen we de kostprijs van elektronisch betalen voor de handelaars gevoelig inkrimpen”, zegt hij nog.

"Elektronische betalingen zijn veiliger, goedkoper en efficiënter dan cash. Daarom hebben we op zich geen probleem met de nieuwe wet die vanaf 1 juli ingaat en die handelaars verplicht om minstens één vorm van elektronisch betalen aan te bieden. Maar daarbij plaatsen we één belangrijke nuance. Ook al zijn elektronische betalingen efficiënt, in België zijn ze niet efficiënt georganiseerd."

Ook al zijn elektronische betalingen efficiënt, in België zijn ze niet efficiënt georganiseerd.

Lieven Cloots, adviseur Unizo-Studiedienst

"Een elektronische transactie kost onze handelaars circa 12 cent, in Scandinavië of Nederland is dat de helft. Dat verklaart waarom het aantal elektronische betalingen er veel hoger ligt dan bij ons”, meent hij.

Hij stelt vast dat een elektronische betaling via Payconiq voor haar leden veel goedkoper is dan een betaling met een bankkaart. “Het enige nadeel is dat de klant voor Payconiq zelf het bedrag moet ingeven. Dat vergt wat tijd en is dus niet ideaal in handelszaken waar veel transacties plaatsvinden. We hopen dat Payconiq gemakkelijker in gebruik wordt. Mogelijk zullen opkomende concurrenten daartoe een aanzet zijn”, aldus Cloots.

Gelukkig plant minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bij de introductie van de nieuwe wet een verhoogde kostenaftrek voor de aankoop of de huur van een betaalterminal en de abonnements- en transactiekosten. Alleen is dat blijkbaar nog niet helemaal in kannen en kruiken. Buurtsuper.be en UNIZO dringen nochtans aan op die tegemoetkoming.

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy