Buurtsuper.be vraagt kritische analyse van vergunningscriteria

3 min.

Belangenbehartiging

In De Tijd vandaag maakt de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO) zich zorgen over ‘bewakingsopdrachten’ die in het uitgangsleven maar ook in winkels door ‘onbevoegden’ zouden worden uitgeoefend. Zij beroepen zich op een rapport van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken dat in het afgelopen coronajaar opvallend veel inbreuken heeft vastgesteld. De bewakingssector waarschuwt zelf voor een 'kwalijke trend'.

Het is Buurtsuper.be inderdaad opgevallen dat FOD Binnenlandse Zaken vorig jaar heel wat controles heeft uitgevoerd in winkels. Er werden PV’s uitgedeeld omdat winkelpersoneel de beperkte toegang tot de winkels - op basis van de geldende coronarichtlijnen - dienden te regelen. Volgens de huidige Wet Private Veiligheid zou dit strik genomen enkel door bewakingsagenten kunnen gebeuren.

Buurtsuper.be vindt echter niet dat dit soort activiteiten effectief door gecertificeerde en vaak dure bewakingsagenten moet worden uitgevoerd. 

We vragen ons af of hiermee effectief de veiligheid wordt bedreigd, dan wel of deze opvallende démarche van de BVBO eerder berust op het commerciële belang van haar leden en om hun werkdomein af te schermen.

Luc Ardies, Buurtsuper.be

Ook andere activiteiten waarvoor de wet momenteel een monopolie voorziet voor de bewakingssector, worden door Buurtsuper.be ter discussie gesteld. Zo is het bijvoorbeeld enkel vergunde bewakingsagenten toegestaan om aan klanten bij de kassa te vragen om hun boodschappentas te laten zien. Eerder was het verboden voor supermarkten om in hun winkel geldautomaten te plaatsen. Toen heette het dat het afromen van de kassa of kluis naar de geldautomaten een paar meter verderop, een geldtransport betrof dat ook enkel door vergunde bewakingsagenten kan worden uitgeoefend.

We vroegen vandaag dan ook aan de FOD Binnenlandse Zaken om de lijst van de huidige vergunde bewakingsactiviteiten kritisch te analyseren en te herzien op basis van effectieve veiligheidsissues en niet op basis van commerciële belangen van de bewakingssector. 

Gerelateerde artikels

Buurtwinkels bezorgd over prijsstijgingen
Sancties voor langdurige zieken
Ziektebriefje blijft verplicht in kmo’s

Actueel

Zeg niet zo maar tomaat tegen een Stoffels tomaat
En daar komt de ecoscore!
Buurtwinkels bezorgd over prijsstijgingen
cover-supermag-okt-2021-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy