Buurtsuper.be over Delhaize en het sociaal overleg

4 min.

Franchise
Belangenbehartiging
Delhaize

Buurtsuper.be roept Delhaize op om zelf dringend een oplossing te zoeken voor haar probleem, alvorens er sociaal overleg moet komen voor de complete winkelsector.

Check ons persbericht hieronder! 

Buurtsuper.be roept Delhaize op om zelf dringend een oplossing te zoeken voor haar probleem, alvorens er sociaal overleg moet komen voor de complete winkelsector. Niettemin wijst de organisatie erop dat zij zich in het verleden constructief heeft opgesteld tijdens het sociaal overleg en dat ze dit ook in de toekomst zal blijven doen.

In 1999 werd op die manier het zogenaamde Paritair Comité 202.01 opgericht voor grotere familiale supermarkten met aangepaste arbeids- en loonvoorwaarden, die het midden houden tussen die van de zelfstandige kleinhandel (PC201) en de supermarktketens (PC202) zoals Delhaize, Coluryt, Aldi, enz. 

Het Paritair Comité 202.01 werd destijds al opgericht als antwoord op de vraag van vakbonden voor betere arbeids- en loonvoorwaarden dan in het PC201.

Buurtsuper.be is binnen het Paritair Comité 202.01 woordvoerder van de werkgevers. Dit Paritair Comité werd destijds opgericht als antwoord op de vraag van vakbonden om voor werknemers betere arbeids- en loonvoorwaarden te garanderen dan die gelden in het Paritair Comité 201 voor de zelfstandige kleinhandel.

Zelfstandige supermarkten vanaf 20 werknemers kennen bijvoorbeeld een 36,5-uren werkweek in plaats van de 38 uur die in PC201 geldt voor de andere zelfstandige winkels. Ook de loonvoorwaarden situeren zich ergens tussen het PC201 en PC202, het Paritair Comité waar onder meer de eigen Delhaize winkels onder ressorteren.

Ook de vakbondseis om tot een betere bescherming te komen van de rechten van werknemers, werd geregeld binnen dat PC202.01 via de regionale overlegorganen. Deze staan toe dat conflicten, als die op ondernemersvlak niet opgelost geraken, kunnen worden beslecht op een regionaal niveau waar vakbonden en werkgevers tot een bemiddelingspoging kunnen komen.
 

Delhaize moet eerst zelf een oplossing zoeken voor haar sociaal probleem waarvan de impact niet alleen de eigen winkels, maar ook de aangesloten franchisenemers en zelfs leveranciers treft.

Luc Aardies

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “We moeten vermijden dat we een probleem, dat zich in het supermarktlandschap situeert, trachten op te lossen door het hele winkellandschap in al zijn diversiteit erbij te betrekken. Dit maakt het overleg en vooral het zoeken naar mogelijke oplossingen alleen maar moeilijker. We zijn zeker bereid om met de sociale partners te onderhandelen, maar dan wel op twee voorwaarden."

"Eerst en vooral moet Delhaize zelf een oplossing zoeken voor haar sociaal probleem waarvan de impact niet alleen de eigen winkels, maar ook de aangesloten franchisenemers en zelfs leveranciers treft. Ten tweede willen we enkel in overleg gaan als er bij de sociale partners de bereidheid is om alle aspecten, die zich in de toekomst aandienen in ons supermarktlandschap, mee te nemen in het zoeken naar een oplossing die haalbaar is voor iedereen."

"Op een moment dat er 9.000 winkelbedienden bij Delhaize onzeker zijn over hun job, is er niemand gebaat bij halsoverkop maatregelen die een impact hebben op meer dan 23.000 werkgevers en 100.000 winkelbedienden in de zelfstandige kleinhandel."

"Tot slot moet, als Delhaize al haar winkels wil verzelfstandigen, ook de franchiserelatie tussen Delhaize en haar franchisenemers worden geëvalueerd om ervoor te zorgen dat familiale bedrijven, die eigen spaarcenten en reserves aanspreken en op eigen risico leningen aangaan, de nodige garanties krijgen op een correcte vergoeding voor hun investeringen."

Gerelateerde artikels

Aandachtspunten bij een overnameproces (6)
Aandachtspunten bij een overnameproces (5)
UNIZO en Buurtsuper.be hoopvol over digitaal statiegeld

Actueel

Coöperatie Hoogstraten strikt Sven Ornelis als ambassadeur
Hoe Albert Heijn volgens insiders met verlies verkoopt
Brussel gaat systeem van statiegeld mee opzetten
cover-supermag-april-2023-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy