Wettelijk verbod op Freon als vloeistof voor koelinstallaties in de supermarkt


 

Men kan zijn installatie laten ombouwen naar een vervangend koudemiddel zonder chloor (bvb. R-404a, R-134a, e.d.). Dit is vaak de goedkoopste oplossing maar meestal met capaciteitsverlies.

Men kan ook de gehele installatie vervangen. Dit is vaak de duurste maar ook de meest toekomstgerichte oplossing, aangezien men gebruik kan maken van de meest recente technologieën en dus de meest optimale energie-efficiëntie kan verkrijgen.

Wie een koelinstallatie wil die helemaal future-proof is, kan kiezen voor koelmiddelen met een erg laag broeikasgaseffect (GWP<10) zoals CO2 (R-744), isobutaan (R-600a), propaan (R-290) of ammoniak (R-717).  Kies bij een nieuwe koelinstallatie voor een energiezuinig type. Zij beschikken over tal van ingenieuze opties die het energieverbruik drastisch doen dalen.

In Vlaanderen is er een verplichting van periodieke lekdichtheidscontroles, hierna een samenvatting:

Periodieke lekdichtheidscontroles

Alle koelinstallaties met 3kg of meer aan “ozonlaag afbrekende stoffen” als koelmiddel moeten minimaal éénmaal per 12 maanden worden onderzocht op goed functioneren en op mogelijke lekverliezen.

Voor grote koelinstallaties is de opgelegde frequentie hoger: iedere 6 maanden voor installaties met een koelmiddelinhoud van 30 kg of meer en iedere 3 maanden voor installaties met een koelmiddelinhoud van 300 kg of meer.

Bij vermoeden van lekkage moet de controle plaats vinden met lekdetectieapparatuur die geschikt is voor het betreffende koelmiddel en met een detectiegrens van ten minste 5g/jaar en onder een lichte overdruk ten opzichte van de normale bedrijfsdruk.

Een gedetailleerde beschrijving van die controles en de resultaten moeten in het logboek worden geregistreerd.

Installaties die gefluoreerde broeikasgassen bevatten

Voor installaties die gefluoreerde broeikasgassen bevatten, geldt de Europese Regelgeving (met name EU-verordening 517/2014 (pdf 987 kB, 36pp)). In tegenstelling tot met de ozonlaag afbrekende stoffen, wordt de frequentie waarmee een installatie die F-gassen bevat, moet worden gecontroleerd op lekdichtheid, bepaald door niet alleen de hoeveelheid koelmiddel die in de installatie aanwezig is, maar ook door de zogenaamde GWP-waarde (aardopwarmingspotentieel) van het koelmiddel. Hoe hoger de GWP-waarde van het F-gaskoelmiddel (hoe slechter het koelmiddel is voor het klimaat), hoe strenger de uitbatingsvoorwaarden zullen zijn. Het product van de GWP-waarde met de hoeveelheid kg koelmiddel in de installatie geeft de zogenaamde ton CO2-eq die in de installatie aanwezig is.

Installaties vanaf 5 ton CO2-eq moeten iedere 12 maanden worden gecontroleerd, installaties vanaf 50 ton CO2-eq iedere zes maanden en installaties met 500 ton CO2-eq en meer iedere drie maanden. Wanneer een permanent lekdetectiesysteem aanwezig is, wat verplicht is voor systemen met meer dan 500 ton CO2-eq, mag de controlefrequentie worden gehalveerd.

In onderstaande tabel (pdf, 192 kB) worden de verschillende koelmiddelen opgesomd met vermelding van hun GWP-waarde en de hoeveelheid in kg koelmiddel die in de installatie aanwezig is opdat de drempelwaarden (resp. 5, 50 en 500 ton CO2-eq) zijn bereikt.

                       

De controle op lekdichtheid van de installatie die gefluoreerde broeikasgassen bevatten, moet bovendien gebeuren op een wijze die ten minste beantwoord aan de voorwaarden van Commissieverordening 1516/2007 van 19 december 2007 die de basisvoorschriften bevat inzake controle op lekkage van stationaire koel-, klimaatregelings- en warmtepompapparatuur die bepaalde gefluoreerde broeikasgassen bevat (pdf 45,70kB, 3pp).

Een overgangsperiode wordt voorzien voor koelinstallaties met minder dan 3 kg maar 5 ton CO2-equivalenten of meer aan F-gassen bevatten. Deze installaties waren tot 01/01/2015 niet aan een twaalfmaandelijkse lekdichtheidscontroleverplichting onderworpen maar zijn dat sinds de komst van de nieuwe EU-verordening wel. Voor deze installaties gaat deze lekdichtheidscontroleverplichting (en het bijhouden van een logboek) in vanaf 01/01/2017.

Alle vindt u op https://www.lne.be/bepalingen-voor-koelinstallaties-met-f-gassen-enof-ozonlaag-afbrekende-stoffen

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy