Vis van het Jaar: grijze garnaal

2 min.

Productnieuws
Trots op die van ons

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 34ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Hilde Crevits, Vlaams minister van Zeevisserij, maakte hem bekend in gaststad Nieuwpoort. De keuze valt op de grijze garnaal, een product van de Belgische kustvisserij die een steuntje in de rug kan gebruiken.

De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke vissoort voor de professionele Belgische vissersvloot, die vandaag 65 actieve vissersvaartuigen telt. 

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits: “De grijze garnaal is een absolute lekkernij en een topper in onze keuken en horecazaken. De garnaal is een van de paradepaardjes die onze vissers op de markt brengen. VLAM staat klaar met verschillende acties om de grijze garnaal dubbel en dik onder de aandacht te brengen. Ik zet daar als bevoegd en ‘titeldragend’ minister graag mijn schouders mee onder.”

Grijze garnalen worden hoofdzakelijk gevist voor de Belgische kust van augustus tot november. Garnaalschepen onder Belgische vlag landen jaarlijks tussen 600 en 1200 ton grijze garnaal aan (2018-2020). De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en vervolgens naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht.

De Belgische visserij op grijze garnaal heeft geen negatieve invloed op het bestand van grijze garnalen. De vaartuigen zijn bovendien uitgerust met instrumenten om de bodemimpact en het brandstofverbruik te beperken. Vandaar dat het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO een positief advies geeft voor grijze garnaal als ‘Vis van het jaar 2022’.

Grijze garnaal, een lekkernij

Grijze garnaal, een lekkernij

Via mediapartnerships brengt VLAM de grijze garnaal extra onder de aandacht bij de consument. Ook het eigen kookplatform lekkervanbijons.be en de bijhorende socialemediakanalen zijn belangrijke informatie- en inspiratiekanalen.

VLAM heeft een receptenfolder gemaakt met enkele lekkere gerechten met grijze garnaal. Wil jij de receptenfolder bestellen en de grijze garnaal in jouw winkel in de kijker zetten?

Neem dan contact op via b2b@vlam.be

Bestel de folder via b2b@vlam.be

Gerelateerde artikels

Surf mee op de VLAM-campagnes
‘La Fille du Boucher’

Delhaize breidt plant-based gamma verder uit

‘La Fille du Boucher’

2 min.
Kiwibessen geteeld in België en Nederland

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy