De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke vissoort voor de professionele Belgische vissersvloot, die vandaag 65 actieve vissersvaartuigen telt.
Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits: “De grijze garnaal is een absolute lekkernij en een topper in onze keuken en horecazaken. De garnaal is een van de paradepaardjes die onze vissers op de markt brengen. VLAM staat klaar met verschillende acties om de grijze garnaal dubbel en dik onder de aandacht te brengen. Ik zet daar als bevoegd en ‘titeldragend’ minister graag mijn schouders mee onder.”
Grijze garnalen worden hoofdzakelijk gevist voor de Belgische kust van augustus tot november. Garnaalschepen onder Belgische vlag landen jaarlijks tussen 600 en 1200 ton grijze garnaal aan (2018-2020). De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en vervolgens naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht.
De Belgische visserij op grijze garnaal heeft geen negatieve invloed op het bestand van grijze garnalen. De vaartuigen zijn bovendien uitgerust met instrumenten om de bodemimpact en het brandstofverbruik te beperken. Vandaar dat het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO een positief advies geeft voor grijze garnaal als ‘Vis van het jaar 2022’.