Buurtsuper.be erkend als Groepsvertegenwoordiger

2 min.

Belangenbehartiging

Buurtsuper.be werd vandaag door de Minister van Economie Dermagne erkend als ‘Groepsvertegenwoordiger’. Hierdoor kunnen we voortaan een rechtsvordering tot collectief herstel voor een groep zelfstandige supermarkten bij de rechtbank indienen, zonder dat de betrokken kmo’s zich individueel moeten aansluiten. 

Het onderzoek van het dossier dat door Buurtsuper.be aan de minister werd voorgelegd, toont aan dat we voldoen aan de cumulatieve erkenningsvoorwaarden van artikel XVII.39, vierde lid, 2°, van het Wetboek van Economisch Recht. Buurtsuper.be is hiermee één van de eerste Belgische sectororganisaties die als dusdanig wordt erkend.

Deze groepsvordering of zogenaamde ‘Class Action’ was tot nu toe enkel mogelijk voor consumentenorganisaties en ter collectieve verdediging van consumentenbelangen. Het nieuwe Wetboek Economisch Recht laat nu ook toe dat ondernemersorganisaties een collectieve rechtsprocedure instellen bij de rechtbank.

Zo’n collectieve vordering strekt tot doel de schade te herstellen die - in ons geval - zelfstandige supermarkten hebben ondergaan en die een gemeenschappelijke oorzaak heeft. Groepsleden kunnen zo collectief een vergoeding bekomen voor de schade die wordt aangericht door grote ondernemingen die hun macht ten opzichte van kleinere ondernemingen misbruiken. 

Deze erkenning is een mijlpaal in ons 70-jarig bestaan. De notoriteit van Buurtsuper.be als belangenverdediger van zelfstandige supermarkten is hiermee aanzienlijk versterkt.

Luc Ardies

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “4 op 5 van onze leden zijn franchisenemers en bijgevolg zeer kwetsbaar in hun relatie met de grote franchisegevers waar ze van afhangen. Onze erkenning zal echter geen aanleiding zijn om tot ondoordachte collectieve procedures over te gaan. Niettemin maakt de erkenning als Groepsvertegenwoordiger het eenvoudiger om effectief zo’n collectieve procedure in te spannen."

"Het zal ons ook meer garanties bieden om tot een geschillenbemiddeling te komen. Wij beschouwen deze erkenning dan ook als een mijlpaal in ons 70-jarig bestaan. De notoriteit van Buurtsuper.be als belangenverdediger van zelfstandige supermarkten is hiermee aanzienlijk versterkt.”  

Buurtsuper.be strijdt al jarenlang voor meer evenwichtige franchisecontracten waarvan sommige clausules het fundamenteel recht op ondernemen voor franchisenemers en het te gelde maken van hun handelsfonds, zwaar ondermijnen. 

Gerelateerde artikels

Energiesteun voor bedrijven
Ernst van de situatie gaat boven politiek gebakkelei
7 op 10 zelfstandige supermarkten verlieslatend

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy