Corona treft vooral voedingsproducenten die aan bedrijfswereld leveren


Coronacrisis
Trends & innovaties

De Belgische voedingsindustrie telt 700 bedrijven, 95.000 werknemers en een jaaromzet van 55 miljard euro. Ze ontsnapt niet aan de impact van de coronacrisis, blijkt uit cijfers van de sectorfederatie Fevia. 

"De daling van de globale omzet met 1,7 % tot 54,4 miljard euro viel op zich nog mee", erkent Fevia-econome Carole Dembour. "Maar achter die totaalcijfers zitten veel bedrijven die heel hard getroffen worden en waar de omzet met meer dan 50 % is gedaald. Ook de terugval van de export - al jaren de groeimotor van de industrie - met net geen 2 % had een negatieve impact."

De omzetcijfers van de voedingsindustrie lieten vorig jaar grote verschillen zien. In het eerste kwartaal steeg de omzet nog met 6,7 %, maar in het tweede kwartaal kende de sector een scherpe daling met 9,3 %. "Dat is vergelijkbaar met de daling na de crisis in 2008", zegt Dembour. "Ook over de laatste drie kwartalen zagen we een omzetdaling van 4,3 %."

Fevia schat dat door de pandemie en de twee lockdowns een kwart van de voedingsbedrijven in ernstige financiële moeilijkheden verkeert. Dembour: "Vooral bedrijven die leveren aan de horeca, de eventsector, taksvrije winkels, de luchtvaart, scholen en bedrijven ondervinden problemen. Begin september lag dat percentage nog op 18 %. In 2019, een recordjaar, was amper sprake van bedrijven met zware financiële problemen." 

We hopen dat de horeca op 1 mei de deuren kan openen, want de leveranciers aan die sector worden zwaar getroffen.

Bart Buysse, CEO Fevia

"Hoe langer de lockdown duurt, hoe moeilijker die bedrijven het natuurlijk krijgen", zegt ook Fevia-CEO Bart Buysse. "We hopen dat de horeca op 1 mei de deuren kan openen, want de leveranciers aan die sector worden zwaar getroffen. Drankenproducenten zagen hun productie vorig jaar met meer dan 18 % dalen. In de praktijk blijkt dat het voor veel bedrijven helemaal niet evident is om van horeca naar retail te switchen."

Volgens Fevia leveren de Belgische voedingsbedrijven maandelijks voor 320 miljoen euro aan de horeca. Maar die moest in 2020 voor de meer dan de helft van het jaar sluiten. Een andere zaak die opvalt is dat door de lockdowns en de sluiting van de landsgrenzen het shoppen over de Belgische grenzen vorig jaar met een derde is teruggevallen. Die daling van het grensshoppen levert de schatkist 40 miljoen euro op.

Gerelateerde artikels

1 op 6 winkels verdwenen, aantal supermarkten blijft stijgen
Zo vind en bind je Generation Z
Het cv is passé

Anoniem rekruteren

Het cv is passé

5 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy