CD&V wil statiegeld invoeren

1 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging

In het Vlaams regeerakkoord werd het compromis opgenomen dat de industrie de tijd krijgt tot 2023 om via andere maatregelen het zwerfvuil terug te dringen. Dan volgt een evaluatie. Milieuminister Zuhal Demir (N-VA) toonde zich onlangs bereid om dat proces wat te versnellen, maar ze spreekt dan van 2022. NVA wil ook een strenger handhavingsbeleid. Voor CD&V moet het echter nog sneller.

“Wij willen nu beginnen met het proper maken van het Vlaamse leefmilieu”, laat Joachim Coens weten. De CD&V-voorzitter wijst naar buurlanden waar consumenten 15 cent per geretourneerde verpakkingen terugkrijgen als ze het inleveren bij de supermarkt.

Volgens een OVAM-rapport van december is de coronacrisis een versterkende factor in de toename van zwerfvuil. Buurtsuper.be liet vandaag in een reactie nog eens uitdrukkelijk weten dat het tegen de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flesjes is.

De kosten voor aangepaste automaten en de rompslomp rond het retoursysteem is voor zelfstandige supermarkten aanzienlijk.

Luc Ardies

De kosten voor aangepaste automaten en de rompslomp rond het retoursysteem is voor zelfstandige supermarkten aanzienlijk. “Bovendien heb ik mijn grootste twijfels of een systeem waarbij hardleerse vervuilers, die nu hun drankverpakkingen in de berm gooien, voor een paar eurocentjes die blikjes en PET-flessen terug mee naar huis zullen nemen om ze vervolgens naar de supermarkt te brengen”, reageerde Luc Ardies van Buurtsuper.be. 

Buurtsuper.be gelooft wél in de opruimacties die ze nu reeds organiseert en waarbij buurtsupermarkten jeugd- en andere verenigingen belonen met aankoopbons van €250. 

Gerelateerde artikels

“Kruidenier annex administratief centrum moet privé-initiatief blijven”
Vereenvoudigde registratie rond telewerk voor supermarkten
Redden verhoging minimumlonen en flexibele overuren sociaal overleg?

Actueel

Gesprek met de voorzitter
Lunar Gin

Moeder- of Vaderdagcadeau

Lunar Gin

1 min.
Eén op drie werknemers krijgt nooit compliment
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy