Delhaize moet waken over rendabiliteit

3 min.

Franchise
Rentabiliteit
Belangenbehartiging
Delhaize

Delhaize kondigt vandaag aan dat ze al haar eigen winkels zal verzelfstandigen. "Zelfstandige buurtsupers zijn succesvoller omwille van hun entrepreneurship en lokale verankering. Niettemin moet Delhaize ervoor zorgen dat overgenomen winkels rendabel blijven, reageert Buurtsuper.be.

Delhaize heeft deze morgen de intentie uitgesproken om al haar 128 supermarkten in eigen beheer in België te verzelfstandigen. Vandaag zijn er al 636 zelfstandige aangesloten Delhaize-winkels of 80% van alle verkooppunten onder de merken AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go operationeel.

Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten, wijst erop dat die trend tot verzelfstandiging al in afgelopen decennium is ingezet. Luc Ardies, CEO van Buurtsuper.be: “Franchise is hét businessmodel van de toekomst: je hebt enerzijds de schaalgrootte van internationale marktspelers die maken dat de winkels een competitief prijzenbeleid kunnen voeren. En anderzijds de lokale verankering en het entrepreneurship van de familiale buurtsupers die zich maximaal kunnen afstemmen op de plaatselijke noden van de consument.”

Buurtsuper.be benadrukt echter dat de afgelopen jaren de handelsmarge en nettowinst systematisch is gedaald bij die zelfstandige supermarkten. Dit heeft veel te maken met de verzadiging van het Belgische supermarktlandschap en de hypercompetitiviteit die daardoor ontstaat. De organisatie stelt ook dat Delhaize er voor moet zorgen dat de verkooppunten die ze verzelfstandigt ook effectief winstgevend kunnen zijn.

“Aangezien aankoop- en verkoopprijzen centraal worden bepaald, heeft de lokale ondernemer weinig mogelijkheden om die winstgevendheid te sturen. In die context is er een grote verantwoordelijkheid voor de centrale om te blijven waken over de rendabiliteit van de te verkopen en verzelfstandigen winkels”, aldus Ardies.

 

Gerelateerde artikels

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy