Bedrijven vrijwaren winst dankzij prijsverhogingen

3 min.

Rentabiliteit
Belangenbehartiging

Uit een artikel van ‘De Standaard’ blijkt dat de meerderheid van de bedrijven de gestegen kosten doorrekent om hun kwartaalwinst op peil te houden. Het gevolg is dat de meeste winstcijfers over het eerste kwartaal lijken mee te vallen, ook al is het cijferseizoen - zeker in België - nog maar net gestart.

Buurtsuper.be merkt echter op dat voor franchisenemers het quasi onmogelijk is om de hogere kosten door te rekenen in hun verkoopprijzen. De franchisegroepen leggen ‘aanbevolen prijzen’ op en dagelijks worden alle prijswijzigingen doorgestuurd naar de computers van de aangeslotenen. Het is in de praktijk dan ook quasi onmogelijk om die allemaal aan te passen teneinde leefbare marges te bekomen, voor zover de centrale die aanpassingen ook toelaat.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “We merken aan de hand van onze jaarlijkse rendabiliteitsanalyse dat de handelsmarge de voorbije 3 boekjaren is gedaald. Door de energiekosten die bijna verdrievoudigd zijn en de personeelskosten die met een historisch ongeëvenaard tempo worden geïndexeerd, zal het boekjaar 2022 voor het merendeel van onze leden verlieslatend zijn. Tijdens de contacten die we met de directies van de franchisegevers organiseren, vragen we maatregelen teneinde de marge van de aangeslotenen gezond te houden.”

Tom Simonts, aandelenspecialist van Bolero en KBC ­Securities, waarschuwt in De Standaard ook dat momenteel het effect van de oorlog in Oekraïne nog beperkt is. De vooruitzichten zijn pessimistischer.

Gerelateerde artikels

Wordt maaltijdcheque afgeschaft?
Buurtsuper verplicht om afval rond winkel op te ruimen?
Vakbonden vragen overleg

Actueel

Groot geworden met mosselen
Aantal internetwinkels op 2 jaar met helft gestegen
Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
cover-van-supermag-april-2022-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy