Vlaams Minister-President wil ondernemingsvriendelijker beleid voeren

2 min.

Werkgeversorganisaties zullen zelf Vlaamse regels kunnen aanwijzen die zij geschrapt of bijgestuurd willen zien. “Van de kleine bakkerij om de hoek tot het grote BASF in Antwerpen: voor elk bedrijf in Vlaanderen willen we het ondernemerskader herstellen”, zegt Vlaams minister-president en minister van Economie en Industrie Matthias Diependaele (N-VA) in een interview met Trends. Verdwijnt ‘Kafka’ dan eindelijk naar het verleden? 

Lees het artikel uit Trends hieronder. 

Het is uitkijken naar de uitvoering van het Vlaamse regeerakkoord, waarin staat dat de 'administratieve regelitis voor bedrijven aangepakt zal worden'. De nieuwe Vlaamse regering is nu ruim drie maanden aan de slag en belooft alvast 'een ondernemers- en kmo-vriendelijke overheid' te creëren. Het is ‘business first’, zegt de minister-president.

Matthias Diependaele stelt in het Trends interview: “Het zal mijn taak zijn erop toe te zien dat we een ondernemersvriendelijk beleid voeren, zoals dat in verschillende onderdelen van het regeerakkoord is ingeschreven.”  

Op de vraag of de Vlaamse administratieve regeldrift aan een keizer-kostermentaliteit lijdt, antwoord de MP positief: “Op sommige gebieden wel. Er zijn maar twee manieren waarop politici problemen kunnen oplossen: door geld uit te geven of door regeltjes uit te vaardigen. Daar komt de groeiende neiging bovenop om elk probleem te laten oplossen door de politiek. Dikwijls krijg je dan na een akkefietje een oproep in de media en moet er onmiddellijk een politiek antwoord zijn."

"Politici moeten zich daartegen weerbaarder durven op te stellen. En we moeten vaker durven te zeggen: kunnen we dit niet op een andere manier oplossen dan meteen iets in extra regels te gieten? Moeten we niet meer overlaten aan de samenleving?”

Invoering KMO-reflex

Bij de totstandkoming van nieuwe regelgeving zal systematisch een kmo-reflex gehanteerd worden. "Elke vergadering van politici over een nieuwe wetgeving zou moeten aanvangen met die kmo-toets. Het is een reflex: denk ook aan de kleine bedrijven. Vaak hebben politici een specifiek idee van wat ‘een bedrijf’ is, met een afzonderlijke personeelsdienst en boekhouders in dienst. Maar heel wat kmo’s hebben dat niet."

"Veel ondernemers doen alles zelf. Ook voor hen moet het haalbaar zijn de regels te volgen. We moeten wel heel goed luisteren naar het terrein. Daarvoor is overleg nodig met organisaties zoals Voka en Unizo. ‘Lobbyen’ heeft een negatieve bijklank, maar ik vind dat geen vies woord. Ik vind dat politici moeten openstaan voor de input van een lobby.”

Bron: Trends 

 

Gerelateerde artikels

Multifranchisers in opmars
En hoe zit het nu met het statiegeld?
Franse Carrefour ‘verzelfstandigt’ eigen winkels

Actueel

Multifranchisers in opmars
En hoe zit het nu met het statiegeld?
Franse Carrefour ‘verzelfstandigt’ eigen winkels
cover-van-supermag-dec24-hr.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy