Buurtsupers met een hart voor hun buurt

2 min.

Superbuur
SuperMAG
Verhalen

In België krijgen jaarlijks ongeveer 9.000 mensen te maken met een plotse hartstilstand, waarvan 17 tot 30 % op een openbare plaats. Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) door toevallige omstaanders vergroot de overlevingskans van het slachtoffer. In maart spaarden de klanten van 62 Spar Colruyt Group-winkels via crowdfunding mee voor de aankoop van zo’n AED-toestel onder het motto ‘Jouw Spar heeft een hart voor de buurt’. 

Deze actie volgt op een succesvolle test in vier winkels. Erik Van Den Bergh van Spar Wijgmaal hing in april van vorig jaar al een toestel aan zijn winkelgevel. “Ik wist dat er wel wat AED-toestellen in de buurt zijn. Maar die zijn ‘s avonds vaak niet bereikbaar omdat ze bijvoorbeeld in een dokterspraktijk of in een sporthal hangen. Ik heb dit aangekaart bij de Spar Colruyt Group en zo ging de bal aan het rollen.” 

Erik Van Den Bergh

“Het is niet dat er nu plots meer klanten komen. We doen dit vooral uit engagement.”

Erik Van Den Bergh

Geplaatst langs de buitenkant van zijn winkel is het toestel dag en nacht toegankelijk voor alle buurtbewoners. “Het is niet dat er nu plots meer klanten naar de winkel komen omdat het toestel er hangt. We doen dit vooral uit engagement naar de buurt toe. Het is trouwens een toestel dat je hebt, maar hoopt nooit te moeten gebruiken”, lacht hij. “Ik heb me wel laten vertellen dat het gebruik eenvoudig is en zichzelf uitwijst. Je kan er in feite niets fout mee doen.” 

Ankerpunt

Guido Soret, verkoopdirecteur bij Spar Colruyt Group België: “Spar is een echte buurtsupermarkt. Iedere zelfstandige ondernemer tracht op zijn manier een ankerpunt te zijn in zijn gemeente. We zijn dan ook heel blij met de interesse van de zelfstandige ondernemers voor deze AED-toestellen. Want ook onze klanten zetten graag hun schouders onder een initiatief waar de hele buurt baat bij heeft. Een derde van alle Sparwinkels heeft zich geëngageerd.”

Volgen er nog initiatieven? “Zeker, we hebben een goed systeem van crowdfunding dat we regelmatig inzetten voor inzamelacties. Maar nieuwe ideeën zijn altijd welkom. Bij Spar hebben we een groot hart voor de buurt,” besluit hij, “en dat mag je nu heel letterlijk nemen.”   

Gerelateerde artikels

Twee enseignes, een ondernemer
Appenzeller®

De pittigste kaas uit Zwitserland

Appenzeller®

2 min.
Sandra Konings, kampioene baton twirling

Actueel

Tomorrow & Localty overgenomen door Detail4Retail
Twee enseignes, een ondernemer
Maaltijdboxen in de lift
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy