Striktere franchisecontracten zetten kwaad bloed bij 100 zelfstandige winkeluitbaters

4 min.

Franchise
Belangenbehartiging
Delhaize

Bij de zelfstandige uitbaters van Delhaize is groot protest uitgebroken tegen het nieuwe franchisecontract dat de supermarktketen wil invoeren. Buurtsuper heeft de directie van Delhaize daarover vorige week een boze brief geschreven. 100 zelfstandigen, die samen 140 winkels uitbaten, eisen een gesprek over de 'onevenwichtige bepalingen' in de nieuwe overeenkomst. 

Lees hieronder het artikel in De Tijd hierover. 

Delhaize kondigde eerder dit jaar aan dat het zijn 128 eigen winkels overhevelt naar zelfstandigen. Begin juli meldde De Tijd dat de nieuwe franchisecontracten de kandidaat-overnemers forse inperkingen opleggen bij het runnen van hun zaak. Die strengere voorwaarden gelden ook bij de verlenging van de huidige, vaak oude contracten van de Delhaize-winkels die al zelfstandig waren.

Buurtsuper, de supermarktafdeling van de zelfstandigenorganisatie Unizo, heeft de directie van Delhaize daarover vorige week een boze brief geschreven. De Tijd kon die inkijken. 100 zelfstandigen, die samen 140 winkels (AD en Proxy Delhaize) uitbaten, eisen een gesprek over de 'onevenwichtige bepalingen' in de nieuwe overeenkomst. In tegenstelling tot wat Delhaize beweert, zijn de nieuwe voorwaarden geen verduidelijking, maar een fundamentele verscherping van de bestaande contractuele voorwaarden.

Brief van Buurtsuper.be aan Delhaize

De zelfstandigen ergeren zich onder meer aan de verplichting de verse voeding en nationale merken (zoals Coca-Cola) volledig bij Delhaize of aangeduide fabrikanten te kopen, terwijl hun eigen gamma vaak het succes van de winkels bepaalt. Ze vinden het ook onaanvaardbaar dat Delhaize in de nieuwe contracten voorbehoud maakt voor haar correcte en tijdige leveringen aan de aangesloten zelfstandigen, 'temeer omdat Delhaize de afgelopen jaren ernstige logistieke tekortkomingen vertoonde'.

Ook over het geëiste niet-concurrentiebeding zijn de zelfstandigen niet te spreken. 'Clausules die de aangesloten ondernemers verbieden om na de beëindiging van de samenwerking nog langer de winkel te openen, vormen een bedreiging voor het fundamenteel recht om te ondernemen', zeggen de ondertekenaars. 'In tegenstelling tot wat Delhaize beweert, zijn de nieuwe voorgestelde voorwaarden geen verduidelijking, maar een fundamentele verscherping van de bestaande contractuele voorwaarden, en al zeker op de manier waarop de overeenkomst al meer dan 30 jaar in de praktijk wordt toegepast', klinkt het.

Delhaize niet onder de indruk

Delhaize is niet onder de indruk van de brief. 'Wij zijn ervan overtuigd dat onze contracten correct zijn', zegt woordvoerder Roel Dekelver. Hij wijst erop dat de 100 ondertekenaars maar een fractie uitmaken van de bijna 700 zelfstandige winkels.

'Het beste bewijs is dat we al een overnemer hebben gevonden voor 32 winkels (van 128, red.). Als het contract niet goed was, zouden we niet zoveel mensen hebben overtuigd.' Volgens de woordvoerder is Delhaize in constante dialoog met de zelfstandige uitbaters en zal het bedrijf de vraag naar onderhandelingen bekijken.

Bron: De Tijd

 

Gerelateerde artikels

Wat er wél en niet verteld werd over de hoge supermarktprijzen
Delhaize botst op bonden met ‘ultiem voorstel’
"Delhaize-contracten bedreigen winstgevendheid overnemers én tewerkstelling winkelbedienden"

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy