Waalse studie beveelt digitaal statiegeld aan

3 min.

Zwerfvuil

Het studiebureau dat op vraag van Waals minister van ­Milieu Céline Tellier (Ecolo) een studie heeft gemaakt over oplossingen voor het statiegeld, heeft vier scenario's opgelijst. Het gaat om drie oplossingen die volledig of gedeeltelijk digitaal zijn en een scenario waarbij alles fysiek gebeurt via terugname-automaten.

Lees hieronder het bericht uit De Sandaard hierover. 

RDC, het studiebureau dat het rapport opstelde, rangschikt de vier scenario's naar maatschappelijke en economische waarde. Opvallend is dat RDC als favoriet scenario kiest voor een oplossing die nog niet bestaat, maar als voordeel heeft dat voor de consument niets zou veranderen.

De blikjes drank en petflessen die de consument koopt, zouden bij aankoop in de winkel gescand worden. Op dat moment zou meteen een digitale link gelegd worden naar de consument die de aankoop deed. Als die blikjes en flessen dan later via de blauwe zak in het sorteercentrum terechtkomen, zouden ze op de sorteerband opnieuw gescand worden. Daarbij zouden ze gelinkt worden aan de consument die ze in de winkel kocht, zodat die vergoed wordt voor de inlevering van het blikje.

Dat is in het rapport scenario 3 en wordt als beste oplossing naar voren geschoven. Er wordt wel opgemerkt dat het twee tot drie jaar kan duren voor dit scenario in de praktijk rond zou zijn. Er moeten ook nog enkele praktische moeilijkheden opgelost worden. De verpakking in het sorteercentrum moet bijvoorbeeld nog altijd scanbaar zijn, en niet samengedrukt.

Het op een na beste scenario, volgens RDC, is dat de consument zelf zijn blikjes en petflessen scant en ze in zijn blauwe zak thuis dumpt (of in blauwe vuilnisbakken). Dat scenario heeft als nadeel dat niet iedereen in de samenleving digitaal mee is.

Dat kan vermeden worden door te kiezen voor een 'hybride' oplossing (scenario 4). Die oplossing houdt in dat wie digitaal mee is, zelf scant en zijn blauwe zak blijft gebruiken. Wie niet mee is, zou kunnen terugvallen op nog te installeren terugname-automaten. Die automaten kunnen in de supermarkten geplaatst worden.

RDC merkt op dat zo'n hybride oplossing met een fors prijskaartje komt. Er moeten namelijk twee oplossingen uitgerold worden: een digitale oplossing en een klassieke met terugname-automaten. De jaarlijkse meerkosten zouden 10 miljoen euro per jaar bedragen. Wellicht zouden de consumenten die moeten dragen.
 

Vlaamse variant

In Vlaanderen circuleert een creatieve variant op de hybride oplossing die terugvalt op de blauwe zak. In frietkoten, bijvoorbeeld, in handelszaken die drankautomaten hebben staan of elders in de horeca zouden er scanners komen waar de blikjes en flessen gescand worden en vervolgens in de blauwe zak worden gegooid. RDC vermeldt die variant niet. Het voordeel van dat scenario is dat de oplossing gebaseerd blijft op de blauwe zak.

Ten slotte is er de klassieke oplossing met de terugname-automaten. RDC vindt dat de minst gunstige oplossing. België is in Europa een van de koplopers in inzameling van huishoudelijk afval door zijn investeringen in de blauwe zak. Die zouden grotendeels verloren gaan bij de keuze voor een terugname-automaat. Volgens RDC zitten aan het klassieke scenario belangrijke milieukosten vast en is het bovendien een hinderlijke oplossing voor de consument.

Het rapport van RDC wordt later deze week door de diverse marktpartijen besproken. De uitdaging is om tot een eenduidige oplossing te komen in België. Vlaanderen en Wallonië pakken de uitdaging tot nu verschillend aan. Vlaanderen testte al digitale projecten uit, Wallonië koos eerst voor een studie.

Bron: De Standaard 

Gerelateerde artikels

Organiseer je eigen zwerfvuilactie
In de bak met je vuilnis
Invoering statiegeld pas tegen einde 2025

Actueel

Belgen zamelen meer dan 3.900 ton lege batterijen in
Surf mee op de grote Superbuurt-mediacampagne
Ombouw winkels naar Comarkt/Comarché afgerond
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy