Vier Vlaamse traditionele streekproducten erkend


Productnieuws
Trots op die van ons

Vier aanvragers mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie. In West-Vlaanderen geeft de gemeente Moorslede haar traditionele streekproducten een duwtje. Verder zien we twee speculaasvarianten bij de nieuwkomers, eentje uit Antwerpen en eentje uit Vlaams-Brabant.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Onze streekproducten worden elke dag opnieuw met heel veel vakkennis en liefde gemaakt. Het is altijd uitkijken naar de nieuwe erkende producten. Vandaag is Vlaanderen vier nieuwe streekproducten rijker. Producten met een rijke lokale traditie die bij de consument in de smaak vallen en waar we terechte trots op mogen zijn.”

Putse janhagel

Janhagel is naast een verwijzing naar 'het gewone volk of Jan met de pet' ook een koekje dat nauw verwant is aan speculaas. De koekjes vind je vooral terug in Nederland, maar staken de grens over en werden een vast onderdeel van de Putse kermis. Bakkerij De Schutter uit Putte (Stabroek) bakt het koekje al meer dan 75 jaar. De vorm is traditioneel rechthoekig ( 3 x 6 cm). Het recept wijkt af van de Nederlandse versie, waar citroenrasp aan het deeg wordt toegevoegd en de koekjes bovenaan worden afgewerkt met amandelen en suiker. 

Pompeschitterstaart

Om volk te lokken voor de avondmarkt in Dadizele werd in 1975 aan de plaatselijke bakkers gevraagd om een taart te creëren. Voor de Pompeschitterstaart baseert men zich op een lokale sage over ... een kermisganger die zijn behoefte deed in de pompbak op het gemeenteplein. De gemeente omarmde het verhaal en er worden nog steeds allerlei activiteiten georganiseerd rond de pompeschitter, hij prijkt bovendien in het logo van Toerisme Dadizele.

Pompeschitterspaté

In 1995, 20 jaar na de Pompeschitterstaart, stellen de 'Daiselse' slagers de Pompeschitterspaté voor. Ze brachten hem op smaak met bruin bier en pruimensap, het verhaal van de pompeschitter indachtig. De paté past in de traditie van West-Vlaamse patés, die een grove structuur hebben, eerder grijs van kleur zijn en goed gekruid. De duidelijke leversmaak wordt verzacht door het bier en verzoet door het pruimensap.

Belgische speculaas

Om traditionele Belgische speculaas te maken heb je maar een beperkt aantal ingrediënten nodig: bloem, bruine kandijsuiker, vetstof, eieren, kaneel, rijsmiddel en zout. Toch verschilt het koekje van bakker tot bakker. De 'Molentjes' zijn het meest traditionele speculaasje in het uitgebreide gamma van speculaasbakker Erika Vanvuchelen. Het basisdeeg wordt op smaak gebracht met kaneel, mag 24 uur rusten en krijgt zijn vorm met de speculaaswals.

Gerelateerde artikels

Plantaardige lasagne

Come a casa

Plantaardige lasagne

2 min.
De juiste reflex

Lekker van bij ons

De juiste reflex

2 min.
Lekker van bij ons Connect

De weg naar culinaire verbinding met lokaal lekkers

Lekker van bij ons Connect

2 min.

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy