Het team van Vicky en Bernd probeert al vijftien jaar lang zo weinig mogelijk vervallen producten in de restcontainers te gooien. Al staan ze er door de recente afvalwetgeving vaker bij stil. “Zo moeten sinaasappelschillen bijvoorbeeld verplicht in het organisch afval, daar hebben we nu extra aandacht voor”, aldus Vicky.
Hun medewerkers briefen ze een-op-een. Want dat werkt nog steeds het best, naast een papieren melding aan de uurroosters ter herinnering. “Een tip voor andere bedrijven: kleef stickers op elke container met wat er wel en niet in mag, dat maakt het voor iedereen een pak makkelijker.”
Via het first-in-first-outprincipe proberen ze bij de Carrefour Market dat organisch afval trouwens zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast werken ze met een automatisch bestelprincipe. Vicky legt uit: “Elk product dat via de kassa naar buiten gaat, wordt automatisch bijbesteld. Hierdoor blijft de stock altijd op hetzelfde niveau en zouden we veel minder moeten weggooien.”
Nieuwigheden over de afvalwetgeving bereiken de supermarkt via Buurtsuper.be en Renewi zelf. Om hun afval verder te beperken, werken Vicky en Bernd samen met lokale, sociale organisaties die hun overschotten krijgen. “En een deel van ons groente- en fruitafval gaat naar de boerderijdieren van het Mechelse Tivolipark.”