Een op drie Vlaamse kmo’s zit door financiële reserves

3 min.

Belangenbehartiging

De torenhoge energietarieven, peperdure grondstoffen en geïndexeerde loonkosten hakken er zwaar in bij de Belgische kmo’s, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zelfs gezonde ondernemingen dreigen in de problemen te komen.

Heel wat kleine en middelgrote ondernemingen beleven zware tijden, toont het kmo-rapport van Unizo, UCM en de bedrijfsinformatiespecialist GraydonCreditsafe. Na de verplichte sluitingen door de corona­pandemie wegen nu de verhoogde kosten door de energiecrisis en loonindexeringen op de financiële reserves.

Drie kmo’s op de tien (29,2%) zitten op hun tandvlees en hebben nood aan een extra cashinjectie, zo blijkt uit het rapport. Het gaat om zo’n 200.000 Vlaamse ondernemingen. Negen op de tien van de bedrijven die cash nodig hebben, konden eind 2021 nog worden geclassificeerd als financieel gezond.

In de eerste plaats worstelen Belgische werkgevers met de gestegen loonkosten - sowieso vaak de grootste kosten - die door de automatische loonindexering extreem snel omhoogschoten. ‘Hoe meer personeel men in dienst heeft, hoe minder goed men ervoor staat’, aldus het rapport.

Werknemers ervaren de indexering nu nog als een overwinning, maar dat kan weleens kantelen.

Gert Schrooten, Carrefour Market Bocholt

‘De impact van de indexering is niet te onderschatten’, beaamt Gert Schrooten, eigenaar van twee Carrefour-supermarkten in het noorden van Limburg en Buurtsuper.be-lid. ‘Onze loonmassa bedraagt ongeveer 1 miljoen euro en daar komt nu in een klap 10% bovenop. Supermarkten zaten altijd al in een extreem concurrentiële sector met lage marges, maar wij liggen bovendien aan de grens met Nederland. De indexering dreigt onze concurrentiepositie te ondermijnen.’

Het kmo-rapport becijferde dat bij de start van het nieuwe jaar 63% van de kmo’s onvoldoende schokbestendig was. Veel ondernemingen zijn daarom op zoek naar kapitaal via leningen of prijsverhogingen, maar na corona is dat meestal niet vanzelfsprekend. Hoewel de steunmaatregelen van de overheid de schok dempen, zal in veel gevallen bespaard moeten worden op investeringen, het aanbod en zelfs het personeel.

‘We zullen stappen moeten zetten’, zegt Schrooten. ‘Betekent dat een reorganisatie? Dat is afwachten. Werknemers ervaren de indexering nu nog als een overwinning, maar dat kan weleens kantelen. Sowieso moeten we de efficiëntie van alles wat we doen tegen het licht houden. De zomer is heftig geweest met hoge kosten voor verlichting en koeling. Ik verwacht wel dat het in 2023 minder zal zijn. We hebben ook geïnvesteerd in zonnepanelen en energiezuinige koeling.’

Bron: De Tijd, Vr. 06 Jan. 2023

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit

Actueel

Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce
Betalingen met gsm goedkoper voor handelaars dan de kaart
Nooit meer een harde of overrijpe avocado
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy