Deadline loonoverleg voorbij

2 min.

Belangenbehartiging

Normaal dienen vakbonden en werkgevers binnen de twee maanden na het verschijnen van het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), over met hoeveel de lonen mogen stijgen bovenop de index, een akkoord daarover te hebben. Gebeurt dat niet, dan ligt de bal in het kamp van de regering. Die termijn is sinds zondag verstreken, zonder resultaat.

De sociale partners hebben amper gepraat, de kloof tussen beide kampen was nooit dieper. Voor de vakbonden is een loonmarge van 0,4 % onbespreekbaar. Ze vinden het een "aalmoes". De werkgevers schermen dan weer met de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

Op "korte termijn" komt er overleg tussen premier Alexander De Croo (Open Vld), minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en de sociale partners. Bedoeling is een stand van zaken op te stellen, en te kijken of er nog iets mogelijk is tussen de sociale partners, of om het mislukken van het overleg vast te stellen.

ACV en ABVV plannen al een nationale staking op 29 maart, om hogere lonen te eisen in die sectoren die het goed doen. Ze willen ook de bestaande loonwet op de schop. Bij de werkgevers is veel ongenoegen over de staking. Maar ook over de uitspraak van PS-voorzitter Paul Magnette, die zondag verklaarde "voor 200 procent achter de staking" te staan.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Compromis over loonakkoord
Geen nieuwe telewerkaangifte nodig!

Actueel

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Bezoek Wereld Expo Dubai & Dubai en Abu Dhabi
Compromis over loonakkoord
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy