Franchise supermarkten mogen niet dupe zijn van merkenboycot

3 min.

Rentabiliteit
Belangenbehartiging

In steeds meer franchisecontracten pleiten de franchisegevers zich contractueel vrij van enige aansprakelijkheid rond hun - nochtans fundamentele - verplichting om hun aangeslotenen correct te beleveren. Het zoveelste bewijs dat er een betere wettelijke bescherming moet komen voor franchisenemers.

Lees hieronder het persbericht dat we hierover verstuurden. 

n de pers is er veel te doen over de prijsonderhandelingen tussen de grote retailers en de fabrikanten. Bij Colruyt zijn veel merken niet meer te vinden en ook bij andere supermarkten zoals Delhaize en Carrefour, dreigen op deze manier opnieuw lege rekken. Dit toont aan dat de huidige prijsonderhandelingen heel erg moeizaam verlopen en het spel van de prijszetting op het scherpst van de snee wordt gespeeld. 

Supermarktketens willen stabiele of zelfs dalende prijzen, fabrikanten willen hun marge opkrikken en wijzen naar stijgende loon- en andere kosten. Ons hyper-concurrentieel supermarktlandschap en - als gevolg - de ratrace om de laagste prijs, zijn oorzaak van de harde strijd. Uiteindelijk zullen lege rekken volgen.

Lage(re) prijzen zijn bijzonder interessant om over te communiceren en de persaandacht gaat vooral hier naartoe, zodat de stelselmatige kwaliteitserosie in de sector, die er het gevolg van is, geruisloos passeert. Ook de impact op de levensnoodzakelijke marges en de gevolgen voor de tewerkstelling krijgen nauwelijks aandacht. Tenzij er plots een keten zijn eigen verlieslatende winkels verkoopt en het ondernemersrisico doorschuift naar zelfstandige ondernemers.

Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten, stelt zich de retorische vraag 'Wie zal uiteindelijk het gelag betalen?'. Luc Ardies van Buurtsuper.be: “In sommige franchisecontracten, die we nu zien passeren, pleiten de franchisegevers zich contractueel vrij van enige aansprakelijkheid rond hun - nochtans fundamentele - verplichting om hun aangeslotenen correct te beleveren. Zelfs in geval van bepaalde merkenboycots, zoals die er nu dreigen te komen, worden de aangeslotenen verplicht om hun rekken leeg te laten staan. Dit is het zoveelste bewijs dat er een betere wettelijke bescherming moet komen voor franchisenemers.”

Ook de impact op de marges van zelfstandige ondernemers is gigantisch.  Buurtsuper.be stelt uit haar balansanalyses vast dat de handelsmarge van haar leden jaar na jaar daalt. "De huidige wettelijke precontractuele informatieplicht die geldt voor franchisegevers helpt onze leden-franchisenemers geen stap vooruit. Wat is het nut om op voorhand te weten dat je geen enkel been hebt om op te staan als franchisegevers hun verplichtingen niet nakomen? Je kan er toch niets tegen in brengen”, aldus Luc Ardies.

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
Spar Ruddervoorde

Winkelopening

Spar Ruddervoorde

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy