Consumptiecheques en coronapremies voortaan ook in supermarkten aanvaard


Belangenbehartiging

Tot nog toe mocht de consumptiecheques alleen in de horeca en in een beperkt aantal kleine handelszaken als betaalmiddel worden aanvaard. Mede op vraag van UNIZO en Buurtsuper.be verandert dat op 1 augustus. Dan vallen de betaalbeperkingen weg. 

In de zomer van 2020 voerde de federale regering-Wilmès de consumptiecheque in. Die werd vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen, wat de werkgevers moest toelaten hun werknemers te belonen voor hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Voor de werknemers moesten de cheques extra koopkracht geven.

De cheques mochten tot eind 2020 toegekend worden, maar die vervaldatum is nu verlengd.

Ze waren bovendien oorspronkelijk alleen bedoeld als betaalmiddel bij handelaars die door de lockdown hun zaak hadden moeten sluiten, zoals de horeca en de cultuursector. Daar kwamen nadien ook handelszaken bij met het statuut van microvennootschap (maximaal 10 werknemers en een jaaromzet tot 700.000 euro).

Onder impuls van Eva De Bleeker, de staatssecretaris voor Consumentenbescherming (Open VLD), vallen vanaf 1 augustus deze aanvaardingsbeperkingen weg. Dan kan de consumptiecheques overal worden ontvangen als 'gewoon' betaalmiddel. Dit geldt dan voor alle (fysieke) handelszaken en niet voor online aankopen.

Ook de 'coronapremie' die recent naar aanleiding van het Interprofessioneel Akkoord werd ingevoerd (maximaal 500 euro) en die werkgevers als bijkomende koopkrachtverhoging kunnen toekennen kan overal in de detailhandel als betaalmiddel aanvaard worden, dus - in tegenstelling tot voorheen - ook in onze zelfstandige supermarkten. 

Gerelateerde artikels

Energiesteun voor bedrijven
Ernst van de situatie gaat boven politiek gebakkelei
7 op 10 zelfstandige supermarkten verlieslatend

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy