Voormalig directeur beschuldigt Carrefour van wanbeheer jegens haar franchisenemers

3 min.

Onevenwichtige contracten, te hoge groothandelsprijzen: Carrefour Frankrijk wordt in een boek dat woensdag verschijnt beschuldigd van slecht beheer jegens zijn franchisenemers. Carrefour zelf betwist dat en verwijst naar het groot aantal kandidaten die jaarlijks toetreden tot de franchiseformule. 

Zijn franchisenemers de ‘melkkoeien’ van de Carrefour-verdeler? Dit zegt Jérôme Coulombel, voormalig juridisch directeur van de afdeling geschillen, die de groep in 2017 verliet na een burn-out, in zijn boek ‘Carrefour, de grote oplichterij’ (uitgeverij ‘Editions du Rocher’).

In Frankrijk vormen de winkels die Carrefour uitbaat onder franchise- of leasebeheer (een variant op franchise waarbij de groep eigenaar van de zaak blijft) de meerderheid: van de iets minder dan 6.000 Carrefour-winkels eind 2022, waren er slechts 565 (166 hypermarkten, 255 supermarkten, 144 buurtwinkels) in eigendom van en geëxploiteerd door de groep.

Jérôme Coulombel beschuldigt Carrefour er met name van dat ze de eigenaars van winkels die in franchise worden geëxploiteerd, bestraffen met te hoge groothandelsprijzen en te onevenwichtige contractvoorwaarden. In zijn boek haalt hij verschillende getuigenissen aan van voormalige franchisenemers die van enseigne zijn veranderd, waaruit blijkt dat bepaalde groothandelsprijzen en externe diensten aanzienlijk lager zijn bij de andere enseignes. Twee van hen vertelden het ook aan het Franse persagentschap AFP.

Als gevolg van zulke hoge inkoopprijzen vanuit het hoofdkantoor hebben deze franchiseretailers meer moeite om winstgevend te blijven, verzekert Jérôme Coulombel. Tenzij de verkoopprijzen zouden worden verhoogd, maar met het risico dat klanten worden weggejaagd tijdens periodes van hoge inflatie. Ook de franchisecontracten zelf zijn onevenwichtig: Carrefour eigent zich in vaak voorkomende gevallen een minderheidsaandeel toe in het kapitaal van de franchisenemer, voldoende om een verandering van enseigne te blokkeren, of zelfs om de winkel terug te krijgen als de franchisenemer vertrekt, vervolgt Coulombel.

Carrefour reageert

Toen Carrefour twee dagen vóór de publicatie van het boek door AFP werd bevraagd, antwoordde het dat het "ondertekend was door een voormalige werknemer die de groep zes jaar geleden verliet en wiens professionele activiteit sinds zijn vertrek bestond uit het adviseren van franchisenemers zodat ze concurrerende groepen konden bijeenbrengen.

Bovendien, zo verdedigt Carrefour zich, "wordt het argument van de auteur tegengesproken door de franchiseformule die duizenden partners in staat stelt te profiteren van de groei ervan en waarbij jaarlijks niet minder dan 250 nieuwe partners bij de groep komen om een franchisewinkel over te nemen. 

Ook in Frankrijk vertrouwen grote retailers zoals Carrefour steeds meer op het franchisemodel, waardoor ze de verkooppunten en omzetniveau kunnen behouden, terwijl ze een bepaalde uitgaven kunnen uitbesteden zoals de lonen en de investeringen in de winkels.

Vertaald uit "Carrefour, la grande arnaque": un ancien cadre accuse le groupe de maltraiter ses franchisés (AFP)

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy