Boerenbond wil promostunts aan banden leggen

2 min.

Belangenbehartiging

Buurtsuper.be bond, naar aanleiding van de 1+5-gratis actie van supermarkt Albert Heijn, de kat aan de bel omdat we vrezen dat dergelijke acties opnieuw een prijzenoorlog ontketenen. Uiteindelijk zijn het immers vaak de franchisenemers of zelfstandige buurtsupermarkten die dergelijke promoties moeten betalen. "Het kan wel zijn dat naar de letter van de wet er geen sprake is van een verboden verkoop met verlies, maar de vraag blijft of dit een ethisch verantwoorde en eerlijke handelswijze is", reageert ook Boerenbond. 

Eerder overleg tussen Boerenbond en de retailfederatie Comeos om afspraken te maken over redelijke promoties liep vast.

“Alleen een keten gebouwd op eerlijke prijzen en redelijke marges kan inspelen op de duurzaamheidsuitdaging waar we samen voor staan”, stelt de landbouworganisatie. “Onredelijke promotieacties sturen dan ook een volledig fout signaal naar de markt én naar de samenleving.”

Boerenbond contacteerde Albert Heijn met de dringende vraag om de redelijkheid te bewaren bij het voeren van promoties. “We vragen aan sectorfederatie Comeos om eindelijk kleur te bekennen en te komen tot een herenakkoord over redelijke promotie”, klinkt het. 

Boerenbond vindt dat het debat ook op politiek niveau moet gevoerd worden over een stok achter de deur tegen onredelijke promotie. “Er is nood aan een heldere en afdwingbare omkadering”, besluit Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. “Niet alleen om de boer te beschermen, maar ook om de consument een ruime en betaalbare keuze te laten en om als samenleving de verdere verduurzaming waar te kunnen maken. De Europese richtlijn oneerlijke handelspraktijken die binnenkort moet worden omgezet naar Belgisch recht, is de uitgelezen kans om eindelijk paal en perk te stellen aan dergelijke praktijken.”

Gerelateerde artikels

“Kruidenier annex administratief centrum moet privé-initiatief blijven”
Vereenvoudigde registratie rond telewerk voor supermarkten
Redden verhoging minimumlonen en flexibele overuren sociaal overleg?

Actueel

Gesprek met de voorzitter
Lunar Gin

Moeder- of Vaderdagcadeau

Lunar Gin

1 min.
Eén op drie werknemers krijgt nooit compliment
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy