Voedingsbedrijven moeten productie verlagen

5 min.

Drie op de tien voedingsbedrijven in ons land spelen volgens beroepsvereniging Fevia met het idee hun productie terug te schroeven of zelfs stil te leggen. Het is de enige optie om produceren met verlies te vermijden.

“De kosten swingen de pan uit voor de voedingsbedrijven”, zegt Fevia-spreekbuis Nicholas Courant. “Ten eerste is er de hoge energiefactuur die hard aankomt in een sector die veel energie verbruikt. Daarnaast zijn er de grondstoffen waarvan de prijzen maar blijven stijgen. De FAO-voedselprijsindex is in een jaar met 43 % gestegen, door de pandemie, de geopolitieke situatie, slechte oogsten, maar ook door bijvoorbeeld de vogelgriep.”
 
“De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland spelen een directe rol bij de stijging van de prijzen voor plantaardige olie, maar bij maïs en andere granen zien we een zijdelings effect. Daarvan importeert ons land niet zoveel uit de getroffen regio, maar als het aanbod gevoelig krimpt dan jaagt de schaarste de prijs van wat overblijft omhoog.”
 
De voedingsbedrijven kunnen de hogere factuur niet doorrekenen. “De horeca heeft daar wel oren naar, maar in de retail is dat zeer lastig”, zegt Courant. “Supermarktketens willen de prijzen niet optrekken uit vrees marktaandeel en inkomsten te verliezen, en ze zwaaien met lange contracten.”

“Daardoor zit er voor 30 % van onze leden niets anders op dan de productie af te bouwen of zelfs stop te zetten. De voeding heeft gemiddeld een winstmarge van zo'n 4,5 %, maar dat is nu al gehalveerd. Veel producenten zijn al blij als ze break-even draaien. Met verlies produceren gaat niet, want dan stort je je bedrijf in de afgrond. We verwachten dat de productie de volgende weken al zal afnemen.”

We verwachten dat de productie de volgende weken al zal afnemen.”

Fevia

Met een brede taskforce Agrovoeding wil de overheid vermijden dat er lege rekken ontstaan. “We staan dicht bij het terrein en monitoren de situatie dagelijks”, verzekert minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).
 
Het gaat om erg concrete zaken, zoals de etiketten. Producenten van diepvriesfrieten of mayonaise kunnen als alternatief voor zonnebloemolie uit Oekraïne arachideolie gebruiken, maar dat strookt niet met de ingrediënten op de pot mayonaise. Daarom geeft staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) opdracht aan de Economische Inspectie om flexibel te zijn.
 
Unizo wil een model om de prijzen toch door te rekenen. “Nu is het de voedingsproducent die betaalt, maar de grote ketens weigeren pertinent om die meerkost te vergoeden”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “De Mededingingsautoriteit moet zich afvragen of de grote spelers van de agro-en voedingsindustrie geen misbruik maken van hun positie van economische afhankelijkheid.”

Bron: De Morgen 

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy