Wat brengt het Zomerakkoord voor zelfstandige supermarkten?
UNIZO en Buurtsuper.be reageren voorzichtig positief op het zomerakkoord dat de federale regering op de nationale feestdag voorstelde. “Het akkoord bevat enkele concrete maatregelen die een stap vooruit betekenen voor zelfstandigen en werkgevers, dat is nu wel al duidelijk. Zeker op vlak van loonkost, pensioenen en de fiscaliteit voor eenmanszaken. Maar we wachten nog op meer details en volledige inzage in de teksten voor we het akkoord als geheel beoordelen.”
Hoger nettoloon en meer flexibiliteit op arbeidsmarkt
Ook op de arbeidsmarkt komen enkele UNIZO en Buurtsuper.be -eisen eindelijk tot uitvoering: een nieuwe regeling van 360 vrijwillige overuren, de beperking van ontslagvergoedingen tot 1 jaar voor nieuwe contracten, versoepelingen in nachtarbeid, en de afschaffing dat de minimale wekelijkse arbeidsduur minstens 1/3e moet bedragen van een voltijds uurrooster.
“Met de nieuwe regeling van 360 vrijwillige overuren, zonder motief, inhaalrust, belastingen of sociale bijdragen, krijgen werkgevers eindelijk de flexibiliteit die ze nodig hebben tijdens piekperiodes zonder loonkostexplosie. Ook andere hinderpalen verdwijnen. Zo was het tot vandaag niet mogelijk om iemand deeltijds in dienst te nemen voor minder dan een derde van een voltijdse job. Die arbitraire grens verdwijnt nu. En de versoepeling van het verbod op nachtarbeid geeft bedrijven met avond- of nachtactiviteit opnieuw wat speelruimte, zonder telkens door een juridisch kluwen te moeten." - Frank Socquet
Voor supermarkten geeft die versoepeling de mogelijkheid om late of vroege leveringen na 20u of voor 6u in de winkel aan te vullen.
“Voeg daar de beperking van ontslagvergoedingen tot 1 jaar voor nieuwe contracten aan toe, en je krijgt een pakket dat werkgevers opnieuw ademruimte geeft om aan te werven. Stuk voor stuk correcties waar we als UNIZO en Buurtsuper.be al lang voor pleiten, en die vandaag gelukkig werkelijkheid worden.” - Frank Socquet
Verhoging maaltijdcheques
Vrijdag werd beslist dat het maximale bedrag van de maaltijdcheque omhooggaat. Op zich lijkt dat een toegift aan de koopkracht, maar voor ondernemers betekent het een verborgen stijging van de loonkost. Want deze verhoging gebeurt buiten de loonnorm om, het wettelijke vangnet dat onze loonkosten moet temperen in vergelijking met de buurlanden. Elke uitzondering op die norm ondergraaft het hele systeem en jaagt ondernemers onterecht op extra kosten. Dit is dus absoluut één van de donderwolken in dit overwegend zonnige zomerakkoord.
Pensioenmaatregelen in de juiste richting
De pensioenhervorming uit het zomerakkoord volgt op meerdere vlakken de aanbevelingen uit het UNIZO-memorandum. Werken wordt voortaan explicieter beloond. Zo worden pensioenrechten sterker gekoppeld aan effectief gepresteerde arbeid. De invoering van een pensioenmalus bij vervroegd pensioen voor wie onvoldoende effectief heeft gewerkt, beschouwt UNIZO als een stap in de richting van een meer activerend pensioenbeleid.
Volledige evaluatie volgt
Nog niet alle maatregelen werden formeel toegelicht en voorgelegd. We zullen het akkoord dieper uitspitten en analyseren eens meer teksten beschikbaar zijn. Wat nu op tafel ligt, is alvast een mooie voorbode. Met de ondernemersaftrek als absolute blikvanger.
Actueel

Dankzij de verkoop van de herinneringenarmband
Delhaize Deinze haalt recordbedrag op voor de strijd tegen alzheimer
Lees artikel

Zomerakkoord
Nog even wachten op effectieve invoering verruiming openingsuren
Lees artikel
